Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Príbeh o Áste slovami prekladateľky Zuzany Stankovitsovej

„Pravda srdca sa nie vždy zhoduje s pravdou sveta. Preto je život nepochopiteľný. To je tá bolesť. To je ten žiaľ. Sila, vďaka ktorej žiarime.“ Zuzana Stankovitsová vyštudovala prekladateľstvo a tlmočníctvo na UK v Bratislave a neskôr modernú islandčinu, staroislandčinu a islandskú medievalistiku na Islande. Žije v Nórsku, kde si na univerzite v Bergene robí doktorát v odbore staroseverskej filológie. Vo vydavateľstve Artforum prekladá diela Jóna Kalmana Stefánssona: Letné svetlo a potom príde noc (2014), Ryby nemajú nohy (2016), Veľké asi ako vesmír (2017) a Príbeh o Áste (2020).

"Vo svojom najnovšom románe nám Jón Kalman Stefánsson prináša osudy Ásty, ženy, ktorej meno v sebe nesie islandské slovo pre lásku. Láska v jej mnohých podobách, ale aj dôvera, strata, ľútosť a hľadanie si vlastného miesta vo svete sú centrálnymi témami románu.

Príbeh o Áste však nie je len príbehom samotnej Ásty, ale ľudí okolo nej, predovšetkým jej rodičov. Nikto totiž nežije vo vákuu a ľudské osudy sú navzájom prepletené, navzájom sa ovplyvňujú. Ásta sa narodí v Reykjavíku koncom päťdesiatych rokov svedomitému, pracovitému Sigvaldimu a jeho mladej manželke Helge. Rodinná idyla však nevydrží dlho. Helga chce od života viac, než sa starať o domácnosť a dve malé deti; jedného dňa všetko nechá tak a odíde. Ásta sa dostáva do pestúnskej starostlivosti, kým sa ich otec snaží vyrovnať s novou životnou situáciou.

Mozaika Ástinho života – i životov okolo nej – sa nám odhaľuje postupne. V rozprávaní sa prelínajú rôzne časové línie i rôzne hlasy: spomienky umierajúceho Sigvaldiho, Ástine listy stratenému milencovi, aj pohľad rozprávača – spisovateľa píšuceho jej životopis.

Majstrovstvo Jóna Kalmana spočíva v tom, ako dokáže neobyčajným spôsobom rozpovedať príbehy obyčajných ľudí. K svojim postavám pritom pristupuje s citlivosťou a pochopením, neustále si kladúc otázky o živote a ľudskej podstate. Do všednosti vnáša nečakanú poéziu, ktorá čitateľa priam chytí za srdce a hlboko naň zapôsobí dokonca aj pri opakovanom čítaní."


Príbeh o Áste vychádza vo vydavateľstve Artforum 18. marca 2020

Vydanie publikácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.



Zobraziť diskusiu (0)

Príbeh o Áste

Príbeh o Áste

Stefánsson Jón Kalman

Ásta, ktorej meno – ak si odmyslíme posledné písmeno – po islandsky znamená láska, sa narodí koncom päťdesiatych rokov mladému zaľúbenému páru, Sigvaldimu a Helge. Idyla rodinného života však netrvá dlho. Príbeh o Áste je najnovším, v poradí dvanástym románom islandského autora Jóna Kalmana Stefánssona (1963). Román bol okrem iného nominovaný na Islandskú literárnu cenu a na francúzsku literárnu cenu Prix Médici.

Kúpiť za 14,90 €

Podobný obsah

Stefánsson získal ocenenie za neoceniteľný prínos literatúre

Správy

Stefánsson získal ocenenie za neoceniteľný prínos literatúre

Známy islandský spisovateľ a poet Jón Kalman Stefánsson píše o živote, láske a smrti tak hlboko a zároveň prosto, ako nikto iný. Autor románov ako Letné svetlo a potom príde noc alebo najnovšieho Príbehu o Áste má fanúšikov na Islande, po celom svete a aj na Slovensku. Pred pár dňami obdržal Falcon Order - ocenenie islandského prezidenta za neoceniteľný prínos literatúre.

Príbeh o Áste

Recenzie

Príbeh o Áste

Island – zem ľadu a ohňa. Jeden z najväčších snov každého dobrodružného cestovateľa. Ostrov, ktorý pôsobí ako miesto z iného sveta. Je divoký a nespútaný, ako všetky živly, ktoré sa zjavujú na jeho povrchu (láva, gejzíry, vodopády, a pod.), ale aj romantický, ak si predstavíme polárnu žiaru na nebi. A presne takáto krajina sa nachádza aj v knihách Jóna Kalmana Stefánssona, vrátane jeho novinky z vydavateľstva Artforum s názvom Príbeh o Áste.

Jón Kalman Stefánsson: Príbeh o Áste

Jón Kalman Stefánsson: Príbeh o Áste

Ásta, ktorej meno – ak si odmyslíme posledné písmeno – po islandsky znamená láska, je hlavnou postavou v poradí dvanásteho románu známeho a obľúbeného islandského autora Jóna Kalmana Stefánssona. Ako má autor zvykom, nesústredí sa však len na jeden život, jeden príbeh, ale rozpráva aj o jej rodine, o osudoch, ktoré sa navzájom preplietajú a ovplyvňujú, o láske v jej mnohých podobách, ľudských túžbach, strate a ľútosti, vyrozprávaný s citlivosťou a pochopením.