Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Rakúska knižná cena 2019

U našich susedov sa 4. novembra udeľovala najväčšia knižná cena za rok 2019. Získal ju Norbert Gstrein za knihu Keď som bol mladý (Als ich jung war, Carl Hanser Verlag), cenu za najlepší literárny debut získala Angela Lehner za Otče náš (Vater unser, Hanser Berlin).

Renomovaný rakúsky autor Norbert Gstrein (1961) vyštudoval matematiku a štúdium uzatvoril dizertáciou K logike otázok v roku 1988, v tom istom roku vyšiel aj jeho literárny debut Jeden. Určité obdobie ostáva Gstrein vo svojich textoch verný prostrediu tirolských dedín. Neskôr sa v románe Anglické roky (1999) púšťa do fiktívneho príbehu židovskej emigrácie a identity emigrantov, pričom sa pýta aj na spoľahlivosť historických istôt. Podobne je to aj v románe Remeslo zabíjania (2003), tentoraz ho však zaujíma historicko-politická perspektíva vojny v Kosove. Neskôr vychádza román Celá pravda (2010), kde sa Gstrein ujíma pre neho celkom nového žánru – grotesky. Malý viedenský vydavateľ sa rozvedie a vezme si mladú, atraktívnu autorku so silne vyvinutým zmyslom pre ezoteriku a filosemitizmus. V románe Tušenie začiatku (2013) zase Gstreina zaujíma religiózny fanatizmus.

Ocenený (miestami psychologický, či až detektívny) román Keď som bol mladý je príbehom mladého „nespoľahlivého“ rozprávača Franza, ktorý si spomína na svoju mladosť. Celé rozprávanie je hneď v úvode zahalené do hmly. Čím viac nám Franz odhaľuje svoj príbeh, s čím väčším množstvom detailov nás zahlcuje, tým neistejší sme. Samovražda, smrť, znásilnenie, zmiznutie – ale iba možno. Ako čitatelia máme v rukách veľa nitiek (aj tých týkajúcich sa viny, sebaklamu a zlyhania), netušíme však, ktorá je tá správna a neexistuje žiadny detektív, ktorý by všetko rozlúštil.

Angela Lehner (1987) vyštudovala literárnu komparatistiku. Uverejnila viacero žurnalistických prác v rôznych časopisoch a denníkoch, kde sa venovala predovšetkým témam sexizmu v Rakúsku. Jej literárny ocenený debut Otče náš, ktorý sa dostal aj na longlist Nemeckej knižnej ceny je príbehom manickej mladej ženy Evy Gruber. Evu hospitalizujú na viedenskej psychiatrii, pretože údajne zastrelila škôlkárov. Z nemocnice ju chce vyslobodiť jej anorektický brat a oboch ich chce zabiť vlastný otec, ktorý ich údajne zneužíval. Psychiater, ktorý sa o Evu stará, spácha samovraždu. Podobne ako v Gstreinovom románe je aj u Lehner rozprávačka celkom „nespoľahlivá“, navyše drzá, priama, bez rešpektu. V čitateľoch však vzbudzuje sympatie a otázky, kde je hranica normálnosti. Súčasne spochybňuje mužské autority a katolícke Rakúsko. Román miestami údajne pripomína Thomasa Bernharda.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

​Rakúska knižná cena 2019

Správy

​Rakúska knižná cena 2019

Pred pár dňami bol zverejnený shortlist Rakúskej knižnej ceny. Ten trošku zatienila sláva z udeľovania Nobelovej ceny za literatúru, ktorú spolu s Olgou Tokarzuk získal aj kontroverzný Rakúšan Peter Handke, o ktorom napríklad Susan Sontag povedala, že sa žiadnej jeho knihy nedotkne a Salman Rushdie ho označil za „blbca roka“. Síce je Rakúsko od nás iba na krok, ich literatúra pre nás veľmi známa nie je. Porota ako každoročne nominovala päť románov.

O čom píšu susedia? Rakúska knižná cena.

Správy

O čom píšu susedia? Rakúska knižná cena.

Žijú na skok od nás, no ich literatúra je pre nás takmer neznáma. O čom píšu a premýšľajú rakúski spisovatelia podáva správu naša spolupracovníčka, prekladateľka a germanistka Paulína S. Čuhová. 5. novembra 2018 totiž u našich susedov vyberala odborná porota spomedzi piatich nominovaných knižných titulov, ktoré sa ocitli na shortliste, jeden, ktorý si zaslúži prestížnu cenu za najlepšiu knihu roku 2018.

Menasseovci žnú ocenenia

Správy

Menasseovci žnú ocenenia

U našich susedov 7. novembra 2017 udeľovala porota Rakúsku knižnú cenu za rok 2017. Nuž, Menasseovci žnú ocenenia jedno po druhom. Získala ju totiž Eva Menasse, nevlastná sestra Roberta Menasseho, ktorý sa spolu s ňou ocitol na shortliste a prednedávnom získal za svoj román Die Hauptstadt (Hlavné mesto) hlavnú cenu vo Frankfurte.