Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Silná zostava

Nie, nejdeme tu robiť reklamu rovnomennej diskusnej relácii RTVS. Silná je aj zostava šiestich finalistiek, spomedzi ktorých vzíde tohoročná laureátka britskej Women’s Prize for Literature (WPL).

Zo širšieho výberu do finále postúpili štyri spisovateľky z Británie a dve Američanky, ich mená sme spoznali 21. apríla 2020.

Najväčším esom medzi nimi a veľkou favoritkou na WPL je nepochybne dvojnásobná držiteľka (Man) Bookerovej ceny Hilary Mantel (*1952). Ocenenia získala za prvé dva diely mimoriadne úspešnej „cromwellovskej“ trilógie: The Wolf Hall (Man Booker Prize 2009, česky Wolf Hall, Argo 2010) a Bring Up the Bodies (MBP 2012, čes. Předveďte mrtvé, Argo 2013). Do finále „ženskej“ ceny sa teraz dostala dlho očakávaná tretia časť trilógie The Mirror and the Light, ktorá vyšla v marci t.r. a za prvé tri dni sa jej predalo takmer stotisíc exemplárov. Zachytáva posledné štyri roky života Thomasa Cromwella, mocného ministra na dvore kráľa Henricha VIII., až po jeho popravu v r. 1540.

Konkurovať Mantelovej románu bude ďalšia historická fikcia, Hamnet, ôsmy román severoírskej autorky Maggie O’ Farrell (*1972). Dejiskom románu je Stratford-upon-Avon v r. 1596, v čase morovej epidémie, ktorej obeťou sa stal aj jediný syn dramatika Williama Shakespeara, jedenásťročný Hamnet. Hoci autorka román napísala pred vypuknutím koronavírusovej pandémie, vraví, že paralely medzi jej príbehom a súčasnosťou sú desivé.

Do tretice historickú tému spracovala aj Angličanka Natalie Haynes (*1974). Jej román A Thousand Ships podáva príbehy vojny o Tróju výlučne z pohľadu žien.

Ďalšou finalistkou je Bernardine Evaristo (*1959) s románom Girl, Woman, Other. Za ten už jedno mimoriadne ocenenie získala, o Booker Prize 2019 sa podelila s Margaret Atwood a jej románom The Testaments. Evaristo, dcéra Angličanky a Nigérijčana, autorka ôsmich kníh, v najnovšom románe sleduje životy a zápasy dvanástich odlišných postáv: žien, černošiek, Britiek, príbehy ich rodín, priateľstiev a lások, v rôznych obdobiach a na rôznych miestach krajiny.

Šesticu nominovaných románov dopĺňajú dve diela amerických autoriek.

Angie Cruz (*1972) je Američanka dominikánskeho pôvodu, narodila sa v New Yorku, no počas dospievania často žila v Dominikánskej republike. Jej tretí román Dominicana rozpráva príbeh tínedžerky – ilegálnej imigrantky v New Yorku 60. rokov minulého storočia.

Šiesta finalistka, Newyorčanka Jenny Offill (*1968), má na konte zatiaľ tri romány. Veľký úspech zožal už jej druhý, Dept. of Speculation (slov. Odd. špekulácií, Inaque 2016). Časopis The New York Review of Books ho zaradil medzi 10 najlepších kníh roku 2014. Tretí román, Weather, ktorý teraz postúpil do finále WPL, je inteligentným a vtipným záznamom rozprávačkiných obáv z klimatických zmien a toxickej politiky po voľbách v roku 2016.

Porota Women’s Prize for Literature oznámi meno víťazky 9. septembra 2020.

V tomto roku sa cena (ktorej názov a sponzor sa s časom niekoľkokrát menili) udeľuje po dvadsiaty piaty raz. Pri tejto príležitosti prebieha do novembra verejné hlasovanie, ktoré určí najpopulárnejšiu z 25 víťazných kníh.

Štefan Olejník
(Ilustračné obrázky pochádzajú z webovských stránok Women's Prize for Literature a z Amazonu.)

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.