Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Potrebujeme hrdinov?

Príbehy obsiahnuté v gréckej mytológii sa stali pevnou súčasťou svetového kultúrneho dedičstva. Bežne používame jazykové zvraty, prirovnania a slovné spojenia súvisiace s postavami alebo udalosťami spomínanými v gréckych mýtoch. Ich súčasťou sú okrem bohov aj smrteľníci, ktorých údelom sa stalo vykonať nezabudnuteľné skutky. Osudy týchto postáv podrobne zmapoval Stephen Fry, herec, komik, spisovateľ a predovšetkým brilantný rozprávač.

Kniha Hrdinovia voľne nadväzuje na predchodkyňu s názvom Mýty (Tatran, 2020). V Mýtoch nás Stephen Fry sprevádzal neraz komplikovaným a určite komplexným univerzom gréckych bohov, titanov, bájnych bytostí a vzťahmi medzi nimi. Boj o moc, intrigy, nenávisť, zákernosť, láska, oddanosť, solidarita s ľuďmi, to všetko a viac charakterizovalo bohov v ich večnom živote. Mýty nie je potrebné prečítať, aby sme porozumeli Hrdinom, skôr ide o jeden a ten istý svet a znalosť božstiev je vítanou, no nie nevyhnutnou pomôckou.

Obidve knihy však spájajú určité prvky: štruktúra textu vrátane rodových schém a máp a predovšetkým štýl písania. Ten je nielen zrozumiteľný a prístupný pre dnešného čitateľa, ale je aj vtipný, odkazuje v primeranej miere na súčasnosť a rôzne kultúrne kontexty. Opäť sa tu stretávame aj s poznámkami pod čiarou, ktoré ocenia čitatelia obľubujúci etymológiu a previazanosť medzi jazykmi. Rovnako ako pri Mýtoch, aj pri Hrdinoch je vidieť radosť z písania a vášeň pre zvolenú tému.

O kom konkrétne Fry píše? V jadre rozprávaní svoj osud napĺňajú: Perseus, Herakles, Oidipus, Orfeus, Iason, Teseus a ďalší. Stretávame sa aj s významnými ženskými postavami: Eurydikou, Medeiou, Atalantou, a čo je osobitne zaujímavé, že niekedy nám Fry ponúka aj alternatívne verzie príbehov, ktoré nie sú až také známe, pretože sa v literatúre (ale napr. aj vo filmových verziách) ustálilo jedno dominantné rozprávanie. Vo vzťahoch medzi hrdinami a ich okolím vládne určité napätie. Ich skutky sú také významné, že vyvolávajú úctu, obdiv, no cítiť tu občas aj napätie a strach z potenciálnej hrozby vyplývajúcej z neobyčajných schopností alebo artefaktov, ktoré hrdina vlastní. Tu je vhodné poznamenať, že hrdinovia nezískali svoju povesť len na základe fyzickej sily, ale pravidelne vďaka nápadom, kreativite a intelektu.

Znalosť gréckych mýtov môžeme považovať za súčasť všeobecného rozhľadu a už len z tohto dôvodu je vhodné prečítať si obidva tituly. No pri Hrdinoch sa pridáva ešte ďalší aspekt. Hrdinovia ľuďom môžu slúžiť ako vzory alebo ideály. Zatiaľ čo bohovia cítili neustálu potrebu uctievania zo strany smrteľníkov, hrdinovia sa neváhali vzoprieť malichernosti, krutosti alebo obyčajnej škodoradosti večných vládcov Olympu. Lenže nejde len o božstvá. Niektorí hrdinovia sa preslávili prekonávaním ľudských obmedzení: mentálnych aj fyzických. Ľudia dokážu byť väzňami úsudkov iných ľudí, ich zlých rozhodnutí, svoje o tom vedeli všetci väzni tyranov. Vzoprieť sa im znamená vyvinúť snahu zlepšiť nielen vlastné postavenie, ale aj svet. Potrebujeme teda hrdinov a znalosť ich skutkov? Bez váhania sa dá odpovedať: áno.

Stephen Fry: Hrdinovia

Preklad: Klaudia Feketeová, Jozef Ferencz

Tatran, 2021

Zobraziť diskusiu (0)

Hrdinovia

Hrdinovia

Fry Stephen

V každej generácii sa raz za čas objaví nové prerozprávanie gréckych mýtov. Je to prirodzené, pretože jazyk sa neustále vyvíja a staršie vydania si už ťažšie nachádzajú čitateľov.

Kúpiť za 22,71 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.