Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Príbeh o Áste

Island – zem ľadu a ohňa. Jeden z najväčších snov každého dobrodružného cestovateľa. Ostrov, ktorý pôsobí ako miesto z iného sveta. Je divoký a nespútaný, ako všetky živly, ktoré sa zjavujú na jeho povrchu (láva, gejzíry, vodopády, a pod.), ale aj romantický, ak si predstavíme polárnu žiaru na nebi. A presne takáto krajina sa nachádza aj v knihách Jóna Kalmana Stefánssona, vrátane jeho novinky z vydavateľstva Artforum s názvom Príbeh o Áste.

Ak si zaumienime vyrozprávať niečí životný príbeh, obyčajne začneme tým, kedy a kde sa dotyčný/á narodil/a. Pridáme k tomu aj nejakú netradičnú príhodu a zaujímavý detail, aby sme neboli struční. Podobný princíp uplatňuje vo svojom diele aj Stefánsson v úvode knihy. Chronologický postup, ktorý si zvolil ako logický spôsob rámcovania príbehu má však háčik – iba stručne opisuje históriu človeka, a nie to, čo formovalo jeho osobnosť. Preto autor volí retrospektívu, nie však tradičnú, ale akési zastávky medzi okamihmi v živote Ásty, ktoré sa môžu spočiatku javiť chaoticky a zmätočne, ale v konečnom dôsledku tieto minipríbehy dotvárajú celkový obraz o Ástinom osude.

Pre jeho lepšie pochopenie uvádza význam netradičného mena hlavnej hrdinky. Stačí z neho vziať posledné písmeno, a tak vznikne islandský výraz pre lásku. V tomto prípade platí, že meno zároveň určuje aj niečo zo života človeka, obyčajne jeho povahovú črtu alebo osud. Láska je v románe vyobrazená v mnohých podobách a odtienkoch (súrodenecká, manželská či partnerská). Nechýba ani téma prvej lásky, ktorá aj dlho po jej skončení dokáže ovplyvniť (nielen) Ástine city. Udalosti sú z jej života starostlivo vybrané tak, aby zapadol do mozaiky aj posledný kamienok. Hlavná motivácia rozprávača – spisovateľa totiž spočíva správnom v uchopení života Ásty a zároveň v prepájaní rôznych pohľadov na tie isté situácie. Poetika, príznačná aj pre ostatné Stefánssonove diela, má taktiež svoju úlohu, rovnako ako pomalé plynutie príbehu. Island tu skvelo funguje v pozadí – jeho prostredie iba nahráva celkovej atmosfére, ktorá dotvára dejovú linku. Napríklad búrky, ktoré nesignalizujú iba počasie ,,vonku“, ale aj to, čo sa deje v nás samých. Tie dôležité búrky sa totiž odohrávajú v ľudskom srdci. Srdce je tu pohonným motorom všetkého, urýchľuje lásku, ktorá sa mení na nezdravú vášeň a tá na búrku, ktorá je schopná bezhlavého ničenia.

Hoci Ástu opustila matka a s otcom mala zložitý vzťah, nikdy sa nevzdala hľadania toho, čoho sa jej v detstve nedostalo a čo sa stalo znamením jej mena. Ak mala Ásta nejakú chybu, tak ňou bola iba túžba nájsť útechu v prítomnosti druhého človeka. Dielo obsahuje aj myšlienky Ástinho otca, Sigurdura, ktorý na vlastnú dcéru zanevrel a ľutuje to. Uvedomuje si, že jediným bohatstvom sú vzťahy. Príbeh zároveň opisuje večnú ,,ľudskú tragédiu“ trvajúcu od stvorenia sveta – neustále hľadanie šťastia, zmyslu života a Boha. Zvyčajne keď máme svet roztrieštený na kúsky a pátrame po jeho príčine, Boh pozná kľúč k nášmu osudu a vníma jeho celistvosť. Spomienky, ale aj minulé pocity sa v nás zakonzervujú, bez ohľadu na to, či by sme na nich najradšej zabudli alebo nie. Čas, miesto či dokonca ľudia v nás naďalej ostávajú. Ak teda chce človek utiecť pred svetom, kde nenachádza útechu, musí sa vydať na premyslenú púť. ,,Pravda srdca sa nie vždy zhoduje s pravdou sveta. Preto je život nepochopiteľný. To je tá bolesť. To je ten žiaľ. Sila, vďaka ktorej žiarime.“

Autor v diele jednoznačne vyniká zmyslom pre detail a poetickým jazykom, ktorý je preňho charakteristický. Témou jeho knihy sa opäť stáva zmysel života, dobro a zlo a vyrovnávanie sa s následkami ľudských pochybení. Prítomné sú aj otázky manželstva a nevery – láska ako vášeň je sprevádzaná vulgárnejším jazykom, čo odkazuje na jej pudovosť. Rozprávanie príbehu v tretej osobe poskytuje Stefánssonovi objektívny nadhľad, správanie postáv iba opisuje – nekomentuje. Do Príbehu o Áste zároveň preniesol aj magické prvky (napríklad pery v tvare slzy), ale aj absurdnosť (ľúbostný list s titulom: ,,Vôbec na teba nemyslím.“). V knihe nechýbali ani zaujímavé úvahové pasáže či postava spisovateľa, ktorým nie je nik iný, ako samotný Stefánsson. Práve spomínaná postava je v celom príbehu príjemným oživením a prepojením prítomnosti s minulosťou. Príbeh o Áste preto môžeme považovať za vydarený literárny počin mapujúci osud jedného človeka, ktorý je zároveň aj naším osudom.


Jón Kalman Stefánsson

Artforum, 2020

Preklad: Zuzana Stankovitsová


Zobraziť diskusiu (0)

Príbeh o Áste

Príbeh o Áste

Jón Kalman Stefánsson

Ásta, ktorej meno – ak si odmyslíme posledné písmeno – po islandsky znamená láska, sa narodí koncom päťdesiatych rokov mladému zaľúbenému páru, Sigvaldimu a Helge. Idyla rodinného života však netrvá dlho.

Kúpiť za 12,67 €

Podobný obsah

Stefánsson získal ocenenie za neoceniteľný prínos literatúre

Správy

Stefánsson získal ocenenie za neoceniteľný prínos literatúre

Známy islandský spisovateľ a poet Jón Kalman Stefánsson píše o živote, láske a smrti tak hlboko a zároveň prosto, ako nikto iný. Autor románov ako Letné svetlo a potom príde noc alebo najnovšieho Príbehu o Áste má fanúšikov na Islande, po celom svete a aj na Slovensku. Pred pár dňami obdržal Falcon Order - ocenenie islandského prezidenta za neoceniteľný prínos literatúre.

Ryby nemajú nohy

Recenzie

Ryby nemajú nohy

Islandský spisovateľ, často označovaný za mága atmosféry či majstra slova, Jón Kalman Stefánsson, sa narodil v roku 1963 v Reykjavíku. Za svoj život vystriedal niekoľko povolaní, študoval literatúru, ktorú nedokončil, ale v roku 1988 vydal svoje prvé básnické dielo pod názvom So zbrojným pasom na večnosť. Odvtedy sa jeho kariéra spisovateľa posúvala smerom vpred a v roku 2005 sa mu podarilo preraziť dielom Letné svetlo a potom príde noc. Jeho tvorbu ovplyvnilo detstvo a čas strávený na vidieku. Pokojnú, no občas nehostinnú atmosféru islandského vidieka pretavil aj do svojich diel. Aj keď kniha Ryby nemajú nohy nie je na slovenskom trhu novinkou, ešte stále nájdeme čitateľov, pre ktorých je tento autor veľkou neznámou.

Jón Kalman Stefánsson: Príbeh o Áste

Jón Kalman Stefánsson: Príbeh o Áste

Ásta, ktorej meno – ak si odmyslíme posledné písmeno – po islandsky znamená láska, je hlavnou postavou v poradí dvanásteho románu známeho a obľúbeného islandského autora Jóna Kalmana Stefánssona. Ako má autor zvykom, nesústredí sa však len na jeden život, jeden príbeh, ale rozpráva aj o jej rodine, o osudoch, ktoré sa navzájom preplietajú a ovplyvňujú, o láske v jej mnohých podobách, ľudských túžbach, strate a ľútosti, vyrozprávaný s citlivosťou a pochopením.