Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ja, robot

V roku 2000 spoločnosť Honda prezentovala humanoidného robota menom ASIMO, a hoci je toto slovo akronymom pre Advanced Step In Innovative Mobility, je zároveň poctou spisovateľovi Isaacovi Asimovovi (1920 – 1992). Asimov zbierkou poviedok Ja, robot mimoriadne význame ovplyvnil písanie o umelých bytostiach, a to predovšetkým vytvorením takzvaných troch zákonov robotiky, medzí, čo je robotom ešte dovolené a čo už nie. A to, čo sa odohráva medzitým, je predmetom poviedok.

Usilovnosť a pracovné nasadenia Isaaca Asimova sú legendárne. Bol takmer renesančnou osobnosťou: vyštudoval chémiu a publikoval množstvo prác z rôznych vedeckých odborov, ovládal niekoľko jazykov. Ako spisovateľ sa venoval predovšetkým vedeckej fantastike, no zasahoval aj do iných žánrov. Popri samostatných románoch ho preslávili série o Nadácii (v slovenčine v novom preklade Patricka Franka vyšla v Lindeni zatiaľ celá pôvodná trilógia Nadácia, Nadácia a impérium, Druhá nadácia a pripravuje sa aj pokračovanie). Druhou sériou, ktorej hlavnou témou je vzťah ľudstva k robotom, postupne budoval akýsi myšlienkový experiment založený na skúmaní, či existujú spôsoby, ako narušiť tri zákony robotiky, ktoré sám stanovil. Samotné znenie zákonov sa dozvieme v druhej poviedke knihy Ja, robot. Pôvodne poviedky z tejto knihy vychádzali v rozmedzí rokov 1940 až 1950, aby vyšli spolu v roku 1950 v jednej knihe.

1. Robot nesmie ublížiť človeku ani svojou nečinnosťou dopustiť, aby sa mu ublížilo.
2. Robot musí poslúchnuť človeka s výnimkou prípadov, keď by to bolo v rozpore s Prvým zákonom.
3. Robot musí chrániť vlastnú existenciu, pokiaľ takáto ochrana nie je v rozpore s Prvým alebo Druhým zákonom.

Každý zákon vytvára určité trhliny, situácie, s ktorými sa pri vytváraní zákonov nemohlo počítať. Ide predovšetkým o zachovanie vlastnej existencie robota v konfrontácii s nevyhnutnosťou ochraňovať ľudský život. Neuvedomelé dôsledky konania potom môžu potenciálne omylom spôsobiť smrť človeka, ako napr. v poviedkach Kolotoč alebo Najprv zabiť vlka. Úlohou ľudí je tu vyriešiť kolízie v myšlienkových pochodoch robota tak, aby nedošlo k tragédii. Viackrát sa v knihe objavuje aj postreh o vnímaní ľudí robotmi. Keďže strojová inteligencia je násobne vyššia ako ľudská, tak z toho vyplýva aj určitý pocit nadradenosti voči ľuďom, ale zároveň aj nevyhnutnosť počúvať a byť v praxi v podriadenej pozícii, čo spôsobuje vnútorné konflikty, s ktorými sa roboty vyrovnávajú značne svojsky, ako sa čitatelia viackrát dočítajú.

Čo však v prípade, že inteligencia robota spôsobí neriešiteľný paradox súvisiaci s vierou v stvoriteľa? Hovorí o tom poviedka Rozum. Dokáže robot v záujme troch zákonov aj klamať? V Klamárovi! sa čitatelia zoznámia s pozoruhodnou bytosťou schopnou čítať myšlienky ľudí a ukáže sa, aký vplyv to môže mať na vzťahy medzi nimi. Neobyčajnou je poviedka Stratený robot o vesmírnej nákladnej lodi, na ktorej namiesto pôvodných 62 robotov je odrazu 63 a je extrémne dôležité zistiť, ktorý pribudol, pretože tento typ má v sebe upravený prvý zákon a to môže byť pre ľudí fatálne. Práve na motívy tejto poviedky bol v roku 2004 natočený veľmi úspešný film s názvom Ja, robot (režisér Alex Proyas, hlavnú postavu hral Will Smith). Film má so samotnou poviedkou veľmi málo spoločného, ale ide o veľmi dobre spracovaný námet možných rizík existencie robotických bytostí.

V ďalších poviedkach sa ešte stretneme aj so zásadnou otázkou, ako rozoznať človeka od robota a je to vlastne nevyhnutné? Môže byť robot najlepší priateľ človeka? Čo ak by umelé inteligencie boli oveľa schopnejšími vodcami, či už v malých komunitách, alebo na celospoločenskej úrovni? Na tomto mieste je vhodné spomenúť, že Asimov bol hlboko presvedčený humanista a jeho roboty nie sú žiadne monštrá ohrozujúce ľudstvo. Práve naopak: ľudia v poviedkach spolupracujú so strojmi, hľadajú spôsoby, ako si navzájom pomôcť, a ak sa aj objaví problém, tak ako prvý nástroj na jeho riešenie je komunikácia, analýza (niekedy veľmi rýchle zhodnotenie situácie, inokedy pomalé, na testoch založené skúmanie).

Hoci sú viaceré príbehy datované už v našej minulosti, neustále ide o svieže čítanie plné podnetných nápadov v uvažovaní o robotoch. Netreba zabúdať, že od prvej zverejnenej poviedky Robbie prešlo už osem desaťročí, ale to nič nemení na fakte, že vízie Isaaca Asimova doteraz inšpirujú nielen spisovateľov, ale aj vedcov a technikov v ich vlastných úvahách a pri tvorení umelých bytostí predovšetkým v oblasti morálky a etiky. Ja, robot je vo svojom žánri významné dielo, ktoré sa stále oplatí čítať. Spomenutú poviedku Robbie si môžete prečítať na medziknihami.sk


Isaac Asimov: Ja, robot

Preklad: Patrick Frank

Lindeni, 2021

264 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Ja, Robot

Ja, Robot

Asimov Isaac

Nadčasová séria Isaaca Asimova o robotoch – od ikonickej poviedkovej zbierky Ja, Robot až po štyri dnes už za klasiku považované romány – obsahuje najvplyvnejšie myšlienky moderného sci-fi. Asimov zadefinoval zákony robotiky, ktoré dodnes ovplyvňujú pohľad na prítomnosť i budúcnosť umelej inteligencie.

Kúpiť za 12,14 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.