Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Sally Rooney je nešťastná…

Po obrovskom úspechu prvých dvoch románov írskej spisovateľky a scenáristky Sally Rooney – Rozhovorov s priateľmi a Normálnych ľudí – vyšiel 7. septembra jej nový opus pod názvom Beautiful World, Where Are You (Prekrásny svet, kde si).

Recenzia na portáli Literary Hub stavia Rooneyovej nový román do širšieho kontextu posunu, ku ktorému dochádza v súčasnej komerčne úspešnej literatúre. Jej autor – spisovateľ, esejista a kultúrny komentátor Stephen Marche – ju nazval Winning the Game You Didn’t Even Want to Play: On Sally Rooney and the Literature of the Pose (Keď vyhrávate v hre, ktorú ste vôbec nechceli hrať: O Sally Rooney a literatúre pózy). Je mimoriadne zaujímavá ako celok, stojí za zamyslenie.

Vyberáme z nej niekoľko úvodných odsekov:

* * *

„Sally Rooney je nešťastná. Sally Rooney má všetko a je nešťastná. Sally Rooney je nešťastná, pretože má všetko.

Ak sú literárne kariéry ako hry, a ony také sú, potom Sally Rooney vyhráva: výrazný bestsellerový debut, ešte výraznejšia, ešte lepšie sa predávajúca nasledujúca kniha, úspešná televízna adaptácia, profily v médiách, ceny. ‚Píšem vám z Paríža, práve som sem pricestovala z Londýna, kam som si musela prísť prevziať cenu. Zdá sa, že ich nikdy neprejde chuť dávať mi ceny. Škoda, že ma tak rýchlo omrzelo ich prijímať,‘ píše vo svojom novom románe Beautiful World, Where Are You (bez otáznika). Vlastný status celebrity je pre Sally Rooney príznakom šialenstva, a to tak ľudí, ktorí jej úspech závidia, ako aj spoločnosti, ktorá si ho cení.

‚Okej, bola to svojím spôsobom cenná skúsenosť a celá bublina o niekoľko mesiacov alebo rokov praskne a nikto si na mňa chvalabohu ani nespomenie,‘ píše. ‚A potom je po všetkom, skončila som a na scénu príde ďalšia senzačná dvadsaťpäťročná alebo dvadsaťpäťročný na prahu psychického zrútenia.‘ Jej nový román je v istom zmysle takým zrútením, ktoré sa už blížilo. Sally Rooney preskočila cez všetky cirkusové obruče sveta a na konci objavila ich prázdnotu.

Ale Beautiful World, Where Are You je viac než len príbeh mladej, zdravej, úspešnej, bohatej a slávnej zamilovanej ženy, ktorá sa sťažuje na mladosť, zdravie, úspech, bohatstvo, slávu a lásku. Prichádza v zvláštnom okamihu literárnych dejín, v bode prechodu alebo, presnejšie, v dvoch simultánnych bodoch prechodu. Literatúra hlasu umiera. Prichádza literatúra pózy. Posunul sa fundament literárneho štýlu.

(...)

Jeden druh citlivosti ustupuje druhému. To neznamená, že neexistujú žiadni súčasní spisovatelia so silnými hlasmi, ale písanie, ktoré charakterizuje súčasnosť, písanie, ktoré najčastejšie vnímame tu a teraz, je druh pózy.

Po prednese Amandy Gorman na inaugurácii Joea Bidena, oblečenej do nádherného žltého kabáta od Prady, sa počet vyhľadávaní frázy ‚žltý kabát‘ na Googli zvýšil o 1 328 percent. Krátko nato podpísala modelingovú zmluvu s firmou IMG. Prvá vec, ktorú teda musí mať dnes mladý básnik, aby ho bolo vôbec počuť, nie je majstrovstvo jazyka alebo dotyk múzy. Je to výzor. Literatúra pózy je v rovnakej miere produktom systému kurzov tvorivého písania a Instagramu – tvorba sa stáva súčasťou bežného vyčerpávajúceho biznisu sebaprezentácie, ktorý dnes dominuje vo vyspelej kapitalistickej kultúre.“

* * *

Úplný text recenzie si možno prečítať na webe Literary Hub:
https://lithub.com/winning-the-game-you-didnt-even-want-to-play...

(Ukážku z recenzie Stephena Marcha preložil Štefan Olejník.
Ilustračné fotografie sú prevzaté z Amazonu a YouTube.)

Zobraziť diskusiu (0)

Rozhovory s priateľmi

Rozhovory s priateľmi

Rooney Sally

Inteligentný debut od autorky oceňovaného románu Normálni ľudia rozpráva príbeh dvadsaťjedenročnej dublinskej študentky a poetky Frances, jej kamarátky Bobbi a o dekádu staršieho bohátého manželského páru Melissy a Nicka, s ktorým vytvoria nečakané spojenie. Keď sa však Frances a Nick nečakane intímne zblížia, musí chladná intelektuálka, ktorá doposiaľ chodila iba s lesbičkou Bobbi, prvý raz v živote čeliť vlastným neovládateľným emóciám.

Kúpiť za 12,34 €

Normálni ľudia

Normálni ľudia

Rooney Sally

Jeden z najoceňovanejších románov súčasnosti. Víťaz Costa Novel Award za najlepší román roka 2018, nominácia na Man Bookerovu cenu za rok 2018 a množstvo ďalších cien.

Kúpiť za 12,34 €

Rozhovory s přáteli

Rozhovory s přáteli

Rooneyová Sally

Románová prvotina Sally Rooneyové Rozhovory s přáteli vzbudila v anglicky mluvícím světě zcela ojedinělý ohlas jak u čtenářů, tak u literárních publicistů: z neznámé autorky se doslova přes noc stala literární celebrita, její kniha vévodila žebříčkům prodejnosti i kulturním rubrikám irských i angloamerických novin a získala nejedno literární ocenění. Román nabízí příběh jednadvacetileté dublinské studentky a básnířky Frances, její kamarádky Bobbi a o něco staršího manželského páru, herce Nicka a fotografky Melissy; spolu s vypravěčkou Frances sledujeme složitou dynamiku jejich vztahů, intelektuálních debat i milostných románků.

Kúpiť za 15,58 €

Normální lidi

Normální lidi

Rooneyová Sally

Světový bestseller, jehož se prodalo přes milion výtisků, román jednohlasně oceňovaný literárními kritiky i zástupy čtenářů, dílo v nejužší nominaci na prestižní Booker Prize, vítěz nespočetných anket o knihu roku – to vše je román Normální lidi od irské autorky Sally Rooneyové. Jeho hlavní hrdinové Marianne a Connell vyrůstají na malém městě, ale tím jejich podobnost končí: na střední škole patří Connell ke hvězdám a Marianne je outsider.

Kúpiť za 13,30 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.