Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

O čom je Muž?

Takmer o každej knihe sa dá povedať, že je „o ženách a mužoch“. Rovnako je to pri tomto románe s príznačným názvom – Muž. Čím však kniha prekvapí, je iskrivá irónia a nadhľad, s akými autorka upratuje tú skriňu, čo sa volá život. Beletristická prvotina slovenskej autorky a prekladateľky vychádza pod pseudonymom Ester Weissová-Fekete. O čom kniha je, sa v tomto článku dozviete slovami autorky.

„Kniha Muž je o životoch a o pocitoch. O pocitoch a myšlienkach a životných púťach. O zákrutách a slepých uličkách všetkých Ester alebo Ev alebo Lilit, milujúcich a nenávidiacich svojich Adamov, Martinov, Jozefov alebo Jánov. Praotcov, otcov, manželov, priateľov, milencov a synov… a cez nich zase svoje mamy a macochy a staré mamy a dcéry a sestry. A seba samé.

Dobre to ten Martin Buber povedal: Vzťah je čosi tretie medzi Ja a Ty. Ak by sa ma niekedy niekto pýtal, doplnila by som, len tak skromne, iba pre seba a pre mojich mužov a moje ženy a moje deti, malými písmenkami pod čiaru: Život je to čosi tretie medzi nami, medzi tebou a mnou, medzi čiernou a bielou, medzi včera a zajtra, a do toho medzipriestoru sa vojde celý nekonečný pestrofarebný, nebieločierny svet. A ten svet je dobrý. Aj keby občas nebol.

Alebo, a to je dosť pravdepodobné, je to všetko nejako ináč. Aspoň v našej rodine vždy bolo. Takmer vždy.“

– Ester Weissová-Fekete

Autorský pseudonym Ester Weissová-Fekete je trojslovný koncept príbehu. Príbehu Ester, ktorá sa narodila do rodiny s históriou a geografiou takými farebnými, že jej členovia celkom zákonite nemôžu svet vnímať čiernobielo, schwarz-weiss, fekete-fehéren. A že na tú čiernobielosť či bieločiernosť musia neomylne po celé generácie narážať a snažiť sa jej rozumieť a vyhnúť sa jej dôsledkom. Vo všetkom tom kľučkovaní medzi bielou a čiernou nemôžu nevnímať svet pestro, nemôžu ho nežiť pestro. Nemôžu sa stretávať a rozchádzať, vydávať a rozvádzať, milovať a nenávidieť, smiať sa a plakať ináč než pestrofarebne.

Ester Weissová-Fekete publikuje svoju prvú knihu vo vydavateľstve Artforum.

Vychádza 25. 2. 2022


Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.



Zobraziť diskusiu (0)

Muž

Muž

Weissová-Fekete Ester

Takmer o každej knihe sa dá povedať, že je "o ženách a mužoch". Rovnako je to pri tomto románe s príznačným názvom - Muž. Čím však kniha prekvapí, je iskrivá irónia a nadhľad, s akými autorka upratuje tú skriňu, čo sa volá život. Beletristická prvotina slovenskej autorky a prekladateľky vychádza pod pseudonymom Ester Weissová-Fekete. Čitateľov zaujme štylistickou invenciou, s ktorou rozpráva o tom, čo sa medzi nami deje. Čo sa deje medzi ženami a mužmi rôznych generácií, vo vnútri rodiny i mimo nej.

Kúpiť za 9,52 €

Podobný obsah

Ester Weissová-Fekete: Za jedným pseudonymom

Správy

Ester Weissová-Fekete: Za jedným pseudonymom

Vo februári 2022 vyjde vo vydavateľstve Artforum román slovenskej autorky a prekladateľky. Známy je názov knihy: Muž. Čo nie je známe, je identita autorky, knihu sa rozhodla vydať pod pseudonymom. Prečo? Niekoľko odpovedí alebo návodov na čítanie tohto rozhodnutia nájdete v tomto článku.

Ján Púček - Med pamäti (Štyri naivné monológy)

Ján Púček - Med pamäti (Štyri naivné monológy)

Ján Púček, editor, básnik a scenárista sa dlhodobo venuje pamäti a rodinným históriám. Od svojho oceňovaného debutu Kameň na kameni napísal ďalšie novely a jeho záujem o dejiny nenápadných, na prvý pohľad jednoduchých ľudí pretrval. Pretože ako sám hovorí: " Som tým možno až trochu posadnutý, že sa na všetko pozerám cez minulý čas. Ale je to taká moja obava, že sa na všetko zabudne, že sa naša pamäť úplne vymaže." Prečítajte si ukážku z jeho najnovšej knihy Med pamäti.

​Manuál na údržbu oblakov

Recenzie

​Manuál na údržbu oblakov

Daniela Heviera nie je ako spisovateľa potrebné špeciálne predstavovať. Jeho tvorbu mám, podobne ako mnohí ďalší mladí ľudia, navždy spätú s obdobím detstva. No objavenie Hevierovej ,,dospeláckej“ prózy práve v čase dospelosti má tiež svoje čaro. S dielom Manuál na údržbu oblakov totiž iba potvrdzuje schopnosti autentického rozprávača (nielen rozprávok).