Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Slepá vŕba a spiaca žena

Haruki Murakami sa preslávil pomerne rozsiahlymi románmi, ale v priebehu desaťročí napísal aj nemálo poviedok. Rozsiahla zbierka Slepá vŕba a spiaca žena zahŕňa texty napísané medzi rokmi 1980 až 2005 a prezentuje rôzne variácie na každodennosť, zvláštne situácie, aké môžu nastať v živote ľudí, niekedy náhodou, inokedy vlastným pričinením. Nie je pritom isté, či môže mať človek takúto situáciu pod kontrolou.

Tvorba ako mapa ľudskej duše
Čítať Murakamiho knihy znamená ponoriť sa do rozmanitosti osudov jeho postáv, ktoré prezentujú univerzálnosť ľudskej situácie: komplikované medziľudské vzťahy, sexualita, traumy siahajúce do detstva, osamelosť, smrť, porozumenie alebo, naopak, nepochopenie signálov v interakciách a na pozadí toho všetkého hľadanie zmyslu vlastného života. V slovenských prekladoch vyšli vo Vydavateľstve Slovart viaceré pozoruhodné Murakamiho diela. Hon na ovcu, Tancuj, tancuj, tancuj, Kronika vtáčika na kľúčik, Bezfarebný Cukuru Tazaki a roky jeho putovania, O čom hovorím, keď hovorím o behaní, Počúvaj pieseň vetra, Pinball 1973 a Slon mizne. Tak ako sú rozmanité témy, tak aj žánrová variabilita ukazuje spisovateľské majstrovstvo. Murakami bohato využíva fantastické ozvláštnenie, no množstvo príbehov je výlučne realistických. Realizmus prevažuje aj v nedávno vydanej zbierke poviedok Slepá vŕba a spiaca žena, nájdeme tu však aj prvky absurdity, nezvyčajnosti hraničiacej s absurditou. Nechýbajú ani snové prvky také obľúbené u jeho čitateľov.

Útržky každodennosti
Jednotlivé poviedky zachytávajú krátky úsek zo života postáv, niekedy doslova len pár minút počas telefonátu, v iných zas vidíme celý život – akoby bol len sledom krátkych epizód. V niektorých poviedkach sú to stretnutia s nezvyčajným človekom na dovolenke, prechádzky pri mori alebo v meste, prípadne sú to rádovo dni, keď sa odohrá udalosť vyvolávajúca rôzne asociácie a spúšťajúca reakcie v duševnom rozpoložení hlavnej postavy. „Potom som sa na pár sekúnd ocitol na akomsi polotemnom, čudnom mieste. Tam, kde neexistuje viditeľné, ale existuje neviditeľné.“ (s. 21) Hoci v textoch dominuje realizmus, nedá sa vyhnúť dojmu, že sa za fragmentmi každodennosti ukrýva niečo hlbšie, zamlčané udalosti, potlačené spomienky, neistota, nepokoj a pochybnosti. Postavy často žijú dvojaký život: skrývajú pred okolím vlastnú minulosť, žijú v naoko usporiadanom manželstve a zároveň sa dopúšťajú nevery, citovo strádajú, preto hľadajú nejakú formu úniku.

Konanie za hranicou konvencií prináša určité riziká, predovšetkým odhalenie spojené s kolapsom vzťahov, dokonca aj následnú sociálnu stigmatizáciu, čo v pomerne prísne normatívnej japonskej spoločnosti určite nie je jednoduché zniesť, predovšetkým pre ženy. Inokedy spôsobujú zlomové okamihy postavám šok: „Akoby niekto na metafyzickom kopci zvieral metafyzický samopal a zasypával nás metafyzickými guľkami.“ (s. 48) Čítanie pritom plynie plynulo, od poviedky k poviedke, ani sa nechce veriť, že boli napísané v takom veľkom časovom rozpätí. Zároveň môže byť čitateľ prekvapený aj nezvyčajným nápadom, tajomnými náznakmi a niekedy až strašidelnou atmosférou. Murakami prináša svoju verziu bežných dní so znepokojujúcou atmosférou a napísaných vycibrenou formou. Kniha má navyše naozaj krásnu obálku.

Haruki Murakami: Slepá vŕba a spiaca žena
Preklad: Dana Hashimoto
Slovart, 2023

Zobraziť diskusiu (0)

Slepá vŕba a spiaca žena

Slepá vŕba a spiaca žena

Murakami Haruki

Dvadsaťštyri majstrovských poviedok z rokov 1979 až 2006 sú mimoriadne skvelou ukážkou autorovho strhujúceho rukopisu a podmanivosti jeho krátkych próz. V príbehoch, ktoré sa odohrávajú v Japonsku, Taliansku, Grécku či na Havaji, opäť provokuje fascinujúcim a nekompromisným stieraním hranice medzi možným a nemožným, presvedčivo zachováva rovnováhu medzi oboma týmito svetmi, plynulo prechádza zo sveta každodennosti do sveta snov, a práve v tom balansovaní na hrane nemilosrdne odhaľuje temné aj krehké stránky nás všetkých a zraniteľnosť našej duše.

Kúpiť za 17,05 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.