Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Švajčiarska knižná cena 2019 pre Sibylle Berg a jej román GRM. Brainfuck.

Kontroverzná spisovateľka Sybille Berg nie je na Slovensku celkom neznáma. Vydavateľstvo Inaque vydalo v roku 2015 romanticko-utopickú novelu Ozaj, a už som ti rozprávala (preklad Eva Palkovičová).

Kontroverzná spisovateľka Sybille Berg nie je na Slovensku celkom neznáma. Vydavateľstvo Inaque vydalo v roku 2015 romanticko-utopickú novelu Ozaj, a už som ti rozprávala (preklad Eva Palkovičová).

Nemecko – švajčiarska autorka Sibylle Berg (1968) sa narodila vo Weimare, kvôli matkinej závislosti na alkohole však striedavo vyrastala u príbuzných. Vyštudovala bábkoherectvo. V roku 1984 požiadala o vysťahovanie sa z NDR, v dôsledku čoho ju z práce v Naumburgskom bábkovom divadle prepustili. Po šiestich mesiacoch dostala povolenie vysťahovať sa do NSR. Neskôr študovala oceánografiu a politické vedy a začala sa venovať písaniu. V roku 1996 sa definitívne presťahovala do Zürichu a striedavo žije tam a v Tel Avive, odkiaľ je jej manžel. V roku 2012 sa stala švajčiarskou občiankou.

Je autorkou mnohých románov, ako napríklad Niekoľko ľudí hľadá šťastie a nasmeje sa k smrti, Sex II, Amerika, Zlato, Nepríjemné má prednosť – pánske príbehy, Vďaka za život, Ako to len môžem všetko vydržať?, Deň, keď moja žena našla muža. Divadelné hry Sibylle Berg Helgin život, Pes, muž, žena, Pozri, zapadá slnko a iné uvádzajú divadlá vo viacerých krajinách. Mnohokrát za svoju tvorbu ocenená Sibylle Berg pravidelne prispieva stĺpčekmi a článkami do nemeckých novín a časopisov. Jej diela boli preložené do 36 jazykov.

Román GRM. Brainfuck (KiWi, 2019) spustil hneď po vydaní množstvo pozitívnych, ale i negatívnych reakcií, ktoré sa však netýkali umenia písať, ale tém, ktoré Berg nastoľuje a ktoré vo svojej drastickosti pripomínajú skôr rap – preto GRM ako hudobný štýl. Vo svojom románe Berg sprevádza štyroch teenagerov z tej najspodnejšej spoločenskej vrstvy v spoločensky celkom rozbitej Veľkej Británii blízkej budúcnosti, kde kontrolu prebrala umelá inteligencia. Teenegerom sa však kontrole podarí ujsť vďaka ilegálnemu spôsobu života.

Text, ktorý recenzenti označujú ako dystópiu, apokalypsu, science-fiction, sociálnu mikroštruktúru plnú brutality, nemá žiadnu klasickú štruktúru, formálne sa skôr podobá avantgardnému románu. Vnútorne zasiahne každého a mnohí ho budú považovať rovnako za fenomenálny ako iní zase za odporný. Je potešujúce, že ho budú môcť posúdiť aj slovenskí čitatelia a čitateľky, vydavateľstvo Inaque plánuje tento román v slovenskom preklade vydať budúci rok.


Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Švajčiarska knižná cena 2021

Správy

Švajčiarska knižná cena 2021

7. novembra 2021 porota udelila Švajčiarsku knižnú cenu za rok 2021. Získala ju spisovateľka a dramatička, niekdajšia dvorná dramatička „Luzerner Theater“ MARTINA CLAVADETSCHER (1979). Debutovala v roku 2017 románom Knochenlieder, ktorý sa v ten istý rok dostal aj do užšieho výberu Švajčiarskej knižnej ceny za tento rok. Tento rok jej víťazstvo priniesol román Die Erfindung des Ungerhorsam (Vynález neposlušnosti, Unionsverlag), ku ktorého napísaniu autorku inšpirovala skutočná postava anglickej matematičky a prvej programátorky, dcéry Georga Gordona Byrona – Ady Lovelace.

Švajčiarska knižná cena 2019

Správy

Švajčiarska knižná cena 2019

Švajčiarske denníky zverejnili mená piatich autorov a autoriek, ktorí sa budú uchádzať o švajčiarsku knižnú cenu za rok 2019. Porota označila všetkých päť románov za veľmi svojrázne a prekvapujúce. Cena sa bude udeľovať 10. novembra 2019 na medzinárodnom knižnom festivale v Bazileji.