Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Príbehy ožívajú aj na plátne. Prichádza čerstvá nádielka severského filmu a literatúry.

Každému filmu predchádza text. Každému textu predchádza myšlienka. Kníhkupectvo Artforum už 30 rokov čerpá zo svojej dôvery v dobré knihy. Snaží sa prinášať na pulty to najlepšie, čo sa v literatúre udeje. Rovnakým kľúčom k fimovému svetu pristupuje FilmEurope. Aktuálne prináša festival severských filmov SCANDI.

Do slovenských kín od dnes uvedie známe mená aj nové objavy, hrané filmy aj dokumenty, drámy i thrillery. Severská kultúra má v sebe okrem zimy aj silné a podnetné zastavenia. Presvedčí o tom bohatý program 6. ročníka festivalu, ktorý sa bude konať od 22. do 26. 1. v bratislavských kinách Kino Film Europe, Kino Lumière, Kino Mladosť a v ďalších kinách na Slovensku.

Otváracím filmom bude dánska dráma Srdcová kráľovná. Snímku, prinášajúcu kontroverznú tému vzťahu staršej ženy a mladého chlapca, natočila režisérka May el-Toukhy, ktorá s ňou už stihla ohromiť divákov na viacerých festivaloch a film je dokonca dánskym kandidátom na Oscara.

http://www.filmeurope.sk/movies/1039-srdcov-kr-ovn

Nejde o jediného oscarového kandidáta. Do slovenských kín zamieri aj novinka od známeho nórskeho režiséra Hansa Pettera Molanda Poďme kradnúť kone. Snímka je nakrútená podľa rovnomenného románu Pera Pettersona a z posledného Berlinale si odniesla Strieborného medveďa za umelecký prínos. Rozpráva príbeh zrelého muža, ktorý nemôže zabudnúť na tragédiu a vášeň, ktorá sformovala jeho život. V retrospektívne vyrozprávanej dráme zo 40. a 90. rokov sú spomienky na mladosť živšie než súčasnosť.

http://www.filmeurope.sk/movies/1040-po-me-kradn-k...

Ženám v postavení režisérok, scenáristiek alebo herečiek bude venovaných 7 snímok vrátane štyroch premiér. Okrem otváracieho filmu to bude provokatívny dánsky dokument Plnotučná sebaláska, ktorý sleduje aktivistky „tučného“ hnutia v škandinávskych krajinách. Snímka o mladých ženách, ktoré sa rozhodli nehanbiť sa za sa svoje telo, relativizuje bežný pohľad na krásu. Film o ženách, ktoré sa nehanbia o sebe povedať, že sú tučné, prináša revolúciu do konvenčného pohľadu na krásu, spochybňuje kozmetické štandardy a podporuje pozitívny prístup k ľudskému telu, nech už je akékoľvek...

http://www.filmeurope.sk/movies/1035-plnotu-n-seba...

Z drsnejších žánrov SCANDI uvedie noir thriller o masovom vrahovi Dokonalý pacient. Strhujúci príbeh o najväčšom právnom škandále švédskej histórie rozpráva príbeh o reportérovi, ktorý spochybnil celý právny systém. Hannes Råstam sa roky usiloval preukázať nevinu Thomasa Quicka, odsúdeného na doživotné väzenie na psychiatrii. Odhalil právny chaos, ktorý Quicka dostal do väzenia. Nikto však nemal záujem na tom, aby bol oslobodený a zbavený viny najhorší sériový vrah a kanibal vo Švédsku, ktorý bol odsúdený za osem vrážd a priznal sa k ďalším dvadsiatim piatim. Príbeh, ponúknutý divákom ako rafinovaná skladačka, postupne odhaľuje neuveriteľný prípad, napínavý až do ohromujúceho konca...

http://www.filmeurope.sk/movies/1037-dokonal-pacie...

Okrem toho sa objaví aj jeden z najlepších dánskych filmov minulého roku. Vidíš mesiac, Daniel rozpráva skutočný príbeh fotoreportéra, ktorý bol v roku 2013 zajatý a 398 dní zadržiavaný teroristickou organizáciou bojovníkov Islamského štátu. Film sleduje Danielov boj o prežitie v zajatí, a hrôzu, ktorú prežívala Danielova rodina v Dánsku, snažiaca sa vyrovnávať so strachom, že už nikdy neuvidia svojho syna nažive.

http://www.filmeurope.sk/movies/1036-vid-mesiac-da...

Viac o programe festivalu SCANDI:

http://scandi.filmeurope.eu/sk/program/


Okrem siedmych fimových premiér a dánskeho kandidáta na Oscara prináša SCANDI v sprievodnom programe aj výber severských kníh, ktorý pripravilo kníhkupectvo Artforum. Nájdete ich na Kozej v Bratislave, na webe www.artforum.sk a v sobotu aj priamo na festivale Scandi v kine FilmEurope na Štefánikovej.

Nebude chýbať téma silných nezávislých žien, atmosferické “nordic noir”, fínske “podivno”, ale nevynecháme ani humor.

Už takmer klasika, Jon Fosse - Lodenica. V Nórsku patrí doslova k čítankovým prózam a literárna kritika ho právom radí k novšiemu literárnemu kánonu. Príbeh o tragickom milostnom trojuholníku a oživenej rivalite priateľov z detstva, sa odohráva v sugestívnej repetitívnosti rozprávaného deja.

Sobí hora Karin Tidbeck je pozoruhodná zbierka zvláštnych poviedok, zasahujúcich do sveta magického realizmu a severských ľudových povestí. Lesní lišky a další znepokojivé příběhy sú zas malou antológiou “fínskeho podivna”, ktoré v poslednej dobe zažíva obdobie hojnosti.

Atmosféru islandského “noir” prináša Jón Kalman Stefánsson v románe Ryby nemajú nohy. Očakávané stretnutie vracia dvoch mužov do minulosti, kedy ešte Island žil rybárstvom…

Nevynecháme ani dávku humoru. Arto Paasilinna v Chraň nás Pánbůh před Finem prichádza s obrazom boha, ktorý potrebuje dovolenku - oddych od diabla a neustále zápasiaceho ľudstva. Bez záskoku to nepôjde a na jeho miesto zasadá fínsky žeriavnik.

Na záver drsná spoločensko-kritická detektívka Niklasa Natt och Dag 1793 o prežití v stredovekom Štokholme plnom násilia. V mestskom kanáli pláva znetvorená mŕtvola a zmysel pre spravodlivosť ženie dvoch vyšetrovateľov, aby objasnili ohyzdnú vraždu.

Pozývame vás teda na ponor do severskej kultúry!

Zobraziť diskusiu (0)

Lodenica

Lodenica

Fosse Jon

Román Lodenica (Naustet, 1989) od Jona Fosseho, jedného z najvýznamnejších žijúcich škandinávskych autorov, patrí v Nórsku doslova k čítankovým prózam a literárna kritika ho právom radí k novšiemu literárnemu kánonu. Príbeh o tragickom milostnom trojuholníku, do ktorého dvoch dávnych priateľov z detstva vženie nečakaným spôsobom oživená rivalita, sa odohráva v (pre Fosseho autorský štýl typickej) zredukovanosti deja a sugestívnej repetitívnosti rozprávaného.

Kúpiť za 8,55 €

Trilógia

Trilógia

Fosse Jon

Kritikmi vyzdvihovaná trilógia Jona Fosseho: Bdenie (2007), Sny Olavove (2012) a Na sklonku dňa (2014), ktorá má svoje pevné miesto v nórskej literárnej histórií už dnes, je lyrickým rozprávaním o dvoch mladých milencoch, Aslem a Alide, a ich alegorickej ceste po západnom Nórsku. O ich láske, požehnanej a zároveň prekliatej, ktorá vzišla z milosti osudu, no beztak musí proti osuduneustále bojovať.

Kúpiť za 11,40 €

Sobí hora

Sobí hora

Tidbeck Karin

Pozoruhodná sbírka třinácti povídek, tak zvláštních, že je velmi obtížné vypudit je z mysli. Zasahují do světa fantasy, magického realismu, science fiction i severských lidových pověstí s imaginárními bytostmi. Některé z těchto příběhů jsou značně znepokojivé, ale zároveň humorné a neuvěřitelně zvláštní.

Kúpiť za 8,54 €

Lesní lišky

Lesní lišky

kolektív autorov

Lesní lišky a další znepokojivé příběhy jsou malou antologií finské fantastické literatury, která zažívá v poslední době období hojnosti a úspěšně proniká i za hranice země svého vzniku. Bývá často označována termínem suomikumma či Finnish Weird – „finské podivno“, jejž poprvé použila nejvýznamnější představitelka tohoto literárního proudu Johanna Sinisalo.

Kúpiť za 7,51 €

Ryby nemajú nohy

Ryby nemajú nohy

Stefánsson Jón Kalman

Ari, muž stredného veku, sa po niekoľkoročnej neprítomnosti vracia do rodného Keflavíku, na miesto, ktoré nejaký tamojší papaláš nazval „najčernejším“ – a asi mal pravdu. V Keflavíku má Ari na večer dohodnutú schôdzku s najlepším priateľom z detstva. Očakávané spoločné stretnutie vracia oboch mužov do minulosti, dávnejšej i menej dávnej, vtedy ešte Island žil rybárstvom a súznel s morom...

Kúpiť za 12,67 €

1793

1793

Natt och Dag Niklas

Stockholm, 1793. Od smrti krále Gustava III. uběhl víc než rok a po městě se šíří dusivá atmoféra podezíravosti a spikleneckých zvěstí. V páchnoucích vodách jezera se najde mrtvola bez rukou a nohou, zohavená k nepoznání. Očima čtyř vypravěčů nahlédneme pod napudrovaný a omalovaný povrch Stockholmu na konci 18. století, pod nímž se objeví děsivá, ale fascinující realita.

Kúpiť za 17,77 €

Antihrdina

Antihrdina

Salmela Alexandra

Kniha o cynizme a nádeji v kolabujúcom svete, o korupcii ideálov a zlom materstve, o ceste, stromoch a hrdinoch. Salmelin nový román tematicky i formálne nadväzuje na jej predošlú tvorbu, jeho tón je však omnoho temnejší. Mohutný prúd rozprávania nadobúda šialenú rýchlosť, strhávajúcu čitateľa so sebou. Hlavný hrdina je Antti, sirota, ktorej bolo - podobne ako ďalším dvom stovkám detí, ktorých rodičia padli v boji za záchranu krehkého ekosystému Borealisu - udelené priezvisko Hrdina.

Kúpiť za 12,67 €

Ostych a důstojnost

Ostych a důstojnost

Solstad Dag

Středoškolský učitel Elias Rukla vykročí pod ocelově šedým nebem do dalšího všedního dne. Při jinak rutinním výkladu Ibsenovy Divoké kachny jej uchvátí nenápadný, leč podstatný detail hry, jehož si za celou svou pětadvacetiletou praxi zatím nikdy nevšiml, a téměř mu přestane vadit nezájem znuděných žáků. Po výuce odchází domů, avšak na školním dvoře v něm bez zjevné příčiny cosi praskne.

Kúpiť za 7,98 €

Za letních nocí se tu nespí lehce

Za letních nocí se tu nespí lehce

kolektív autorov

Výbor povídek Za letních nocí se tu nespí lehce volně navazuje na úspěšnou antologii Lesní lišky a další znepokojivé příběhy. Povídky dvanácti autorů tentokrát spojuje tematika finského severu: území jen řídce osídleného, z velké části ležícího až za polárním kruhem. S neskrývanou drsností a syrovostí popisují události z občanské a druhé světové války i ze současnosti, prostředí náboženských skupin, sociální poměry či prostý život.

Kúpiť za 7,56 €

Poďme kradnúť kone

Poďme kradnúť kone

Petterson Per

Po smrti manželky sa šesťdesiatsedemročný Trond Sander presťahuje do opusteného domu pri jazere. Jednej novembrovej noci sa objaví jeho sused, starší muž, ktorý žije rovnako ako on celkom sám so svojím psom. Keď sa predstaví, Trond v ňom spozná mladšieho brata svojho kamaráta z detstva Jona a v jeho spomienkach zrazu ožíva dávna minulosť.

Kúpiť za 9,42 €

Odmietam

Odmietam

Petterson Per

V jedno skoré ráno sa na moste stretnú dvaja muži. Pred tridsiatimi piatimi rokmi boli najlepšími priateľmi. V tom čase Tommyho a jeho sestru opustila matka a neskôr aj ich násilnícky otec. Jim, ktorý žil sám so svojou pobožnou mamou, odišiel na univerzitu a stal sa socialistom. A teraz, po toľkých rokoch Jim stojí na moste a chytá ryby, zatiaľ čo Tommy prechádza popri ňom vo svojom drahom mercedese.

Kúpiť za 14,20 €

Chraň nás Pánbůh před Finem

Chraň nás Pánbůh před Finem

Paasilinna Arto

I Pánbůh někdy potřebuje dovolenou, aby si odpočinul nejen od ďábla a jeho zlotřilých intrik, ale také od nevděčného a neustále válčícího lidstva. Bůh se ale nemůže jen tak sebrat a někam odjet nebo odletět - musí za sebe najít náhradu. Zastupujícím Bohem stane finský jeřábník Pirjeri Ryynänen. Svatý Petr a archanděl Gabriel ho vyberou mezi stovkami dalších kandidátů, ale brzy své volby litují. Nový Bůh - i když jen na dobu určitou - má velké plány, které převracejí nebeské pořádky vzhůru nohama...

Kúpiť za 11,79 €

Jeden z nás: Príbeh o Nórsku

Jeden z nás: Príbeh o Nórsku

Seierstad Asne

Oslo, 22. júl 2011, 77 mŕtvych ľudských bytostí zabitých jediným človekom s jasnou víziou a presvedčením. Jediný deň, ktorý navždy zmenil dejiny Nórska, zasial obavy do jeho obyvateľov a zmenil životy desiatkam dotknutých rodín. eden z nás od nórskej reportérky Asne Seierstad nie je chronologickým súpisom udalostí a vyčíslením strát, ale hlbokým pohľadom na osobu Andersa Behringa Breivika, masového vraha, muža zúfalo túžiaceho po sláve a uznaní. Príbeh o Nórsku zachádza do Breivikovho detstva, opisuje traumy malého chlapca, jeho túžby po fyzickej dokonalosti a bohatstve.

Kúpiť za 13,29 €

Laserový muž

Laserový muž

Gellert Tamas

Cecilia Vanger, hrdinka trilógie Milénium Stiega Larssona, sedí v kresle a číta knihu Gellerta Tamasa Laserový muž. O čom je kniha na jej kolenách? A prečo sa práve ona dostala na stránky jednej z najpredávanejších kriminálok posledných rokov? „Chcel som to napísať ja,“ povedal o Tamasovej knihe autor tejto svetovej kriminálnej série Stieg Larsson. Čo ho na nej tak veľmi fascinovalo? V roku 1991 sa Štokholm mení na mesto strachu. Neznámy útočník ozbrojený laserovou ostreľovacou puškou postupne vystrelí na jedenásť ľudí. Spája ich jediná vec – iná farba pokožky.

Kúpiť za 13,49 €

A vo Viedenskom lese stále stoja stromy

A vo Viedenskom lese stále stoja stromy

Asbrink Elisabeth

Kniha je trpkým zmierením sa (autorky) s mýtom o Švédsku tridsiatych rokov ako o krajine rovnosti, solidarity a pokroku, pre ktorú však niekoľko stoviek "rasovo cudzích" utečencov predstavuje ohrozenie spoločenského blahobytu. Švédsky antisemitizmus tridsiatych rokov nie je žiadnym tajomstvom, ale až kniha Elisabeth Asbrink ukázala, akými samozrejmými, všeobecne necitlivými a krutými činmi sa prejavoval.

Kúpiť za 13,59 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.