Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Symfónia nekonečnosti a života

Ako uchopiť uvažovanie o vesmíre? Prostredníctvom kozmológie sa skúma pôvod času a priestoru, vývoj od vzniku elementárnych základov po makroštruktúry ako hviezdokopy alebo galaxie. Na dennej báze sa hľadajú potenciálne hrozby v podobe komét alebo asteroidov, ktorých dráha sa môže pretnúť s obiehaním Zeme okolo Slnka. Astrofyzika zas skúma všetky možné vesmírne objekty a hľadá exoplanéty s potenciálom vzniku života. K tomu dopomáha špičková technológia v podobe observatórií alebo teleskopov. Nevyhnutne k tomu potrebujeme sprievodcu na zorientovanie.

V roku 2020 sa mohli čitatelia nechať doslova ohúriť rozmernou a vizuálne strhujúcou knihou Planéty od autorskej dvojice Briana Coxa a Andrewa Cohena. Vydavateľstvo Tatran na konci roka 2022 vydalo ďalšiu, rovnako veľkolepú publikáciu s názvom Vesmír od tých istých autorov. V obidvoch prípadoch ide o knižnú verziu seriálu vychádzajúceho z produkcie BBC. Andrew Cohen tam pôsobí ako producent so zameraním na vedu, Brian Cox je veľmi známy profesor fyziky, popularizátor vedy, občas si zaúčinkoval aj v scénkach Lietajúceho cirkusu Montyho Pythona. Na knihe Vesmír sa podieľali aj ďalší tvorcovia, predovšetkým technické tímy, od ktorých pochádza obrazový materiál, a ďalší ľudia, ktorých mená sú uvedené v poďakovaní hneď na začiatku publikácie. Poďakovanie si vyslúžili aj Roman Nagy a Michaela Musilová, konzultanti pre slovenský preklad zabezpečený Veronikou Maťúšovou.


Estetika a radosť z prezerania publikácie môžu byť rovnako významné faktory pri obľúbených knihách ako ich obsah. Keďže predkladané témy môžu byť v istom zmysle celkom náročné na porozumenie, hlavne pokiaľ uvažujeme o čiernych dierach alebo vzniku priestoru a času, vizuálne stvárnenie týchto javov určite pomáha k lepšej predstave, k akým procesom tu dochádza. Určite však pomáhajú aj iné vizuálne prvky ako fotografie – sú to napr. rôzne grafy, schémy, analýzy svetla, resp. foriem žiarenia, častíc alebo základných prvkov hmoty. Z opačnej škály rozmerov je fascinujúce prezerať si zobrazenia hmlovín, planét, hviezd, galaxií.


Postavenie človeka vo vesmírnych udalostiach sa javí ako úplne bezvýznamné a zanedbateľné, už len z časového hľadiska. Napr. na s. 159 vidíme simuláciu zrážky galaxie Andromeda s našou Mliečnou cestou z pohľadu pozorovateľa zo Zeme, ku ktorej pravdepodobne v budúcnosti dôjde. Akurát, že jednotlivé pohľady delia miliardy rokov. Na druhej strane je tu aj nekonečná zvedavosť ľudí motivujúca k ďalšiemu výskumu a táto vlastnosť bude asi prítomná, až kým ľudstvo nezanikne. Osobitnou témou a veľkou výzvou pre výskum je kolaps časopriestoru v podobe čiernych dier, najtajomnejších objektov v známom vesmíre. Sám vesmír je k našim predstavám o ňom ľahostajný, no na zmiernenie týchto úvah autori uvádzajú citáty spisovateľov, básnikov a takto vnášajú do odborného textu hlbší vzťah vesmíru a postavenia človeka v ňom.


Ešte jeden aspekt knihy je pozoruhodný a je ním prelínanie fyzikálnych javov vesmírnych rozmerov s ukážkami úkazov, k akým dochádza na Zemi a môžeme ich pozorovať denne. Napríklad špirálovitý tvar galaxií spôsobený gravitáciou má paralelu v prírode v podobe zakrúteného chvosta chameleóna alebo pri vodných víroch. Počas našich životov veda a technika prinesú určite ešte ďalšie a ďalšie objavy, pri ktorých dôjde možno aj k prehodnoteniu doterajších fyzikálnych paradigiem a prostredníctvom krásnych kníh ako Vesmír budeme opäť vtiahnutí do tém meniacich pohľad na obrovský, známy aj neznámy svet.



Andrew Cohen a Brian Cox: Vesmír
Preklad: Veronika Maťúšová
Tatran, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Vesmír

Vesmír

Cohen Andrew, Cox Brian

Každú noc na nebi žiaria tajomné telesá – hviezdy, ktorých je viac ako zŕn piesku. Vidíme ich z každej planéty v našej slnečnej sústave rovnako ako čierne diery ťažšie ako bilióny sĺnc.

Kúpiť za 43,61 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.