Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Odporúčanie Ane Ostrihoňovej: Príbeh o Áste + audioukážka

Do rubriky Knižný tip Rádia_FM Aňa Ostrihoňová vybrala najnovší román islandského spisovateľa, ktorý sa odohráva v Reykjavíku na začiatku päťdesiatych rokov. Súčasťou článku je aj odklik na audio knižnú ochutnávku z románu v podaní herečky Leny Libjakovej.

Sigvaldi a Helga sa rozhodnú svoju druhú dcéru pomenovať Ásta podľa hrdinky z islandského románu, ktorý si obľúbili. V islandčine meno Ásta až na jedno písmeno znamená láska a dievčatku by mohlo v živote priniesť šťastie…

Jón Kalman Stefánsson rozpráva príbeh o Áste útržkovito. Kĺže po jej životných obdobiach, preskakuje do súčasnosti a spolu so Sigvaldim spomína na minulosť. Áste jej meno neprinieslo šťastie, aké si rodičia predstavovali. Alebo možno áno, možno je láska vo všetkom, čo sa na svete deje bez ohľadu na to, či si myslíme, že vieme, ako milovať.


“Nesmieš ma pochopiť zle. Nie všetko v živote tejto mladej ženy bola samá tma, nie všetko bola iba bolesť. Žiaľ bol, prirodzene, súčasťou jej batožiny. Lepšie povedané, každý človek je šesťstrunový nástroj a jedna z Ástiných strún sa volala žiaľ. Medzi ostatnými strunami však boli aj nadšenie a zvedavosť.”

Príbeh o Áste je podmanivý román, v ktorom sa striedajú lyrické zamyslenia s opismi drsného života v nehostinných podmienkach. Možnože je menej poetický ako sme u tohto autora zvyknutí, ale jeho postavy nie sú o nič menej fascinujúce v celom svojom ľudskom prežívaní.


Zobraziť diskusiu (0)

Príbeh o Áste

Príbeh o Áste

Jón Kalman Stefánsson

Ásta, ktorej meno – ak si odmyslíme posledné písmeno – po islandsky znamená láska, sa narodí koncom päťdesiatych rokov mladému zaľúbenému páru, Sigvaldimu a Helge. Idyla rodinného života však netrvá dlho.

Kúpiť za 12,67 €

Podobný obsah

Stefánsson získal ocenenie za neoceniteľný prínos literatúre

Správy

Stefánsson získal ocenenie za neoceniteľný prínos literatúre

Známy islandský spisovateľ a poet Jón Kalman Stefánsson píše o živote, láske a smrti tak hlboko a zároveň prosto, ako nikto iný. Autor románov ako Letné svetlo a potom príde noc alebo najnovšieho Príbehu o Áste má fanúšikov na Islande, po celom svete a aj na Slovensku. Pred pár dňami obdržal Falcon Order - ocenenie islandského prezidenta za neoceniteľný prínos literatúre.

Príbeh o Áste

Recenzie

Príbeh o Áste

Island – zem ľadu a ohňa. Jeden z najväčších snov každého dobrodružného cestovateľa. Ostrov, ktorý pôsobí ako miesto z iného sveta. Je divoký a nespútaný, ako všetky živly, ktoré sa zjavujú na jeho povrchu (láva, gejzíry, vodopády, a pod.), ale aj romantický, ak si predstavíme polárnu žiaru na nebi. A presne takáto krajina sa nachádza aj v knihách Jóna Kalmana Stefánssona, vrátane jeho novinky z vydavateľstva Artforum s názvom Príbeh o Áste.

Jón Kalman Stefánsson: Príbeh o Áste

Jón Kalman Stefánsson: Príbeh o Áste

Ásta, ktorej meno – ak si odmyslíme posledné písmeno – po islandsky znamená láska, je hlavnou postavou v poradí dvanásteho románu známeho a obľúbeného islandského autora Jóna Kalmana Stefánssona. Ako má autor zvykom, nesústredí sa však len na jeden život, jeden príbeh, ale rozpráva aj o jej rodine, o osudoch, ktoré sa navzájom preplietajú a ovplyvňujú, o láske v jej mnohých podobách, ľudských túžbach, strate a ľútosti, vyrozprávaný s citlivosťou a pochopením.