Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Nové knihy vo vydavateľstve Artforum (jesen/zima 2023)

Edičný plán vydavateľstva Artforum jeseň/zima 2023 je tu! Čaká nás nový Barnes a Friedlander, Nevo a Cabala, v novembri dokonca vydávame aj komiksovú knihu.

Po kratšej vydavateľskej pauze na začiatku roka sme na jar 2023 okrem niekoľkých dotlačí úspešne vyslali do sveta Jazero, debut slovenskej autorky a ilustrátorky Han Donau. Nasledovala kultovka od hviezdy súčasnej nemeckej literatúry Judith Hermann Letný dom, neskôr a do tretice vyšla v prvom polroku fantastická a drsná psychologická sonda do rodičovskej duše Tam, kde číha vlk od úspešnej izraelskej autorky Ajelet Gundar-Gošen. (Tú môžete tento rok stretnúť aj osobne – na otvorení tohtoročného Žilinského literárneho festivalu vo štvrtok 28. septembra 2023.)

Jeseň a zima 2023 bude vo vydavateľstve o čosi hustejšia – v portfóliu nám pribudne šesť (možno aj sedem, ha!) titulov. Jeden z nich (keď budete pozorne čítať, dozviete sa ktorý) bude významným, dvojstým prírastkom!

Edičný plán vydavateľstva Artforum jeseň/zima 2023

LUKÁŠ CABALA: SPOMENIEŠ SI NA TRENČÍN?

V Trenčíne je letisko, festivaly, skala s nápisom Marca Aurelia a Satori. Kto by si na Trenčín nespomenul? Aby sa to naozaj nikomu nestalo, Lukáš Cabala prichádza s posledným dielom svojej vincentovskej trilógie.

Hlavný hrdina sa z rodného mesta (Satori v Trenčíne) vydal na cesty (Jar v Jekaterinburgu) – a teraz sa vracia späť.

Vincent, svojský majiteľ antikvariátu; Laura, jeho verná súputníčka; Oliver, jej syn; Tamara, novinárka zďaleka; a maliar Albert. Stretávajú sa v uliciach Trenčína, objavujú jeho zákutia, ocitajú sa v rôznych časových a myšlienkových dimenziách.

Cabala stiera hranice medzi včera – dnes – zajtra či medzi tu a tam. Z drobných príbehových úlomkov, smiešnych aj vážnych, vytvára mapu priestoru i ucelenú mozaiku životných osudov postáv.

Obálku a vnútro knihy zdobia nádherné ilustrácie – maľby. Ide o diela maliara Juraja Tomana, ktoré si budete môcť prísť pozrieť počas výstavy v priestoroch kaviarne kníhkupectva Artforum.

Lukáš Cabala (1986) sa narodil v Trenčíne a v roku 2011 založil spolu s rodičmi internetový antikvariát a dodnes ho vedie. Debutoval intímnou novelou Satori v Trenčíne (Artforum, 2020), ktorá sa dostala do výberu ceny Anasoft litera a získala Cenu čitateľov Knižnej revue v kategórii Debut roka 2020. V roku 2021 mu vyšla novela Jar v Jekaterinburgu (Artforum, 2021).

EŠKOL NEVO: SLED UDALOSTÍ

Začiatkom októbra privítame ďalšiu novú kladovku, tento rok druhú po knihe Tam, kde číha vlk.

Sled udalostí je (opäť) kniha, ktorá čitateľa stavia zo stoličky (prepáčte). Vzrušujúce, napínavé, svojsky vtipné, no aj hlboké dielo si okolo stránok obtočilo čitateľov na celom svete. Nečudujeme sa – nenadarmo je Eškol Nevo známy ako jeden z najvýznamnejších súčasných izraelských autorov.

Tri prepojené príbehy skúmajú rôzne polohy a podoby lásky; v prvom sa svadobná cesta izraelského páru v Južnej Amerike mení na nočnú moru. V druhom príbehu starší lekár pociťuje silné a nevysvetliteľné nutkanie chrániť mladú stážistku v nemocnici. A v treťom príbehu sa manželský pár vyberie na pravidelnú sobotňajšiu prechádzku do sadu.

Keď však muž vojde medzi stromy, zmizne.

Eškol Nevo (1971, Jeruzalem) je úspešný prozaik a vyštudovaný psychológ, píše pútavo a s citom pre jazyk. Postavy v jeho knihách sú živé a uveriteľné, jeho zápletky originálne. Založil a vlastní najväčšiu školu kreatívneho písania v Izraeli, kde aj sám vyučuje, a stal sa mentorom mnohých nádejných izraelských spisovateľov (o. i. Ajelet Gundar-Gošen). Venuje sa aj tvorbe pre deti.

JULIAN BARNES: ELIZABETH FINCH

Juliana Barnesa máme veľmi radi, a preto sa tešíme, že bude na pultoch jeho najnovšia, v poradí už 25. kniha – Elizabeth Finch.

Je to klasická „barnesovka“ so všetkým, čo k tomu patrí a čo jeho čitatelia a čitateľky na jeho dielach najviac oceňujú. V knihe autor kombinuje príbehovú líniu s druhou, esejistickou časťou, tentoraz možno ešte hlbšou a radikálnejšou ako v doterajších dielach.

Prvú časť knihy tvorí príbeh lásky; platonickej, intelektuálnej, no intenzívnej. Elizabeth Finch je profesorka, Neil je neúspešný herec a študent jej predmetu kultúra a civilizácia. Neil je očarený touto stoickou, uzavretou a inšpiratívnou ženou a jej vášeň pre myslenie ním rezonuje aj po rokoch.

V druhej časti knihy Barnes v rámci štúdie o rímskom cisárovi Juliánovi Apostatovi uvažuje o kresťanstve, paralelnej histórii a o roztrieštenosti súčasného sveta. Jeho pocta filozofii nie je samoúčelná – preniká do súčasnosti a pôsobí ako balzam na neistoty dneška.

Aké je to čítanie? Chytľavé, no náročné, vtipné a hlboké. Rozmerom pomerne útla kniha má efekt ľadovca – tri štvrtiny sa odohrávajú pod povrchom – v hlave spisovateľa a potom čitateľa. Jednoducho, typický Barnes v najlepšej forme.

Julian Barnes (1946) sa narodil v anglickom Leicestri a patrí medzi popredných súčasných britských spisovateľov. Vo vydavateľstve Artforum doteraz vyšli štyri jeho diela v slovenčine: Pocit konca (Artforum, 2012, Man Bookerova cena za rok 2011), Roviny života (Artforum, 2014), Šum času (Artforum, 2016) a Jediný príbeh (Artforum, 2018).

OMER FRIEDLANDER: MUŽ, KTORÝ PREDÁVAL VZDUCH V SVÄTEJ ZEMI

Debutová zbierka poviedok izraelsko-amerického autora Omara Friedlandera je fantastickým a imaginatívnym výletom do úzkych uličiek Jeruzalema, opustenej Negevskej púšte a malebných pomarančových hájov mesta Jaffa v Izraeli. (Pozor, pozor, toto je ona. Kniha vydavateľstva Artfforum s poradovým číslom 200!)

Rozvedený podvodník s dcérou predáva prázdne fľaše plné „svätého vzduchu“ naivným turistom; Libanonská Šeherezáda očarí troch mladých vojakov v zbombardovanej budove rádia v Bejrúte; izraelská dobrovoľníčka oplakáva smrť svojho syna, ktorý zomrel v Gaze.

Friedlanderove poviedky a hlavné postavy sú neuveriteľne živé a farebné. Sú to vlastne akési rozprávky pre dospelých, postavené na hlavu. Autor v knihe namixoval pôsobivý koktail z protikladných ingrediencií; na jednej strane je ochutený krehkou intimitou, na druhej strane komédiou s absurdnými prvkami. Tento vydavateľsky okrúhly kúsok vychádza koncom októbra.

VOJTĚCH MATOCHA: PRAŠINA – KRIEDOVÝ PANÁČIK

ZMENA:

Ospravedlňujeme sa, pôvodný termín 16. 11 2023 sa nám pre meškanie podkladov nepodarilo dodržať. Kniha preto vyjde až v roku 2024.

Trilógia Prašina chytila za pačesy nejedného mladého dobrodruha a dobrodružku (aké skvelé slovo!) a ich rodičov. Ak patríte k fanúšikom, isto ste zachytili voľné komiksové pokračovanie, ktoré v Česku vychádza vo vydavateľstve Paseka pod názvom Kroniky Prašiny: Kriedový panáčik.

Radi by sme zdôraznili, že nejde o „prekreslené knihy“, komiksy posúvajú príbeh Prašiny ďalej v čase, aj keď miesto zostáva.

Prašina sa zmenila, vládne v nej čulý stavebný ruch. Tma prehráva svoj boj so svetlom, no nevzdáva sa ľahko. Hlavnou postavou komiksovej série je nesmelý chlapec Vašek, ktorý sa sem presťahuje a na vlastnej koži pocíti, že pokoj štvrte je len naoko a pod povrchom driemu staré tajomstvá. V Prašine vyčíňa podpaľač a na spáleniskách sa objavuje čudný symbol.

Knihy, tešíme sa na vás!

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Správy

Ediční plány nakladatelství Host, Argo a Paseka

Prolistujte si pár edičáků, které jsme pro vás shromáždili na jedno místo. Je to vlastně takový pohled do budoucnosti. Uvidíte věci, které se na 99,9 % uskuteční, protože už jsou v zásadě připraveny nebo se zrovna dodělávají. Není to věštba – takhle se to prostě stane.

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Správy

Edičný plán vydavateľstva BRAK

Vydavateľstvo BRAK vzniklo v roku 2015, keď vydalo vôbec prvý zahraničný preklad picture booku Vojna, ktorá zmenila Rondo od Romany Romanyšyn a Andrija Lesiva, oceneného prestížnou Ragazzi Award na Medzinárodnom veľtrhu detskej knihy v Bologni. Neskôr sa pridali pozoruhodné zahraničné tituly ako zbierky próz ukrajinských spisovateľov Tarasa Prochaska a Serhija Žadana, ilustrovaný výber poviedok Franza Kafku, preklad významného komiksu Maus od Arta Spiegelmana, knihy Nostalgia a Solenoid od rumunského autora a ašpiranta na Nobelovu cenu Mirceu Cărtărescu, Walden alebo Život v lese či knihy súčasnej arabskej literatúry v edícii Dezorient express.

Tam, kde číha vlk

Recenzie

Tam, kde číha vlk

Matka sa zrodí spoločne s dieťaťom. Nie pred ním, nie po ňom – narodia sa naraz. Matka plače dojatím a úľavou, dieťa víta život. Časom sa všetko mení – pocity, potreby, vzťahy. Aj najväčšia istota podlieha vývoju, život sa premení na oázu úvah bez odpovedí. Obdobne sa zrodili a menili aj Lilach a Adam, matka a syn, ústredné postavy knihy Tam, kde číha vlk od spisovateľky Ajelet Gundar-Gošen v preklade Michala Vlka.