Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Oceľové jaskyne

Už v roku 1953 zverejnil Isaac Asimov v časopise Galaxy na pokračovanie príbeh, ktorý knižne vyšiel o rok neskôr pod názvom Oceľové jaskyne. Asimov bol presvedčený, že vedecká fantastika je plnohodnotná literatúra a že je možné kombinovať ju s inými žánrami. Dokázal to v detektívnom príbehu, v ktorom vytvoril nezvyčajnú dvojicu vyšetrovateľov: človeka a robota. Postupne takto vznikla séria románov, ktoré v súčasnosti už zaraďujeme medzi klasické diela. Ich znalosť pomáha porozumieť vývoju vedeckej fantastiky, osobitne kvôli povestným trom zákonom robotiky, ich aplikácii a možnému porušeniu alebo využitiu napríklad pri páchaní kriminálnych aktivít.

Spisovateľ polyhistor
Vydavateľstvo Lindeni a prekladateľ Patrick Frank postupne prinášajú čitateľom dielo popredného spisovateľa vedeckej fantastiky Isaaca Asimova, a to v sérii o Nadácii a v knihách o robotoch. Asimov bol mimoriadne vzdelaný a plodný autor, písal popularizačné knihy z rôznych odvetví vedy a jeho vplyv bol taký významný, že bol po ňom pomenovaný napríklad robot od Hondy, kráter na Marse, asteroid, základná škola v Brooklyne a tiež literárne ceny. Hoci sa súčasným čitateľom môže javiť jeho dielo v niektorých oblastiach zastaralé, je naďalej svieže a inšpirujúce pre tému vzťahu robota a človeka. Vidieť sme to napokon mohli v knihe Ja, robot (Lindeni, 2021), v ktorej boli zadefinované aj slávne tri zákony robotiky. Oplatí sa ich pripomenúť, pretože tvoria základ, na ktorom boli vystavané mnohé problematické situácie. Asimov ich využil na to, aby uvažoval o povahe človeka a jeho interakciách s umelými bytosťami.


1. Robot nesmie ublížiť človeku ani svojou nečinnosťou dopustiť, aby sa mu ublížilo.
2. Robot musí poslúchnuť človeka s výnimkou prípadov, keď by to bolo v rozpore s Prvým zákonom.
3. Robot musí chrániť vlastnú existenciu, pokiaľ takáto ochrana nie je v rozpore s Prvým alebo Druhým zákonom.

Problematický vzťah robotov a ľudí
Názov Oceľové jaskyne vyjadruje situáciu ľudí v budúcnosti. Preľudnené obyvateľstvo (zaujímavosťou je, že ide o číslo osem miliárd – presne také, aké zažívame v súčasnosti) žije v obrovských aglomeráciách, mestách prikrytých kupolami, vyvolávajúcich dojem jaskýň z ocele. Roboti sú využívaní na rôznorodé práce, jedlo je na prídel, bývanie symbolizuje postavenie človeka v spoločenskej hierarchii, sociálny prepad ničí životy celých rodín. Ľudstvo obýva aj iné planéty a ich obyvateľov pozemšťania nazývajú Vesmírania. V enkláve Vesmíranov na Zemi bola spáchaná vražda a trvajú na tom, že na jej vyšetrovaní sa musí okrem detektíva Eliáša Baleyho podieľať robot R. Daneel Olivaw.

Jednotlivé kapitoly románu predstavujú rôzne scenáre nielen vyšetrovania, ale aj interakcií medzi pokročilou robotickou technológiou a človekom. Od integrácie do spoločnosti po úplné odmietanie až sabotovanie, reakcie ľudského spoločenstva sú skutočne rôznorodé a je to akoby beletrizovaná mapa spôsobov, akými sa môže vzťah robot vs. človek vyvíjať. Všetko, samozrejme, v intenciách troch zákonov robotiky.

Asimov tento potenciál bohato využil aj v ďalších dielach a nadväzovali na neho aj ďalší autori, niektorí bezprostredne, iní kriticky. Navyše, kombinácia detektívky a vedeckej fantastiky sa ukázala ako vhodná a čitateľsky atraktívna. A hoci sa niektoré aspekty príbehu javia pochopiteľne ako zastaralé, priaznivci žánru si určite radi prečítajú slovenský preklad dnes už klasického diela.


Isaac Asimov: Oceľové jaskyne
Preklad: Patrick Frank
Lindeni, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Oceľové jaskyne

Oceľové jaskyne

Asimov Isaac

Nadčasová séria Isaaca Asimova o robotoch – od ikonickej poviedkovej zbierky Ja, Robot až po štyri dnes už za klasiku považované romány – obsahuje najvplyvnejšie myšlienky moderného sci-fi. Asimov zadefinoval tri zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie.

Kúpiť za 17,09 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.