Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Tieto číta Tamara Leontiev

Mám rada drsné knihy. Niežeby som bola nejako extra odolná, naopak. Ale občas je fajn pripomenúť si, že sa nemáme až tak zle, že napríklad nemusíme s nákupným vozíkom putovať cez zničenú krajinu a jesť ľudí.

Ako dvojica v McCarthyho Ceste, ktorú Manu Larcenet preonačil do grafického románu. Kniha bola drsná. Film bol hnusný. Mám pocit, že komiks to posunul ešte o úroveň vyššie.

Občas však narazím aj na také drsnotky, ktoré ma zastihnú nepripravenú. Napríklad také Hlasy bez ozveny. Nie úplne výpovedná anotácia mi nedala dostatok informácií, a tak som sa zahĺbila, a teda prekvapilo ma, že ešte stále existuje kniha o nacistoch, ktorá ma dokáže prekvapiť. Nie je to komiks pre deti, ani témou, ani spracovaním, to len pre istotu. Príbeh audiofila Karnaua, ktorý sa spriatelil s Goebbelsovou dcérou, vyžaduje pozorné a sústredené čítanie a istú odolnosť proti nechutnosti.

Pri výbere ďalšej knihy som podľahla marketingu. Mengeleho zoo znela ako ďalšia kniha o nacizme, tak som ju po Hlasoch bez ozveny obišla s tým, že stačilo, veď až tak dobre sa zasa nemám, aby som si čítala jednu nechutnosť za druhou. Zvedavosť mi však nedala, chytila som ju do ruky a slovné spojenia „jedna z najpopulárnejších kníh súčasnej nórskej literatúry za posledné desaťročia v čitateľských anketách“ a „ekologický triler o ničení amazonských pralesov“ ma presvedčili. A och, rozumiem tým Nórom! Toto je kniha, ktorú by som v šestnástich bez váhania položila vedľa 1984 či Preletu nad kukučím hniezdom. Pre vyspelých by som ordinovala už od štrnástich.

Veľmi som sa tešila na film Ein Ganzes Leben, aby som ho úspešne zmeškala, keď bol v kinách. A potom Premedia vydala knihu a film šupli na Dafilms.sk. Svet je ku mne dobrý.

Do Celého života som sa zamilovala úplne predpojato. Alpy, samotár, stavanie lanovky, láska, strata, 20. storočie. A super je, že sa dobre poznám, lebo to fungovalo na sto percent. Kniha je fantastická a film je jedna k jednej (tú jedinú odlišnosť odpúšťam).

Ak uvažujete o Knihe o živote a smrti, len do toho, je to super. Munthe musel byť super týpek, jemne samoľúby, bystrý a svojský človek, ktorý mal naozaj pestrý život, o ktorom píše so šarmom sebe vlastným. Až som mu skoro odpustila, že v knihe ani jediný raz nespomenul, že bol ženatý. A bol, dokonca dvakrát. A áno, odkedy som dočítala, priebežne kontrolujem letenky do Neapola, nutne potrebujem na Capri. Čo sa dá robiť, také sú riziká dobrých kníh.
Dočítavam milovanú Nino Haratischwili, tentoraz Kočka a generál, viac nabudúce, v superlatívoch. Na poličke čaká Amadoka, zatiaľ ju všetci vychvaľujú, tak sa o to viac teším. Do rúk som v kníhkupectve vzala Dôveru a nedala sa odložiť, 23 strán ako nič. Musí počkať, ale už som na ceste! Zatiaľ tej čitateľskej, nie Cormacovej.

Zobraziť diskusiu (0)

Kniha o živote a smrti

Kniha o živote a smrti

Munthe Axel

Kniha o živote a smrti je zbierkou autobiografických príbehov z pera švédskeho lekára a spisovateľa Axela Muntheho (1857 – 1949), ktorá sa od prvého vydania v roku 1929 nečakane stala celosvetovým bestsellerom a bola preložená do vyše štyridsiatich jazykov. Obsahuje rôzne, nie vždy chronologicky usporiadané epizódy z autorovho dobrodružného a na zážitky bohatého života.

Kúpiť za 17,91 €

Mengeleho Zoo

Mengeleho Zoo

Nygardshaug Gert

V čitateľských anketách sa ako jedna z najpopulárnejších kníh súčasnej nórskej literatúry za posledné desaťročia pravidelne objavuje Mengeleho Zoo. Ekologický thriller sa venuje problematike ničenia amazonských pralesov a bezohľadných ľudských zásahov do prírody.

Kúpiť za 15,26 €

Celý život

Celý život

Seethaler Robert

Kronika 20. storočia a alpského údolia z pohľadu jedného človeka. Kniha Roberta Seethalera bola preložená do štyridsiatich jazykov a získala si čitateľov svojou úprimnosťou a rozprávačským štýlom.

Kúpiť za 13,46 €

Hlasy bez ozveny

Hlasy bez ozveny

Lust Ulli

Hermann Karnau je zvukový inžinier posadnutý nahrávaním ľudského hlasu. Zaznamenáva všetko od rečnenia vodcov, hluku davu až po zvuk hrdla zovretého strachom.

Kúpiť za 22,50 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.