Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Tieto číta Pero Le Kvet

​Knihu poľského autora Filipa Zawadu Omylem jsem rozšlápl černou kočku som začal čítať bez toho, aby som tušil, o čom bude. Jednoducho ma len upútal jej názov. No už po niekoľkých stranách som zistil, že sa mi bude páčiť. A to najmä vďaka tomu, ako je tento príbeh napísaný.

Autor si zvolil za rozprávača 10-ročného vnímavého chlapca Františka s veľkou fantáziou a bohatou slovnou zásobou, ktorý vyrastá v sirotinci v opatere mníšok. Františkovo rozprávanie o živote v sirotinci, ale aj za jeho múrmi je veľmi pútavé, jeho postrehy sú presné a plné irónie, okorenené poriadnou dávkou humoru. František sa nezamýšľa len nad sebou, ale aj nad okolitým svetom, pričom nemilosrdne konfrontuje svet dospelých so svetom detí. Pod zdanlivo drsným povrchom predčasne vyspelého chlapca sa však skrýva krehké dieťa túžiace po láske, pozornosti a najmä rodine.Nepopieram, že najradšej čítam knihy poviedok. Po zbierke poviedok Iracký mesiáš som siahol vďaka anotácii, ktorá sľubovala poviedky surreálne, brutálne drsné, ukotvené v surovej realite, reflektujúce temné absurdity irackej nedávnej minulosti a útrapy irackých utečencov. Hassan Blásim ma svojím štýlom a spôsobom vyrozprávania príbehov naozaj prekvapil. Nečakal som, že v jeho poviedkach objavím toľko čierneho humoru. Hoci sú Blásimove príbehy naozaj drsné, miestami až brutálne a sú nasiaknuté krvou a smrť v nich číha za každým rohom, obsahujú aj zvláštne poetické pasáže s fantazijnými obrazmi a nečakanými pointami, ktoré ich povyšujú na literárne vybrúsené skvosty. Pri ich čítaní sa mi často objavovali na koži zimomriavky.

Knihy Milana Kunderu čítam rád najmä preto, že to bol skvelý štylista. Hoci román Totožnosť vyšiel vo francúzštine v roku 1997, nestranil nič zo svojej aktuálnosti ani dnes. Totožnosť je pútavo napísaný milostný príbeh staršej ženy a mladšieho muža.
Je to psychologicky prepracovaný príbeh o dôvere a vernosti vo vzťahu, o obavách a smútku zo starnutia, o rozpade hodnôt a o tom, akú cenu má priateľstvo. V tomto románe ma najviac zaujalo to, ako Kundera majstrovsky opísal to, keď sa nevinná hra medzi mužom a ženou nečakane zvrtne, čomu musia obaja následne čeliť, a do akých fatálnych rozhodnutí to môže vyústiť.

Keď som dočítal Kunderu, musel som si následne prečítať aj knihu Karla Zeithamla Falešný knír, v ktorej hrá hlavnú úlohu práve Milan Kundera. Falešný knír je originálnou literárnou hrou, ktorá odkazuje nielen svojou štruktúrou, ale aj štýlom na romány a eseje Milana Kunderu. Jej obsah je ironicky provokatívny, miestami až parodický. Celá kniha prekypuje premysleným humorom, v ktorom výrazne dominuje fraška a intelektuálna groteska. Zaithaml mieša fakty s fikciou a vo svojich príbehoch nechá Kunderu a ďalšie osobnosti literárnej či politickej scény ocitnúť sa na nečakaných miestach v často bizarných situáciach. Robí to s hlbokou znalosťou Kunderovho života a diela. Tematizuje najmä mediálne známu kauzu Kunderovho údajného udavačstva, pohráva sa s domnienkami, ktoré sa o Kunderovi a jeho tvorbe šírili, aj s obrazom, aký o sebe a svojich textoch sám Kundera vytváral. Falešný knír je kniha inteligentná a zároveň humorná, ktorú autor napísal ako poctu dielu a osobnosti Milana Kunderu.


Zobraziť diskusiu (0)

Omylem jsem rozšlápl černou kočku

Omylem jsem rozšlápl černou kočku

Zawada Filip

Za tuhle knihu by měl jít autor do pekla, tedy kdyby nějaké peklo existovalo a jemu by se chtělo někam jít – to by o románu Filipa Zawady asi napsal jeho hrdina. Malý chlapec ze sirotčince, který vedou jeptišky.

Kúpiť za 13,45 €

Totožnosť

Totožnosť

Kundera Milan

Chantal už má za sebou jedno manželstvo a tragickú skúsenosť – smrť dieťaťa. Jej mladší partner Jean-Marc nemá ambície a hľadá zmysel života v ich vzťahu.

Kúpiť za 16,11 €

Iracký Mesiáš

Iracký Mesiáš

Blásim Hassan

Keď v roku 2014 získal za knihu Iracký Mesiáš Cenu Independent Foreign Fiction Prize, bolo to prvýkrát v 24-ročnej histórii ceny, čo ju získal arabský spisovateľ, a tiež prvýkrát, čo zvíťazila zbierka poviedok. Blásimove poviedky sú neuveriteľne sureálne, brutálne drsné no takmer vždy ukotvené v surovej realite.

Kúpiť za 14,85 €

Falešný knír

Falešný knír

Zeithaml Karel

Jak by se odvíjel život Milana Kundery, kdyby se nestal spisovatelem? Jak vypadal mistrův návrat do rodného Brna pro ztracenou novelu?

Kúpiť za 13,37 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.