Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

Poviedka mesiaca september 2021: Jar v Jekaterinburgu

Lukáš Cabala

Údený sleď udalostí

Blížila sa polnoc, Vincent sa zo stoličky presunul na posteľ a natiahol ruku za vypínačom nočnej lampy. Mohol ešte skontrolovať správy, či nepísala krajanka. Napadlo mu to však až v momente, keď sa jeho vedomie prelievalo do spánku.

V snoch letel prázdnou špirálovitou chodbou stanice, ktorou klesal hlbšie a hlbšie. Vonku padal sneh a v Tarakanovsku pomaly pokrýval asfaltové plochy. Okenné tabule boli čierne a človek by si ľahko pomyslel, že sa ocitol v opustenom meste Pripiať.

Na raňajkách si sadol k neobsadenému stolu, kde včera jedol s profesorom Buttlerom. Tešil sa, že budú pokračovať v zaujímavej debate, napokon však zostal sám. Cez dvere videl, ako po chodbe ráznym krokom prepochodovala skupinka ľudí.

Kým prežúval varené vajcia a hľadel na údené slede, ktoré si z nepochopiteľných dôvodov nabral na tanier, uvažoval nad Slovenkou. Ako sa jej asi páči v Tarakanovsku?

Akbara

Tak toto bude na dlhé mesiace jej domov? Pod chodidlami ucítila dotlčený prah dverí vedúcich do nájomnej izby. Spolubývajúca sa zatiaľ sprítomňovala len v neporiadku, ktorý tu zanechala spolu s mnohými známkami dezorientovaného a infantilného vkusu. Akbara sa nevedela rozhodnúť, či ju v očiach páli skôr pleseň pod oknom a odlepené tapety v rohoch izby, alebo strakatá pokrývka hodená cez posteľ a plagát s kóliou v nadživotnej veľkosti. V rohu miestnosti našla pohodené kroksy, ktoré pre ňu vo svete obuvi predstavovali to čo šváby v ríši hmyzu. Až sa čudovala, že nezaliezli pod posteľ, keď rozsvietila.

Možno si predsa len mala vybrať drahšie ubytovanie. Odmietla ho v nádeji, že ušetrí zopár kopejok. Ale čo, nejako vydrží, zvykne si, presviedčala sa. V kúpeľni a kuchyni sa však jej odhodlanie lámalo v kolenách a z hrdla sa jej dral škrípavý smiech, aký sa dostavuje v časoch zúfalstva. Najzvláštnejšie bolo, že toto miesto nie je desať rokov opustené, ako by sa mohlo zdať. Práve naopak, žijú tu ľudia. Pomaly aby sa človek bál, že sa vrátia.

Vyšla von. Tak, ako keď človek s klaustrofóbiou vyjde z jaskyne. Vybrala si náhodný smer, snáď rýchlo narazí aspoň na výklad večierky. Neskôr bude musieť nájsť väčší obchod, kde si kúpi matrac a deku. Kráčala hlbšie do Tarakanovska. Zastavila sa pri pouličnom stánku s jedlom a na druhej strane ulice si u miestneho operátora nechala v telefóne aktivovať internet.

Kým sa vracala späť do bytu, pozrela si správy a našla i tú Vincentovu.



Lukáš Cabala: Jar v Jekaterinburgu

Artforum, 2021

Lukáš Cabala

(*1986)​ Narodil sa v Trenčíne, ktorý je veľký ako New York. V roku 2011 spolu s rodičmi založil internetový antikvariát a dodnes ho vedie. Je autorom knihy Satori v Trenčíne (Artforum, 2020), ktorá bola nominovaná aj na prestížne ocenenie Anasoft litera. Je čitateľom súčasnej a modernej svetovej prózy. Žije na severnej periférii mesta a vo voľnom čase sa venuje písaniu. V tvorbe ho priťahuje magický realizmus a vlnenie skutočnosti. Intímna novela Satori v Trenčíne je jeho knižný debut.

Jar v Jekaterinburgu

Jar v Jekaterinburgu

Cabala Lukáš

Vincent prichádza na sibírsku výskumnú stanicu Belyj krot. Jeho úlohou je priblížiť vedu bežným ľuďom. V izbe hlboko pod zemou nachádza čas a pokoj na písanie novej knihy, do ktorej sa mu postupne vlievajú miestni vedci, ich objavy z permafrostu, sprievodkyňa Jelena i krajanka, ktorá uviazla na svojich cestách a nedokáže sa vrátiť domov. A ktovie, čo ukrýva starosta neďaleko za mestom...

Kúpiť za 9,52 €

Satori v Trenčíne

Satori v Trenčíne

Cabala Lukáš

Trenčín v akejsi neurčitej budúcej súčasnosti. Metro. Masy. Mrakodrapy. Leží toto mesto len v hlave autora? Alebo je skutočné? Ktovie. Žije v ňom Vincent, ktorý nehľadá lásku, no napriek tomu mu vstúpi do života. Zvláštna. Krehká. Mladá fyzioterapeutka Klára, ktorá mu veľmi pripomína masérku zo Sorrentinovho filmu. Možno si to neprizná ani sám pred sebou, no toto dievča zatrasie jeho každodennosťou. Je to zrejmé. A jasné. Láska. Skutočná, aj keď vymyslená, fiktívna, hoci ozajstná, prežitá, aj keď iba napísaná. Zdá sa, že sila imaginácie je niekedy mocnejšia než realita.

Kúpiť za 10,12 €