Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Senzácia vo Frankfurte

Kim de l’Horizon (2666) vyštudovalo germanistiku v Slonovinovej veži a literárne plakanie v Bieli a čarodejníctvo u Starhawkovej. A dnes vo Frankfurte vyhralo Nemeckú knižnú cenu za rok 2022. Namiesto ďakovného prejavu zaznela pieseň Nightcall od francúzskeho elektrohousového umelca Kavinského a politické vyhlásenie, pri ktorom si de l´Horizon oholilo vlasy – na znak solidarity s protestujúcimi iránskymi ženami so slovami: „Je to znamenie proti nenávisti a za lásku. A boj všetkých ľudí, ktorých utláčajú kvôli ich telu.“

Kim de l´Horizon sa narodilo v roku 2666 na planéte Gethen. Aspoň tak to udáva vo svojom životopise. Román Blutbuch je literárny debut, no v umení sa Kim de l´Horizon pohybuje na rôznych poliach už dlhšie – bolo členom divadla junge theater basel, pracovalo s kolektívom „e0b0ff“ a tvrdí, že vystupuje aj v samotnom živote... A chystá divadelnú hru, ktorá sa bude v Berne hrať začiatkom divadelnej sezóny 2023.

Rozprávač v nominovanom románe Kim de l´Horizon Blutbuch (Du Mont, 2022) sa neidentifikuje ani ako muž, ani ako žena. Vyrástlo na predmestí, žije v Zürichu, uniká z tiesnivých štruktúr svojho pôvodu a vo svojom nebinárnom tele a vlastnej sexualite sa cíti dobre. Potom však stará matka ochorie, postupne stráca pamäť a hlavná postava sa začína vyrovnávať s minulosťou, čo súčasne znamená oslobodzovanie sa od vecí, ktoré sa odovzdávajú ďalej bez vyzvania – gender, trauma, trieda.

Centrálnymi sa prostredníctvom spomínania stávajú v románe postavy žien – od prvej „Rosmarie“, ktorá zomiera ako deväťročná, načo stará matka hlavnej postavy, ktorá sa narodila až po nej, zdedí nielen jej meno, ale i ustavičné porovnávanie, teta, matka, čarodejnica... Je to však predovšetkým stará matka a spomienky na návštevy u nej, ktorých sa hlavná postava bála, no ktoré boli dlho jediným miestom, kde si mohla obliekať ženské šaty. Vďaka spomínaniu si na tieto ženy sa vydáva hľadať iné spôsoby poznávania a odovzdávania, rozprávania a stávania sa sebou samým.

Kniha de l´Horizon sa tak stáva výnimočnou, nielen čo sa týka obsahu – je to súčasne jazykový experiment, odvážny v témach, ako aj vo forme. Kim de l´Horizon kladie dôležité otázky o tom, čo sa deje, ak sa človek necíti doma vo vlastnom tele, a aké naratívy existujú pre telo, ktoré sa vymyká tradičnému vnímaniu pohlaví. Kniha nie je ľahkým čítaním – nielen preto, že mieša formy, žánre, jazyky či štýly, ale aj preto, že má určite ambíciu byť viac než len knihou.


Kim de l´Horizon: Blutbuch – kniha o rodinnej histórii z nebinárnej perspektívy

Nemecká knižná cena


Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

​Šesť najlepších románov – Nemecká knižná cena 2022

Správy

​Šesť najlepších románov – Nemecká knižná cena 2022

Sedemčlenná porota zverejnila dlhoočakávaný zoznam šiestich po nemecky napísaných románov, z ktorých iba jeden 17. októbra 2022 získa Nemeckú knižnú cenu dotovanú sumou 25 000 eur.

Lipská knižná cena 2022

Správy

Lipská knižná cena 2022

17. marca 2022 sa v Lipsku udeľovala prestížna knižná cena v troch kategóriách, ktorú si víťazi a víťazky prevzali v impozantnej veľtržnej sklenenej hale. O cene rozhodla sedemčlenná porota pod vedením literárnej kritičky Insy Wilke.

Nemecká knižná cena 2021 – Antje Rávik Strubel: Modrá žena

Správy

Nemecká knižná cena 2021 – Antje Rávik Strubel: Modrá žena

Včera o 18.00 zverejnili meno držiteľky tohtoročnej najprestížnejšej nemeckej knižnej ceny za rok 2021. Získala ju autorka Antje Rávik Strubel za román Modrá žena (Blaue Frau, Fischer Verlag 2021).