Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Sloboda, forma, materstvo aj komiks. Trnavský literárny festival láka na výborný program aj zvučné zahraničné mená

Už tento mesiac od 22. do 25. novembra sa v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave koná deviaty ročník literárneho festivalu Ypsalon. Na publikum čakajú zvučné zahraničné mená, aktuálne témy, festivalové kníhkupectvo, ale aj veľa príjemných prekvapení.

Už druhý rok je program štvordňového festivalu vystavaný okolo štyroch silných tém. Tá prvá, ktorá naďalej rezonuje v našej spoločnosti, je rovnako ako vlani venovaná Ukrajine. Okrem nej sa dramaturgia festivalu tentoraz rozhodla upriamiť pozornosť na formu v literatúre, na matky – spisovateľky i matky – (ne)hrdinky príbehov a napokon na často zaznávaný komiks.

Čo nám literatúra hovorí o našom susedovi

Prvý deň festivalu sa už druhý rok ponesie v znamení zbližovania s ukrajinskou literatúrou. Susedíme s krajinou, ktorá o svoju budúcnosť bojuje prakticky neustále, preto sa organizátori rozhodli inšpirovať sa pri tvorbe ukrajinského špeciálu Krehkosťou slobody.

„Od začiatku totálnej vojny sme si uvedomili, že o Ukrajine vieme príšerne málo, a aj pomocou literatúry to chceme meniť. Veríme, že kvalitné besedy so svetovo uznávanými intelektuálmi a intelektuálkami nás vedia posunúť a zároveň zbúrať stenu nepochopenia,“ hovorí jedna z organizátoriek festivalu Soňa Jakubove.

Počas večera vystúpi uznávaný ukrajinský spisovateľ, prekladateľ a dobrovoľník Andrij Ľubka. Nedávno mu vo vydavateľstve N Press vyšiel slovenský preklad dobrodružného sarkastického románu o pašerákoch Karbid.

V Trnave počas stredajšieho programu 22. novembra privítajú aj svetoznámu ukrajinskú intelektuálku a spisovateľku Oksanu Zabužko. Jej silná próza a myšlienky menia nielen ukrajinský, ale aj celoeurópsky literárny diskurz. V rovnaký deň sa na pódiu stretnú aj slovenskí vydavatelia Ferči Malík (BRAK) a Filip Ostrowski (Absynt) spolu so spisovateľom Marekom Vadasom, aby odpovedali na zdanlivo jednoduchú otázku: Prečo čítať ukrajinskú literatúru?

Forma vie zmiasť, ale aj pritiahnuť pozornosť

Druhý deň festivalu diváci nahliadnu za oponu spisovateľských zámerov. Ako sa autori zahrávajú s čitateľmi a nakoľko je dôležitá formálna stránka príbehu? Štvrtkový deň venovaný forme otvorí beseda so známym slovenským spisovateľom Pavlom Rankovom, s ktorým sa budú venovať jeho láske k otvoreným koncom.

Pokračovať bude diskusia s Dominikou Moravčíkovou a Jakubom Juhászom o skúmaní hraníc v mladej slovenskej próze. Večer uzavrie diskusia plná smiechu, ale možno aj pobúrenia, keď sa v spoločnosti Ballu, Nicol Hochholczerovej a Mila Janáča s vervou pustia do archetypu mastného muža, ktorému spolu s ďalšími autormi a autormi venovali celú zbierku poviedok.

Stereotypy naše každodenné

Piatkový festivalový deň ponesie názov Krajina matiek podľa názvu knihy Slavky Liptákovej, ktorá prezradí viac o písaní rodinnej ságy, príbehu žien, ktoré čelia generačnej traume. V čitateľoch a čitateľkách zanechá pocit nádeje, i keď jemne trpkej.

Podobne to bude aj pri knihe Patchwork v bielej autorky Jany Bodnárovej, ktorá sa prebojovala medzi finalistov ceny Anasoft litera. Nielenže sa v nej oháňa jazykom, ktorý je vecný, poetický a zároveň drsný, ale na príbehu rozvedených manželov zošíva útržky spoločenského života v Československu počas druhej polovice 20. storočia.

„Tento rok sme chceli obohatiť o zážitky a ponúknuť čitateľom a čitateľkám priamy dotyk so spisovateľským remeslom. Preto sme ho obohatili o workshopy,“ hovorí dramaturgička festivalu Anna Siedykh. Piatkový deň preto otvorí tvorivý seminár so známou slovenskou spisovateľkou Milou Haugovou.

Bodku za večerom dá diskusia s trojicou veľmi výrazných autoriek – Monikou Kompaníkovou, Mirkou Ábelovou a Vandou Rozenbergovou – o ženách, písaní a materstve. „Na Ypsalone sa chceme rozprávať nielen o klasických otázkach písania, ale aj búrať predsudky. V prvý deň preto ukážeme, že ukrajinská literatúra je tej slovenskej veľmi blízka, a v piatok zas rozdrobíme predstavy o tzv. ženskom písaní,“ hovorí Anna Siedykh.

A keď sme už pri predsudkoch, máloktorý žáner si ich nesie toľko ako komiks. Účastníci a účastníčky budú mať najprv výnimočnú možnosť zúčastniť sa na workshope tvorby komiksu s Dávidom Marcinom a užiť si prednáškovú besedu s Martinom Foretom o tom, ako sa komiks vyvíjal vo svete a na Slovensku, a že má aj svoju celkom serióznu tvár.

Večer bude pokračovať besedou o majstroch humoru, Lasicovi a Satinskom, s autorom komiksu Deň radosti Petrom Gärtnerom a festival ako čerešnička na torte uzavrie vždy nezabudnuteľné rozprávanie Daniela Majlinga.

Deviaty ročník trnavského festivalu Ypsalon v sebe opäť spája viac i menej vážne témy, ktoré presahujú svet literatúry, a hoci čoraz častejšie hostí zvučné mená zo zahraničia, vyniká svojou útulnou, otvorenou a rodinnou atmosférou. Niekoho pritiahnu rozpravy pri dobrom víne, iných zláka festivalové kníhkupectvo, ktoré sa každý deň vyprázdni, aby sa na revanš prvé strany kníh zaplnili venovaniami od spisovateľov a spisovateliek.

Príďte zažiť jeho atmosféru aj vy, celý program Ypsalon nájdete webe www.ypsalon.sk. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, Mesto Trnava a Slovenské literárne centrum. Festival finančne podporilo aj Veľvyslanectvo Ukrajiny na Slovensku.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Vidíme sa na BRaKu!

Správy

Vidíme sa na BRaKu!

Desiaty ročník festivalu BRaK má skutočne hviezdne obsadenie. Na pódiách sa vystriedajú talianska autorka Beatrice Salvioni (Špina, Literárna bašta, 2023), Narine Abgarian z Arménska (Z neba spadli tri jablká/Simon, Artforum, 2022/2023) a poľský autor Andrzej Stasziuk (Cesta do Babadagu, Absynt, 2023).

Ypsalon je najväčšie trnavské literárne podujatie. Koná sa už tento týždeň

Správy

Ypsalon je najväčšie trnavské literárne podujatie. Koná sa už tento týždeň

Už tento týždeň, od stredy 23. do soboty 26. novembra, sa do kultúrneho centra Malý Berlín vráti literárny festival Ypsalon. Tento rok ponúkne širší program, tematicky zamerané festivalové dni aj novinku v podobe festivalového kníhkupectva, v ktorom nájdete knižné tipy od hostí festivalu.

Ypsalon 2022 láka na zahraničných spisovateľov. Trnavský literárny festival si po dvoch rokoch opäť užijete naživo

Správy

Ypsalon 2022 láka na zahraničných spisovateľov. Trnavský literárny festival si po dvoch rokoch opäť užijete naživo

Posledný novembrový týždeň sa bude konať literárny festival Ypsalon. Tešiť sa môžete na štyri festivalové dni, počas ktorých nebudú chýbať besedy a diskusie so zaujímavými slovenskými aj zahraničnými autormi. Festival sa bude konať od stredy 23. novembra do soboty 26. novembra v priestoroch kultúrneho centra Malý Berlín.