Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Rok magického myslenia

Ako zvládnuť stratu najbližšieho človeka? Čím vyplniť prázdnotu v srdci a neprítomnosť v priestore? Ako uniesť váhu okolností a udržať duchaprítomnosť, keď sa všetko naokolo zdá rozmazané a nedôležité?

Od zmyslového k rozumovému poznaniu
Rok magického myslenia sú autobiografické memoáre, ktoré obsahujú spomínané chúlostivé témy. Joan Didion v nich po strate manžela dokumentuje svoje obdobie trúchlenia prelínajúce sa s dcérinou ťažkou chorobou.

Všíma si psychologické aspekty smútenia, ale aj to, čo robí smútok s telom. Pomenúva každú emóciu, analyzuje každý detail, selektuje spomienky, pozoruje asociácie z kníh, hudby, filmov a triedi myšlienky, ktoré preskupuje podľa času a oblastí. Ponory do seba sú tak precízne sprocesované, akoby zostavovala recept na vyrovnanie sa so smútkom pozostalého. Jej výpoveď tak pre ňu samotnú naberá terapeutický účinok a dovolím si poznamenať, že skúsenosť autorky tak môže zároveň poskytnúť istú formu pochopenia či zmierenia aj čitateľovi, ktorý sa nachádza/nachádzal v podobnej životnej situácii.

Magický moment
Či už to bolo spôsobené mojou zvýšenou empatiou, citlivosťou, alebo silnou sugestivitou autorkiných textov, musím povedať, že v niektorých pasážach na mňa opisy a myšlienky neobyčajne doliehali. Vzápätí tú žalostnosť neutralizoval akýsi krásne citlivý a pragmatický prístup. Pôsobilo to odľahčujúco, ako keď sa človek zbaví veľkej časti váhy zo smútivej ťažoby, len čo veci pomenuje a opíše. Dalo by sa povedať, že forma takéhoto poznania a porozumenia môže mať magický účinok.

Intelektuálka Didion
O autorke som doposiaľ nevedel, napokon z jej tvorby je to prvý slovenský preklad, ktorého sa výborne zhostila prozaička Jana Juráňová. Osobnosť Joan Didion v doslove knihy približuje Tomáš Hučko a potvrdzuje jej výnimočnosť slovami, že okrem výberu špecifických tém bola u Didion príznačná intimita a otvorenosť, s akou o nich vo svojej širokej tvorbe referovala a nebála sa zachytiť krehkosť vlastnej existencie.

O diele tejto americkej spisovateľky, esejistky, memoáristky a žurnalistky budeme u nás zrejme ešte počuť, čo ma skutočne teší. Vydavateľstvo Brak avizovalo prípravu ďalšej knihy Joan Didion, non-fiction prvotiny z roku 1968, zbierky esejí Slouching Towards Bethlehem.


Joan Didion: Rok magického myslenia

Preklad: Jana Juráňová

Brak, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Rok magického myslenia

Rok magického myslenia

Didion Joan

Kniha Joan Didion osciluje na pomedzí eseje, autobiografie a románu. Autorka v nej mapuje jeden rok od smrti svojho muža Johna Gregoryho Dunnea.

Kúpiť za 14,85 €

Podobný obsah

Keď tango, tak s Krasznahorkaim

Recenzie

Keď tango, tak s Krasznahorkaim

Maďarská, zďaleka nie iba literárna umelecká tvorba vo svojich radoch ukrýva nejednu skutočne neopakovateľnú osobnosť. K jej najoriginálnejším solitérom bezpochyby patrí aj spisovateľ László Krasznahorkai. Vďaka čoraz aktívnejšie sa presadzujúcemu vydavateľstvu BRAK sa môžeme s prácou tohto autorského samorastu zoznamovať už viac-menej pravidelne. Vyšla tu aj jeho uhrančivá prvotina s názvom Satanské tango v naozaj špičkovom preklade Tímey Beck.

Ako milovať svoju dcéru

Recenzie

Ako milovať svoju dcéru

Od narodenia som dcérou svojej matky a časom som sa stala matkou dcéry. Viem, aké je to byť tou, ktorú mama neustále sleduje, a zároveň tou, ktorá nepretržite striehne na kroky svojho dieťaťa. Poznám túžbu byť vlastnená a vlastniť, byť napadnutá pocitom akejsi dlžoby a znepokojivého stavu, že ten pohľad už viac neznesiem. A pritom sa často dívam rovnako. Očakávam, predpokladám a chránim. Nevedome, ale predsa tlačím svoju dcéru do kútov, kde si myslím, že je to pre ňu dobré. Kolíšem si dcéru spôsobom, ktorý považujem za najvhodnejší. Do istej miery je to vítané, priam potrebné. Dokedy to však je?

Na smrť nemusíme byť sami

Recenzie

Na smrť nemusíme byť sami

Patrí medzi čestné povinnosti povzdychnúť si, ako sa všetci vospolok (a zahltení trápnosťami) vyhýbame téme odchádzania zo života. No nakoniec je minimum tých, ktorí sa do tohto terénu s odvahou, empatiou i pokorou vyberú.