Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Pulitzerova cena 2018 za beletriu: Less

Na pôde Fakulty žurnalizmu Columbijskej univerzity v New Yorku boli 16. apríla 2018 vyhlásené mená nositeľov Pulitzerovej ceny za rok 2018 v štrnástich novinárskych a v siedmich umeleckých kategóriách. V kategórii beletrie ocenenie získal Andrew Sean Greer za román Less.

Autor, ktorému udelia Pulitzerovu cenu za beletriu, sa ocitá v spoločnosti takých velikánov literatúry ako Ernest Hemingway, William Faulkner, Harper Leeová, Bernard Malamud, William Styron, Saul Bellow, Norman Mailer, John Updike, Toni Morrisonová alebo Philip Roth. Po roku 2000 si cenu odniesli napr. Jhumpa Lahiriová, Cormac McCarthy, Junot Díaz, Donna Tarttová, Jeffrey Eugenides, Michael Chabon a naposledy v minulom roku Colson Whitehead.

Tohoročným laureátom sa stal Andrew Sean Grear za román Less (vyd. Lee Boudreaux Books/Little, Brown and Company). Pulitzerovská porota ho charakterizuje ako

plnokrvné dielo, muzikálne vo výraze a bohaté štruktúrou i rozsahom, o starnutí a esenciálnej podstate lásky.

Vydavateľ uvádza knihu takto:

"Kto vraví, že nemôžete ujsť pred svojimi problémami? Ste skrachovaný spisovateľ tesne pred päťdesiatkou. V pošte nájdete pozvanie na svadbu: váš priateľ z posledných deviatich rokov je zasnúbený s niekým iným. Nemôžete pozvanie prijať – bolo by to príliš trápne – a nemôžete ho odmietnuť – vyzeralo by to ako porážka. Na stole však máte zopár nepremyslených pozvánok na literárne podujatia v rôznych kútoch sveta.

PROBLÉM: Ako sa dokážete vypariť z mesta? RIEŠENIE: Prijmete všetky pozvania.

Teda: ak sa voláte Arthur Less.

Takto sa začína fantastická cesta Arthura Lessa “okolo sveta za osemdesiat dní”: cez Mexiko, Taliansko, Nemecko, Maroko, Indiu a Japonsko. Zdá sa, že ho od problémov, ktorým odmieta čeliť, delia tisícky kilometrov. Čo by teda mohlo zle vypáliť?

Všeličo: Arthur sa v Paríži takmer zamiluje, takmer zahynie v Berlíne, len tak-tak sa stihne v Maroku uchýliť pred saharskou piesočnou búrkou do horskej chaty, náhodou sa (ako jediný) prihlási na rezidenčný pobyt do kresťanského útulku na juhu Indie a v Japonsku zmešká rozkvitnuté čerešne. Medzitým ho očakávajú fanúšikovia sci-fi, streštení akademici, pohotovosti v nemocniciach, filmové hviezdičky, lekári, bývalí partneri a – na pustom ostrove v Arabskom mori – aj posledná osoba na Zemi, ktorú si želá stretnúť. Niekde medzičasom dovŕši päťdesiatku. Druhá fáza života, myslí si, sa od neho oddeľuje ako druhý stupeň rakety. Niekde je jeho prvá láska. A niekde bude posledná.

Less – love story, satira o Američanoch vo svete, zamyslenie o čase a o ľudskom srdci – zachytáva autora na vrchole jeho talentu, ako nadvihuje oponu našej spoločnej ľudskej komédie."

***

Andrew Sean Greer (nar. 1970) je autorom jednej zbierky poviedok a piatich románov. Román The Confessions of Max Tivoli (česky Zpověď Maxe Tivoliho, vyd. Odeon, 2006) vybrali noviny San Francisco Chronicle and Chicago Tribune za najlepšiu knihu roka 2004. Je nositeľom viacerých literárnych cien a tvorivých štipendií, žije v San Franciscu. V češtine vyšiel aj jeho román The Story of a Marriage (Příběh jednoho manželství, vyd. Víkend, 2010).


Štefan Olejník


Ilustračné fotografie sú z web-stránok Pulitzerových cien a A. S. Greera.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.