Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Tajný príbeh

Na jeseň v roku 1992 sa dostal na knižné pulty román s hypnotickým názvom The Secret history od vtedy len 29 ročnej autorky Donny Tartt, ktorá svojim jasnozrivým spisovateľským talentom dokázala skĺbiť viaceré žánre a vystavať provokatívny detektívny príbeh o študentskej vrstve z vysokých kruhov inšpirovaný jej vlastným štúdiom na súkromnej univerzite Bennington College, ktorú v 80. rokoch navštevovala.

Hlavným protagonistom a aj rozprávačom je mladý študent z Kalifornie Richard Papen. Hovorí, ako sa prostredníctvom výučby klasickej gréckej kultúry dostal medzi majetných a záhadných študentov - sondou ich pováh rekonštruuje závažný trestný čin, na akom taktiež nesie svoj ťaživý podiel viny.

Kurzy viedol populárny profesor Julian Morrow. Vniesol do života mladých intelektuálov antické vzory, odhalil im ich učenie a oni, inšpirovaní slobodou starovekého myslenia, veria vo vlastné elitárstvo a pokúšajú sa prispôsobovať si pravdu a majú ambíciu nastoliť svoju vlastnú. K tomu si plnými dúškami užívajú spoločenský život - a to zďaleka nemusia loviť po vreckách hrdzavé centy na pivo. Ich zábava je veľkolepá, pôsobí, že nemá limity, no aj štandard veľkého štýlu vie prerásť do nudnej rutiny, v akej si hľadajú nové formy rozruchu.

Dvojčatá Charles a Camila, Francis, Bunny, ale aj dominantný, odmeraný a chladný Henry Winter s neprekonateľnou a provokatívnou aurou. Jeho magnetizujúci charakter naráža na odpor v inteligenčných prednostiach Bunnyho, s akým má konflikt, často sú k sebe ironickí, no napriek tomu udržiavajú záhadnú formu priateľstva. Ich vzťahy sú rámcované semestrom, po akom si voľný čas užíva každý po svojej linke.

Richard zostáva cez zimné prázdniny v meste, zamestná sa a pokúša sa viesť dospelý život odstrihnutý od prísunu rodinných financií. Nechce ísť domov ani na Vianoce. Uvedomuje si vlastné limity, aj materiálnu zraniteľnosť. Napriek tomu však cíti, že nad hanbou z vlastnej chudoby víťazí. Sú to len začiatky a zbavujú ho záväzku absolútnej synovskej poslušnosti. Zima je ale silnejšia ako jeho hrdinské pocity.

Návrat na univerzitu prináša ďalšiu sériu tajomstiev. Zdá sa, že bezbrehá zábava majetných študentov sa vymkla spod kontroly a na povrch sa dostane čierne tajomstvo. Tu sa končí boj so záhadou a začína chladnokrvný konflikt pováh.

A na záver - vygooglite si, ako vyzerala Donna Tartt v časoch, kedy vznikla kniha. Možno je to len môj subjektívny pocit, ale vidím ju v atmosfére Nebezpečných známostí od Pierra Choderlosa de Laclosa. Pokojne aj vo verzii filmovej adaptácie z roku 1999 od Rogera Kumbla. Môže to byť dobrou pomôckou pri vytváraní čitateľských obrazov.



Donna Tartt

Tajný príbeh


Slovart, 2020
preklad: Eliáš Anton


Recenznú knihu poskytlo vydavateľstvo Slovart

Zobraziť diskusiu (0)

Tajný príbeh

Tajný príbeh

Donna Tartt

Strhujúci debut autorky svetového bestsellera Stehlík. Úprimná spoveď hlavného hrdinu Richarda Papena, ktorý sa v spomienkach vracia do svojich študentských rokov na malej vermontskej univerzite, kde našiel taký životný štýl, po akom vždy túžil - prenikne do skupiny bohatých a svetáckych študentov, ktorých si charizmatický profesor klasických jazykov vybral do svojho seminára.

Kúpiť za 15,26 €

Podobný obsah

Transport do Samarkandu

Recenzie

Transport do Samarkandu

Popredná súčasná ruská spisovateľka Guzeľ Jachinová si s mimoriadne náročnými témami veľmi rada tyká. Často sa dotýka skutočne boľavých problémov, ktorými história jej domoviny v každom smere doslova prekypuje. Podobné motívy preto masívne rezonujú i v jej najnovšom opuse. Je ním výborný historický román Transport do Samarkandu, ktorý u nás vydal Slovart. V prekladateľskej réžii osvedčeného Jána Štrassera tak vítane rozšíril rady utešene sa rozrastajúcej šperkovnice v edícii MM.

O tele duše

Recenzie

O tele duše

Akou akosťou môžu disponovať vaše krátke texty, ak ste prvou dámou súčasnej ruskej literatúry a pevne vyrastáte z neotrasiteľných základov čechovovskej tradície? Pokiaľ tipujete extratriednu kvalitu, robíte dobre. Presne takú radno hľadať v poviedkovej zbierke s názvom O tele duše od vskutku výnimočnej spisovateľky Ľudmily Ulickej, ktorej prekladu sa s veľkou chuťou ujal stále potešujúco činný Ján Štrasser, pričom knižka už pred istým časom vyšla v známej edícii MM Vydavateľstva Slovart.

Úzkosť

Úzkosť

Denisa Fulmeková

Arleta, hrdinka tohto fragmentárneho rozprávania, si uvedomuje, že je za pomyselnou polovicou života. Prijala v ňom množstvo rolí ‒ je matkou, manželkou, dcérou, kamarátkou, spisovateľkou. Navonok je s nimi stotožnená, hoci sú aj chvíle, keď sa jej zmocňuje pocit, že tá-ktorá úloha presahuje jej limity. Priznáva si, že rovnako ako je rôznymi situáciami zraňovaná, v iných zasa zraňuje ona. Pomaly v nej rastie odhodlanie odložiť všetky masky, pretože chce spoznať pravdu. Čo na tom, že tá má napokon podobu čoraz nápadnejších trhlín? Teraz je Arletinou úlohou nájsť odvahu prestať ich skrývať. Novela Denisy Fulmekovej je odvážnym čítaním o veciach, ktoré nikoho z nás neminú.