Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Tieto číta Tamara Leontiev

Nerada čítam „s davom“. Ak na mňa nejaká kniha vyskakuje aj z chladničky, väčšinou ju nechávam odležať a overiť časom. Preto som zoznamovanie s Narine Abgarian začala so Simonom, nie s Troma jablkami, ktoré sú už slávne. Prečítala som ho rýchlo, Narinine knihy sú ako letný šalát, zjete ich raz-dva, majú všetky potrebné živiny a nie je vám po nich ťažko. Práve naopak; ste tak akurát plní energie, dívate sa z okna a vravíte si, že aj napriek všetkému trápeniu je tu na tom svete vlastne dobre, pekne.

To bolo v zime. Prišla jar a s ňou dotlač knihy Z neba spadli tri jablká. Dobre teda, povedala som si a pustila sa schrúmať prvú (pre mňa druhú) Narine. Simon má piedestál (asi preto, že bol prvý), ale áno, chápem a pridávam sa.

Tri jablká sú krásny príbeh, univerzálny, prehovára do každých uší. Pre mňa bolo však snáď ešte dôležitejšie, že je to príbeh veľmi arménsky. Sú knihy, ktoré sa môžu odohrávať hocikde, je to jedno. A sú také, ktoré hovoria o konkrétnej krajine, a také majú pre mňa zvláštne čaro, lebo si z nich skladám vnútornú mapu sveta. A to ma baví a teší.

(Taká bola napríklad aj kniha Ukradnutý o Sámoch, ich tradíciách a boji za rovnoprávnosť a spravodlivosť, alebo kniha Eva spí, cez ktorú som objavila mne doteraz absolútne neznámy kus extrémne zaujímavej histórie Južného Tirolska [Horná Adiža], obe prečítané nedávno.)

Na novú knihu Aleša Palána a jeho dcéry Anny Mami, miluju som sa tešila. Šumavskí samotári ma bavili, smejeme sa doma, že sú to knihy o ľuďoch, ktorí dotiahli naše pubertálne túžby do konca. Kniha o matkách a dcérach je v niečom od samotárov veľmi odlišná, ale v niečom aj podobná: v úprimnosti, hĺbke, otvorenosti a absencii predsudkov.

Príbehy piatich dám sú drsné, no pri ich čítaní som si v prvom rade užívala, ako otvorene a slobodne sa Palánovci pýtajú a aké otvorené a svojské odpovede dostávajú. V piatich rozhovoroch je schovaných toľko problémov súčasnosti, že možno sú to aj všetky. Plus, je to taká tá kniha, ktorú keď čítam, pomáha mi nájsť odpovede na otázky, ktoré som nikdy nepoložila.



Niektoré knihy sú sympatické na prvý pohľad. Staré odrůdy na mňa zažmurkali na pulte čerstvo presťahovaného banskobystrického Artfora. Liss (v mojej hlave v budúcom filme obsadená skvelou Frances McDormand) a Sally (videla som ju ako Kristen Stewart) sú skvelá dvojica čudáčok, ktoré nemožno neľúbiť, a aj napriek málilinko schematickému scenáru ponúkajú perfektný artový zážitok rurálneho európskeho typu plný slnka presvitajúceho cez listy v sade, kde ticho polí pretína vzdialený hukot traktora, narušujúci bukolickú harmóniu. Odporúčam zásobiť sa pri čítaní hruškami. Alebo aspoň domácou.




Domácu som nemala a drámy bolo priveľa, siahla som teda po vyrovnávačke. Gemer sa ukázal ako dobrá receptúra na priveľa vážnych tém. Nahlas som sa smiala, ale musím povedať, že takto spätne hodnotím cliffhanger s dvoma psychiatrami ako veľmi nefér! Kedy bude dvojka?


Čo čítam teraz? Nič. Videla som film (SCANDI, vďaka Film Europe) a bolo to veľmi, veľmi, veľmi super. A tak si chcem overiť, či to je predlohou, alebo spracovaním, alebo oboma. Drsný príbeh mladého nihilistu, ktorý dospeje k poznaniu, že naozaj na ničom nezáleží, a vylezie na strom, z ktorého odmieta zliezť, je čarovný. Obsahuje hlbokú filozofiu, pripomína časy prefilozofovanej mladosti a ponúka pohľad na ľudí, ktorí sa radia do kategórie „skoro-už-nie-deti“, čo je vek tesne pred pubertou, ktorý trvá krátko, no o to viac dôležitých vecí sa v ňom môže pokaziť. A že sa teda aj.

Na margo okraja

Túto nečítam, túto si vychutnávam, okukávam, listujem, hmatám, poťažkávam. Jazero je už raz také, čo sa dá robiť. Táto kniha asi nie je pre každého, ale vo mne rezonuje; čľapká a prší a vyparuje sa a kondenzuje.







Zobraziť diskusiu (0)

Z neba spadli tri jablká

Z neba spadli tri jablká

Abgarian Narine

“Chcela som napísať príbeh, na ktorého konci je nádej. Ľudstvo potrebuje nádej a pekné príbehy,” povedala autorka o knihe Z neba spadli tri jablká.

Kúpiť za 12,51 €

Mami, miluju

Mami, miluju

Palán Aleš, Palánová Anna

Vztah mezi matkou a dcerou patří k těm nejdůležitějším, ale také nejsložitějším. Co dělat, pokud se mateřská láska vůbec nenastartuje a místo vřelosti přijde odmítnutí?

Kúpiť za 26,70 €

Staré odrůdy

Staré odrůdy

Arenz Ewald

Román o tom, jak snadno lze ztratit kontrolu nad životem a jak obtížné je získat ji zpět. Sally a Liss — dvě ženy, které by nemohly být rozdílnější.

Kúpiť za 18,24 €

Gemer - KNIHA MESIACA

Gemer - KNIHA MESIACA

Majling Daniel

Mesiac lásky (ku knihám) oslavujeme dvojicou kníh od vydavateľstva Brak. Novinkou je, že knihu mesiaca a bonus dostanete nielen v Bratislave a pri nákupe na www.artforum.sk, ale aj vo všetkých kníhkupectvách Artforum na Slovensku. Knihou mesiaca máj je grafický román Gemer od Daniela Majlinga.

Kúpiť za 25,00 €

Nič

Nič

Teller Janne

Skupina ôsmakov čelí nezmyselnosti života a opúšťa nevinnosť detstva. Pierre Anthon a jeho spolužiaci práve začali chodiť do deviatej triedy, keď Pierre Anthon zrazu vyhlási, že život nemá zmysel, odíde zo školy, presťahuje sa na strom a odmieta z neho zliezť.

Kúpiť za 11,25 €

Jazero

Jazero

Donau Han

„Si maličké jazero, máš tvar vajíčka. V hĺbke tridsiatich metrov, kúsok od tvojho najhlbšieho bodu, žije oranžová ryba. Tesne pri dne a nikto ju nevie uloviť."​ Picturebook Jazero je poetické a subtílne umelecké dielo, v ktorom sa hlboké a intímne obrazy spájajú s minimalistickým textom. Na prvý pohľad jednoduchý príbeh klame telom; v skutočnosti ide o univerzálne filozofické zamyslenie nad tým, ako sa dokážeme vyrovnávať so zmenami či stratami. Obrazy s výrazným rukopisom vedú čitateľa snovou krajinou s jedinečnou atmosférou, v ktorej sa dá stratiť, ale aj nájsť. Jazero je kniha, ktorú nestačí iba prečítať. Oplatí sa mať ju po ruke a siahnuť po nej vždy, keď si prestávame rozumieť.

Kúpiť za 23,66 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.