Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

S Michalom Hvoreckým o románe Trol

Michal verí, že písaný text môže ľudí inšpirovať a vzbudzovať kritické myslenie. Na stav internetu sa rozhodol zareagovať knihou. Potreboval sa z toho "vypísať". Rozprávali sme sa o jeho novom románe Trol.

Príbeh Hvoreckého novej knihy sa odohráva vo svete po hybridnej vojne, kde sú pri moci tí, ktorí vládnu (internetovou) propagandou. Byť trolom sa stalo verejne priznávanou prácou, zamestnaním. "Zaujímavé je, že keď sa trolovanie zrodilo, tak to bolo niečo tajné, robilo sa to nenápadne a potichu. Dnes sa propaganda šíri celkom otvorene a tí ľudia sú na to, že sú trolovia, hrdí. Sú hrdí na to, že šíria bludy. Považujú ich totiž za svoj svetonázor."

Aké je byť terčom trolov zažil Michal Hvorecký na vlastnej koži, a práve aj táto skúsenosť bola motiváciou k napísaniu Trola: "Zistil som, aké je stať sa predmetom memov a vymyslených citátov, ktoré mi boli pripisované napríklad neonacistami alebo rôznymi fundamentalistami. Šírili sa internetom celkom bez môjho vedomia a nebol som schopný to zastaviť. Vtedy som si uvedomil, že svet konšpirácií a propagandy je z veľkej časti svetom fikcie a vymýšľania. Je to svet, ktorý je vlastne veľmi literárny. Veľa ľudí si dnes potrebuje k svojim životom vymýšľať komplikované sprisahania. Chcú žiť zaujímavejšie. Ja sa na tom dobre bavím, ale keďže sa takíto ľudia postupne dostávajú aj k moci, smiech ma prechádza a mám skôr zimomriavky."

Michal Hvorecký svojím novým románom reflektuje fenomén, ktorý sa môže zdať zábavný, až kým nás nezačne skutočne ohrozovať. Čo sa vlastne už deje, o novodobej propagande a vplyve tzv. fake news na verejnú mienku si môžete prečítať napríklad v tomto článku The Telegraph. Okrem nepríjemne reálnej línie hrozby, však v románe rozvíja aj tému sily priateľstva a možnosti človeka vystúpiť zo štruktúr, ktoré obmedzujú jeho slobodu: "Je tam ešte jeden moment, ktorý hrá v závere príbehu dôležitú rolu: ako sa my ako jednotlivci môžeme pokúsiť vzdorovať všadeprítomnému sledovaniu. Hlavný hrdina sa rozhodne, že chce vystúpiť z tohto sústavného monitorovania nás ľudí, či už na letiskách, v bankách, na úradoch... Fyzicky sa pokúsi opustiť tento kolobeh. Ja som si aj dosť študoval aké sú možnosti, aby človek nemal odtlačky prstov, aby nezanechával po sebe rôzne stopy. Sú rôzne stratégie, ako vzdorovať moderným technológiám, ale je to čoraz ťažšie. Vo fikcii je to ešte stále možné, ale neviem, či by mu to fungovalo aj v reálnom svete. Zaujíma ma, čo na to povedia skutoční odborníci," usmieva sa Hvorecký. Viac o jeho novom románe sa dozviete z priloženého videorozhovoru.

Zobraziť diskusiu (0)

Trol

Trol

Michal Hvorecký

Vitajte v strhujúcom, zábavnom a temnom svete, v ktorom sa niečo zásadné zmenilo. Kedysi písal dejiny víťaz. Teraz dejiny píše ten, kto chce zvíťaziť.

Kúpiť za 9,81 €

Podobný obsah

Internet nezabúda. Trol Michala Hvoreckého.

Správy

Internet nezabúda. Trol Michala Hvoreckého.

Nový román publicistu a prekladateľa Michala Hvoreckého Trol vás zavedie medzi usilovných robotníkov, ktorí však nevytvárajú komponenty do automobilov ale novú skutočnosť, nových ľudí a nové mapy. Všetko prostredníctvom slov, zdeformovaných, prekrútených a zostrihaných správ o ľuďoch, ktorí by mohli kritizovať alebo poškodiť systém.

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Recenzie

Davide Enia: Jako v nebi, tak i na zemi

Úder, nádych, výdych, úder, úder, úder, pauza, druhé kolo, tretie, štvrté, dýchaj, bojuj, ži, plač, snívaj, smej sa, prehraj, vyhraj, ale ruky vždy hore, „vysoké krytie a kurevsky rýchle nohy“ – tak by som obrazne jednou vetou opísala román Davida Eniu Jako v nebi, tak i na zemi, ktorý si ma podmanil viac, ako som si po prečítaní anotácie dokázala predstaviť.

Egypťan Sinuhe

Recenzie

Egypťan Sinuhe

Historický román je svojím spôsobom veľmi výlučná literárna forma. Pokiaľ má byť spracovaný naozaj poctivo, kladie na tvorcu nemalé nároky. V prvom rade si vyžaduje presnú znalosť popisovaného historického obdobia, bez ktorej docieliť autenticitu je, pochopiteľne, nemožné. Nemôže chýbať chytľavý príbeh, či rovno viacero spletitých príbehov, zaľudnený čo najpestrejšou zmesou charakterových typov, plasticky interpretujúcich historickú každodennosť i veľké zlomové historické udalosti. Všetko z tohto, a ešte podstatne viac, vo svojej tvorbe ponúka zrejme absolútny imperátor na poli historického románu – Mika Waltari.