Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

​Rakúska knižná cena 2019

Pred pár dňami bol zverejnený shortlist Rakúskej knižnej ceny. Ten trošku zatienila sláva z udeľovania Nobelovej ceny za literatúru, ktorú spolu s Olgou Tokarzuk získal aj kontroverzný Rakúšan Peter Handke, o ktorom napríklad Susan Sontag povedala, že sa žiadnej jeho knihy nedotkne a Salman Rushdie ho označil za „blbca roka“. Síce je Rakúsko od nás iba na krok, ich literatúra pre nás veľmi známa nie je. Porota ako každoročne nominovala päť románov.

Autorka Raphaela Edelbauer sa bude o rakúsku najvyššiu knižnú cenu uchádzať s románom Tekutá krajina (Das flüssige Land, Klett-Cotta). Nestáva sa často, aby bol jeden autor/autorka nominovaný na dve ceny súčasne. A práve Edelbauer a jej román sú nominované aj na Nemeckú knižnú cenu 2019, pričom je zaujímavé aj to, že sa jedná o literárny debut. Tekutá krajina (Das flüssige Land, Klett-Cotta, 2019) rozpráva príbeh nadanej fyzičky Ruth, ktorá odchádza pochovať rodičov, ktorí zahynuli pri nehode, na miesto ich detstva, ktoré sa ukazuje viac než záhadné. Ruth pátra po spomienkach, rodinnom príbehu, ale čím usilovnejšie pátra, tým väčší odpor obyvateľov cíti.

Ďalším nominovaným je Karl-Markus Gauß a jeho Dobrodružná cesta mojou izbou (Abenteuerliche Reise durch mein Zimmer, Zsolnay), v ktorej autor na rakúskej literárnej scéne len utvrdzuje svoju pozíciu najvýraznejšej „štylistickej inštancie“, ako ho radi nazývajú literárni kritici. Jeho ostatný román koncipovaný ako etnografický sprievodca je veľmi osobnou a súčasne otvorenou knihou. Gauß nás sprevádza rôznymi krajinami a rôznymi dobami prostredníctvom drobných a všedných vecí.

Autor Norbert Gstrein patrí k stáliciam súčasnej rakúskej prózy. Protagonistom románu Keď som bol mladý (Als ich jung war, Carl Hanser) je syn majiteľa penziónu, ktorý pracoval niekoľko rokov v USA ako učiteľ lyžovania a vracia sa späť do rodného Rakúska. Jeho nevestu medzitým niekto znásilnil a iné dievča sa stratilo. Vnútorný motor, ktorý Gstreinov vynikajúci príbeh poháňa, je temná sexualita – zmes hanby a porušovania tabu. Zásadnými sa pritom dve vety: „Bolo to tak.“ a „Bolo to tak?“

Ústrednou postavou dojímavého románu Sophie Reyer Mama horí (Mutter brennt, edition keiper) je Luise, ktorá sa spolu s deťmi pokúša zachrániť a oslobodiť sa – od starej mamy a jej samovraždy, anorektickej Iny, ktorá sa zbláznila a Clemensa, ktorý sa rozpráva s mŕtvou starou mamou. Všetci sú nejako postihnutí, zažívajú poníženie, zúfalstvo, strach, zúrivosť, samotu, ale aj túžbu. Román je súčasne textom o rozprávaní a zmĺknutí a o sebauisťovaní sa prostredníctvom jazyka.


Oceňovaný spisovateľ Clemens J. Setz sa vo svojom románe Útecha okrúhlych vecí (Der Trost runder Dinge, Suhrkamp) snaží objavovať uprostred nášho každodenného života grotesknosť a hrozivosť. A stačí len skutočne veľmi málo - urobiť len drobné posuny perspektív a za nimi sa môže objaviť niečo naozaj strašné. Raz je to žiačka zdravotnej školy, ktorá sa o chlapca v nemocnici nestará, ale ho unesie, potom slepá žena, ktorú si do bytu pozve priateľa a nevie, že má steny a nábytok popísané obscénnymi nápismi. Clemens J. Setz sa opäť ukázal ako vynikajúci pozorovateľ vzťahov v súčasnosti, ktoré spracoval výnimočne vtipným a sviežim jazykom.


Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Rakúska knižná cena 2019

Správy

Rakúska knižná cena 2019

U našich susedov sa 4. novembra udeľovala najväčšia knižná cena za rok 2019. Získal ju Norbert Gstrein za knihu Keď som bol mladý (Als ich jung war, Carl Hanser Verlag), cenu za najlepší literárny debut získala Angela Lehner za Otče náš (Vater unser, Hanser Berlin).

O čom píšu susedia? Rakúska knižná cena.

Správy

O čom píšu susedia? Rakúska knižná cena.

Žijú na skok od nás, no ich literatúra je pre nás takmer neznáma. O čom píšu a premýšľajú rakúski spisovatelia podáva správu naša spolupracovníčka, prekladateľka a germanistka Paulína S. Čuhová. 5. novembra 2018 totiž u našich susedov vyberala odborná porota spomedzi piatich nominovaných knižných titulov, ktoré sa ocitli na shortliste, jeden, ktorý si zaslúži prestížnu cenu za najlepšiu knihu roku 2018.

Menasseovci žnú ocenenia

Správy

Menasseovci žnú ocenenia

U našich susedov 7. novembra 2017 udeľovala porota Rakúsku knižnú cenu za rok 2017. Nuž, Menasseovci žnú ocenenia jedno po druhom. Získala ju totiž Eva Menasse, nevlastná sestra Roberta Menasseho, ktorý sa spolu s ňou ocitol na shortliste a prednedávnom získal za svoj román Die Hauptstadt (Hlavné mesto) hlavnú cenu vo Frankfurte.