Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Ypsalon je najväčšie trnavské literárne podujatie. Koná sa už tento týždeň

Už tento týždeň, od stredy 23. do soboty 26. novembra, sa do kultúrneho centra Malý Berlín vráti literárny festival Ypsalon. Tento rok ponúkne širší program, tematicky zamerané festivalové dni aj novinku v podobe festivalového kníhkupectva, v ktorom nájdete knižné tipy od hostí festivalu.

Prvý deň venovaný Ukrajine, druhý našej dedine

Prvý deň festivalu sa bude niesť v duchu témy Vzájomná blízkosť. Počas večera sa predstaví trojica ukrajinských autorov a autoriek, ktorí stoja za pozornosť. Ukrajinské vydavateľstvo Vydavnyctvo predstaví Lilia Omelianenko, so spisovateľkou Olesiou Jaremčuk sa porozpráva Mirek Tóda a večer ukončí rozhovor Michala Hvoreckého so spisovateľom, s prekladateľom a performerom Jurijom Andruchovyčom.

Od nášho východného suseda sa v stredu s témou Návraty domov prenesieme k prírode a životu na dedine. Večer otvoríme diskusiou O rurálnosti v mladej slovenskej próze spolu s Jakubom Spevákom, so Soňou Urikovou a s Janou Turzákovou. O prostredí Malých Karpát porozpráva Ján Púček a večer zavŕšime besedou s najznámejšou a najprekladanejšou slovenskou poetkou Milou Haugovou.

V piatok budeme hľadať spoločnú reč, v sobotu sa pozrieme na Slovensko očami cudzinca

Piatkový festivalový deň ponesie názov (ne)pochopenie. Albert Camus pred 80 rokmi vydal knihu Cudzinec. Spoločne sa tak pozrieme na jedného z najznámejších existencialistov všetkých čias. Literárny vedec Daniel Domorák sa porozpráva so študentkou filozofie Viktóriou Orbánovou, ktorá sa vo svojej záverečnej práci venovala práve Albertovi Camusovi. Diskusia bude sprevádzaná scénickým čítaním Cudzinca v podaní študentky bábkarskej tvorby Lenky Ligockej. Ďalšou hostkou festivalu bude Nikol Hochholczerová, ktorej kniha Táto izba sa nedá zjesť je o ťaživej téme, o ktorej sa dnes už autorka nebojí hovoriť. Pokračovať budeme najnovšou knihou Medzi ruinami od Vladimíra Ballu.

Sobotný festivalový večer prinesie rovnako pestrú zmes pohľadov na súčasnú literatúru. Večer otvorí beseda s Marekom Vadasom. Marek niekoľko rokov píše príbehy z afrického prostredia. Tento rok mu vyšla nová kniha, ktorá sa pre zmenu týka toho nášho. V najnovšej knihe Šesť cudzincov sa voľne inšpiroval protirómskym programom v roku 1928 v malej obci na západe Slovenska. Počas večera sa predstaví aj dvojica autorov, ktorí sa na Slovensko pozerajú trochu z iného uhla. Poľská autorka žijúca na Slovensku Weronika Gogola porozpráva o knihe pod hlavičkou vydavateľstva Absynt – Ufo nad Bratislavou. Posledný festivalový večer uzavrie český autor Pavel Kosatík, ktorý sa slovenskou minulosťou, ale i súčasnosťou zaoberá vo svojej tvorbe dlhodobo.

Novinkou bude malé festivalové kníhkupectvo s knižkami odporúčanými našimi hosťami a moderátormi. Celý program festivalu Ypsalon nájdete na stránke www.ypsalon.sk. Na festival je možné zakúpiť si jednodňovú vstupenku za 5 € alebo permanentku na celý program za 9 €.

Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Mesto Trnava. Partnermi festivalu sú ArtForum a Veľvyslanectvo Ukrajiny v Slovenskej republike. Mediálnymi partnermi festivalu sú trnava-live.sk, trnavskyhlas.sk, Trnavsko, mytrnava.sme.sk, Trnavské rádio, Kapitál, Literárne Noviny, Rádio Devín, Vlna a Medzi knihami.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Sloboda, forma, materstvo aj komiks. Trnavský literárny festival láka na výborný program aj zvučné zahraničné mená

Správy

Sloboda, forma, materstvo aj komiks. Trnavský literárny festival láka na výborný program aj zvučné zahraničné mená

Už tento mesiac od 22. do 25. novembra sa v kultúrnom centre Malý Berlín v Trnave koná deviaty ročník literárneho festivalu Ypsalon. Na publikum čakajú zvučné zahraničné mená, aktuálne témy, festivalové kníhkupectvo, ale aj veľa príjemných prekvapení.

Ypsalon 2022 láka na zahraničných spisovateľov. Trnavský literárny festival si po dvoch rokoch opäť užijete naživo

Správy

Ypsalon 2022 láka na zahraničných spisovateľov. Trnavský literárny festival si po dvoch rokoch opäť užijete naživo

Posledný novembrový týždeň sa bude konať literárny festival Ypsalon. Tešiť sa môžete na štyri festivalové dni, počas ktorých nebudú chýbať besedy a diskusie so zaujímavými slovenskými aj zahraničnými autormi. Festival sa bude konať od stredy 23. novembra do soboty 26. novembra v priestoroch kultúrneho centra Malý Berlín.

Vidíme sa na BRaKu!

Správy

Vidíme sa na BRaKu!

Desiaty ročník festivalu BRaK má skutočne hviezdne obsadenie. Na pódiách sa vystriedajú talianska autorka Beatrice Salvioni (Špina, Literárna bašta, 2023), Narine Abgarian z Arménska (Z neba spadli tri jablká/Simon, Artforum, 2022/2023) a poľský autor Andrzej Stasziuk (Cesta do Babadagu, Absynt, 2023).