Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Skazené dievča

Isabel Allende je skutočne všestranný talent. Výnimočná čilská spisovateľka totiž skvele zvláda nielen rozsiahlejšie romány, ale pomerne výrazne exceluje i v tvorbe kratších textových útvarov. Naši čitatelia sa o tom môžu presvedčiť napríklad v knihe Skazené dievča. Ide o súbor dvadsiatich troch poviedok vydaných v Slovarte v preklade nášho najvýznamnejšieho hispanistu Vladimíra Olerínyho.

V priemere približne osem- až desaťstranové poviedky z tejto pozoruhodnej zbierky sú v každom ohľade pestré a veľmi rôznorodé. Vystupuje tu veľké množstvo postáv z rozličných sociálnych vrstiev a spoločenských pomerov. V zhustenej, silne koncentrovanej podobe tu rezonujú prakticky všetky autorkine obľúbené témy a námety.

Pôvodné civilizácie verzus dôsledky kolonizácie a (násilný) vznik úplne nových spoločností. Sociálne rozdiely, politické prenasledovanie, bezprávie, nespravodlivosť, osobné tragédie, odcudzenie, strata najbližšieho či neodvratná blízkosť smrti. A, samozrejme, musí tu byť i láska. Jej hľadanie i nachádzanie neraz vo veľmi bizarných podobách. Miestami je to čítanie až neľudsky drsné, ukrutné, neľútostné. Často však aj silno dojímavé, takže príde i na úprimné čitateľské slzy.

Isabel Allende sa v tých viac než dvoch desiatkach miniatúrnych textov skutočne so všetkým dosýta vyhrala. S príbehmi samotnými či s navrstvenými náladami a funkčne vygradovanými emóciami. Realita prechádza v surreálno, ktoré oblúkom vplýva na reálny svet jednotlivých protagonistov. Rozhranie medzi týmito dvomi stavmi často býva pomerne značne rozmazané, takže ťažko oddeliť jedno od druhého. Celkovú čarovnú, až nepreniknuteľnú atmosféru skvelo dotvárajú krásne prírodné motívy. Úsmevné, decentne humorné scénky sú potom už len tou povestnou čerešničkou na fajnovo vymiesenej poviedkovej torte.

Zladiť to do harmonického celku vyrozprávaného na minimálnom počte strán, to chce naozaj riadny autorský fortieľ. Isabel Allende jeho nedostatkom rozhodne netrpí, čoho dôkazom je aj tento nanajvýš originálny poviedkový súbor.


Isabel Allende: Skazené dievča

Slovart, 2018

Preklad: Vladimír Oleríny

240 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Skazené dievča

Skazené dievča

Allendeová Isabel

Poviedková kniha čilskej spisovateľky Isabel Allende je pestrou paletou osudov európskych prisťahovalcov, zbohatlíkov, skorumpovaných úradníkov i Indiánov. Zmesou rozprávania o brutálnom násilí, pokrivených medziľudských vzťahoch, ale aj o láske v rozmanitých podobách a premenách.

Kúpiť za 12,30 €

Podobný obsah

Transport do Samarkandu

Recenzie

Transport do Samarkandu

Popredná súčasná ruská spisovateľka Guzeľ Jachinová si s mimoriadne náročnými témami veľmi rada tyká. Často sa dotýka skutočne boľavých problémov, ktorými história jej domoviny v každom smere doslova prekypuje. Podobné motívy preto masívne rezonujú i v jej najnovšom opuse. Je ním výborný historický román Transport do Samarkandu, ktorý u nás vydal Slovart. V prekladateľskej réžii osvedčeného Jána Štrassera tak vítane rozšíril rady utešene sa rozrastajúcej šperkovnice v edícii MM.

O tele duše

Recenzie

O tele duše

Akou akosťou môžu disponovať vaše krátke texty, ak ste prvou dámou súčasnej ruskej literatúry a pevne vyrastáte z neotrasiteľných základov čechovovskej tradície? Pokiaľ tipujete extratriednu kvalitu, robíte dobre. Presne takú radno hľadať v poviedkovej zbierke s názvom O tele duše od vskutku výnimočnej spisovateľky Ľudmily Ulickej, ktorej prekladu sa s veľkou chuťou ujal stále potešujúco činný Ján Štrasser, pričom knižka už pred istým časom vyšla v známej edícii MM Vydavateľstva Slovart.

Úzkosť

Úzkosť

Denisa Fulmeková

Arleta, hrdinka tohto fragmentárneho rozprávania, si uvedomuje, že je za pomyselnou polovicou života. Prijala v ňom množstvo rolí ‒ je matkou, manželkou, dcérou, kamarátkou, spisovateľkou. Navonok je s nimi stotožnená, hoci sú aj chvíle, keď sa jej zmocňuje pocit, že tá-ktorá úloha presahuje jej limity. Priznáva si, že rovnako ako je rôznymi situáciami zraňovaná, v iných zasa zraňuje ona. Pomaly v nej rastie odhodlanie odložiť všetky masky, pretože chce spoznať pravdu. Čo na tom, že tá má napokon podobu čoraz nápadnejších trhlín? Teraz je Arletinou úlohou nájsť odvahu prestať ich skrývať. Novela Denisy Fulmekovej je odvážnym čítaním o veciach, ktoré nikoho z nás neminú.