Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

The New Life – román o výskume homosexuality na konci 19. storočia

Historický román The New Life (Nový život), ktorého autorom je Tom Crewe, redaktor anglických literárnych novín London Book Review, prednedávnom rozbúril hladinu čitateľských debát a názorov. Anglické noviny The Observer zaradili Toma Crewea na listinu desiatich najlepších anglických autorov roku 2023.

Je rok 1894 a v prepchatom vozni londýnskeho metra sme svedkami erotickej scény, ktorá sa nenápadne odohráva a vyvrcholí medzi dvoma cestujúcimi. Jeden z nich, volá sa John, otvorene prežíva vášnivý styk, ktorý je tu detailne opísaný. Je to nebezpečný, no úspešný literárny posun, pretože je okamžite jasné, že ide iba o sen. John leží v manželskej posteli a sníva, ako sa vymaniť zo zväzujúceho pohodlia do budúcnosti, ktorá sa ešte nezrodila.

Román The New Life je prekvapujúco zrelým debutom. Vyšiel tento rok simultánne vo Veľkej Británii a v USA. Autor vychádza z historických faktov, ale nevyhýba sa ani fikcii a časovým posunom. Zachytáva progresívneho ducha viktoriánskej doby, sufražetské hnutie, začiatky Freudovej psychoanalýzy a optimizmom naplnený utopizmus istých spoločenských kruhov v Anglicku 19. storočia. Táto horúčkovitá intelektuálna aktivita sa usilovala okrem iného aj o zlegalizovanie homosexuality, ktorá sa trestala vo Veľkej Británii väzením a nútenými prácami. Možno si podaktorí spomenú na E. M. Forsterov román Maurice, kde zaznie krátky dialóg: „... napríklad také Francúzsko alebo Taliansko, kde je láska dvoch mužov a žien legálne povolená. Stane sa tak niekedy aj v Anglicku? Ťažko. Anglicko sa vždy bránilo všetkému, čo bolo ľudsky prirodzené...“ Je zaujímavé, že vtedajšie anglické zákony netrestali lesbizmus. Neprichádzalo totiž do úvahy, že niečo také by mohlo v anglickej spoločnosti vôbec existovať.

Tom Crewe

Hlavní protagonisti románu The New Life sú vykreslení na základe skutočných historických postáv.

John Addington Symonds a Henry Havelock Ellis napísali a vydali (1897) na vlastné náklady prvú anglickú medickú učebnicu, ktorá hovorí otvorene o ľudskej sexualite, a nazvali ju Sexual Inversion. V lete 1894 Symonds a Ellis začali pracovať na výskume, ktorým sa usilovali dokázať, že inversion, neskôr nazvaná homosexualita, je prirodzeným variantom ľudskej sexuality. Ich štúdia spájala Symondsovu historickú analýzu antického Grécka s Ellisovými vedeckými poznatkami v medicíne. Kniha Sexual Inversion bola škandalózna publikácia tých čias. Ukázala na konflikt medzi uspokojivými Spencerovými teleologickými istotami a Darwinovými pochybnosťami, zvýraznila rozpor medzi vierou šírenou z pokolenia na pokolenie a vedecky dokázanou, i keď nie vždy lichotivou pravdou. Historický román The New Life je príbeh dvoch mužov, ktorí sa nebáli písať o citlivej téme v časoch, keď existovali len tri možné pohľady na homosexualitu. Buď sa označovala ako romantizujúca grécka láska, patologická diagnóza a najčastejšie ako kriminálna nemorálnosť. Anglický spisovateľ E. M. Forster v románe Maurice (1914, prvý raz vyšiel až v roku 1971) opisuje zaujímavý moment. Hlavný hrdina Maurice príde za doktorom Barrym, aby mu pomohol, lebo sa psychicky necíti dobre. Nevie pomenovať, čo s ním je: ... doktor, som také čosi ako Oscar Wilde, až je to hanba vysloviť... Slovo homosexuál ešte vtedy neexistovalo. Bol to práve Henry Ellis, ktorý ho ako prvý použil v publikácii Sexual Inversion.


Henry Havelock Ellis bol anglický lekár, spisovateľ, progresívny intelektuál a sociálny reformátor. Ovplyvnil Sigmunda Freuda. Oženil sa s feministkou, bisexuálkou Edith Leeovou, s ktorou žili oddelene. Ovplyvnil spisovateľku Radclyffe Hallovú, autorku aj u nás známej knihy The Well of Loneliness (Studňa osamení), a pôvodne mal svedčiť v jej prospech v súdnom procese.

John Addington Symonds bol básnik, literárny kritik, historik a autor mnohých biografií a štúdií. A Problem in Greek Ethics a A Problem in Modern Ethics boli diela, ktorými sa dotýkal ľudskej sexuality. Jeho memoáre, aby nevyvolali škandál, zostali od roku 1926 uschované v literárnom trezore Londýnskej knižnice. Vyšli knižne až v roku 1984.

John Symonds a Henry Ellis sa nikdy nestretli a komunikovali výlučne písomne. Obidvaja žili v Londýne, v nekonvečných manželských zväzkoch, no každá táto dvojica zahŕňala ešte ďalšiu osobu. John mal milenca a Edith trávila väčšinu času s priateľkou Angelicou. Všetci boli členmi slobodomyseľného bratstva Nový život, odkiaľ pochádza aj názov knihy. John bol gejom, za čo mu hrozili nútené práce, a Henry bol asexuál či urofilický heteroseuál, za čo by síce nemohol byť v Anglicku právne stíhaný, no určite by sa stal terčom spoločenského škandálu. Príbeh románu The New Life sa fiktívne odohráva v období búrlivého súdneho pojednávania s Oscarom Wildom. Tu si autor Tom Crewe dovolil značný časový historický posun. Proces sa totiž v skutočnosti začal až v roku 1895 a Oscar Wilde dokonca na súde už citoval z knihy Sexual Inversion.

Nový život je atmosférický, zmyselný a inteligentný historický román napísaný súčasným jazykom a moderným štýlom. Je to kniha o ideáloch, o dvoch netypických manželstvách, o boji proti bigotnosti a o zakázanej láske. Tom Crewe ju písal štyri roky a v hlave nosil vraj dobrých desať. Ak sa jej chcel zbaviť, tvrdí autor, musel ju napísať. Právom ho môžeme už teraz zaradiť k literárnym osobnostiam ako je Henry James, D. H. Lawrence, Alan Hollinghurst či Colm Tóibín. Momentálne sa Creweov román prekladá do nemčiny, španielčiny, francúzštiny a holandčiny.

Tom Crewe je absolvent univerzity v Cambridgei a vo svojej doktorandskej práci sa sústredil práve na viktoriánske obdobie anglickej histórie. Téma, o ktorej hovorí historický román The New Life, sa donedávna v akademických textoch či prednáškach zďaleka obchádzala.

Z májového Seattlu pozdravuje

Danica Hollá



Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.