Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Švajčiarska knižná cena 2019

Švajčiarske denníky zverejnili mená piatich autorov a autoriek, ktorí sa budú uchádzať o švajčiarsku knižnú cenu za rok 2019. Porota označila všetkých päť románov za veľmi svojrázne a prekvapujúce. Cena sa bude udeľovať 10. novembra 2019 na medzinárodnom knižnom festivale v Bazileji.


Román kontroverznej SibylleBerg«GRM. Brainfuck» je brutálnou dystópiou o rozpadávajúcej sa dvojtriednej spoločnosti. Hrdinami románu sú štyri deti, ktoré nepoznajú nič iné, len realitu Veľkej Británie, ktorá ako štát úplne stroskotala. Jediná nádej, do ktorej sa utiekajú, je grm (grime) – najväčšia hudobná revolúcia od čias punku, ktorá denne prináša na youtube nové hviezdy. Porota tento román popísala ako „MindBomb emocionálnej zúrivosti“. Potešujúcou správou je, že na túto knihu sa budeme môcť tešiť aj v slovenskom jazyku.

Der Sprung (Skok) autorky Simone Lappert rozpráva príbeh Manu, ktorá sa jedného dňa postaví na okraj strechy. Vystrašená okoloidúca však zavolá ihneď políciu a tá vychádza z toho, že sa jedná o pokus o samovraždu a začína konať. Dianie na ulici vzbudí pozornosť viacerých okoloidúcicha bez toho, aby si niečo všimli, mení sa touto situáciou aj ich vlastný život. Lappert rafinovane skladá mozaikovitý príbeh smutných aj krásnych mikropríbehov, v ktorom jeden jediný dramatický moment zapôsobí na viacero osudov.

Tabea Steiner predstavuje v románe «Balg»(Galgan) príbeh falošnej rodinnej idyly, lenže idyly neexistujú. Christ pracuje doma, Antonia je tehotná a Timon je pekné, zdravé dieťa. Lenže Chris sa pomaly začína od rodiny odťahovať, až odíde, Antonia sa cíti osamelá, preťažená. A Timon plače, kričí a bije okolo seba.

AlainClaudeSulzer sa v románe «UnhaltbareZustände» (Neúnosné podmienky) vysporadúva so starnutím. Šesťdesiatnik Stettler dostane mladého kolegu a jeho svet sa začne rúcať. Je rok 1968 a rúca sa vlastne všetko, všetci chodia v džínsoch a nevedia, čo sa patrí. Stettler sa v tomto novom svete cíti úplne stratený a nepochopený. Rozumie si len Lotte, s ktorou s píše a dúfa v stretnutie.

V Zagrebe narodená IvnaŽic sa o cenu bude uchádzať s debutovým románom «DieNachkommende» (Nasledujúca), v ktorom rozpráva o ceste mladej ženy vo vlaku z Paríža do Chorvátska, počas ktorej rozmýšľa o svojom vzťahu so ženatým mužom, ktorý je maliar, no viac nemaľuje. Prisadne si k nej mŕtvy starý otec, ktorý bol kedysi tiež maliarom, ktorý prestal maľovať. Títo dvaja muži ju sprevádzajú na ceste do minulosti a spomienkou, z ktorých je napokon vyskladaný príbeh jednej migrantskej rodiny.

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Senzácia vo Frankfurte

Správy

Senzácia vo Frankfurte

Kim de l’Horizon (2666) vyštudovalo germanistiku v Slonovinovej veži a literárne plakanie v Bieli a čarodejníctvo u Starhawkovej. A dnes vo Frankfurte vyhralo Nemeckú knižnú cenu za rok 2022. Namiesto ďakovného prejavu zaznela pieseň Nightcall od francúzskeho elektrohousového umelca Kavinského a politické vyhlásenie, pri ktorom si de l´Horizon oholilo vlasy – na znak solidarity s protestujúcimi iránskymi ženami so slovami: „Je to znamenie proti nenávisti a za lásku. A boj všetkých ľudí, ktorých utláčajú kvôli ich telu.“

​Šesť najlepších románov – Nemecká knižná cena 2022

Správy

​Šesť najlepších románov – Nemecká knižná cena 2022

Sedemčlenná porota zverejnila dlhoočakávaný zoznam šiestich po nemecky napísaných románov, z ktorých iba jeden 17. októbra 2022 získa Nemeckú knižnú cenu dotovanú sumou 25 000 eur.

Lipská knižná cena 2022

Správy

Lipská knižná cena 2022

17. marca 2022 sa v Lipsku udeľovala prestížna knižná cena v troch kategóriách, ktorú si víťazi a víťazky prevzali v impozantnej veľtržnej sklenenej hale. O cene rozhodla sedemčlenná porota pod vedením literárnej kritičky Insy Wilke.