Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

To najlepšie z umenia, dizajnu a fotografie.

Pre odborníkov aj laikov, pre aktívnych umelcov aj pasívnych milovníkov umenia sme vybrali niekoľko kníh, ktoré zaujmú nielen hrúbkou a cenou ale aj obsahom. Mimoriadna kniha fotografií Václava Havla od Tomkiho Němca, nové vydanie klasického Gombricha, celkom čerstvý populárny grafický sprievodca socialistickou Bratislavou alebo vydarená séria monografií málo známych slovenských fotografov.

Václav Havel - Tomki Němec: Fotografie (Tomki Němec 2017)

Intímny portrét prezidenta Havla, dramatika, spisovateľa, disidenta, väzňa a robotníka z pivovaru, veľkého človeka, ktorý bol autoritou nielen pre čechoslovákov. Fotograf Tomki Němec o tejto výpravnej knihe fotografií píše: „Shodou okolností, náhod a štěstí být v pravou chvíli na pravém místě, jsem se stal jeho osobním fotografem. Neznal jsem ho, on neznal mne, byl o generaci starší. Jezdil a létal jsem coby zřejmě nejmladší fotograf hlavy státu na celé zeměkouli, viděl nevídané, potkával a fotografoval slavné a známé lidi, které jsem znal jen z novinových fotografií či z televize. Fotil jsem davy lidí na náměstích i intimní chvíle prezidenta, který typickým prezidentem vlastně nikdy nebyl. Prošel jsem po letech svůj archiv a vybral známé i nově objevené fotografie. S odstupem čtvrtstoletí je neuvěřitelné, v jak úžasné době jsem měl to štěstí žít a fotografovat. V době naděje, v času pozitivní energie. Prožil jsem kus života s výjimečným člověkem, jímž Václav Havel byl. Kniha je svědectvím o době, o něm a o mně, o nás všech. Budu rád, když Vám přinese radost."

Aurel Hrabušický, Filip Vančo: Ivan Matejka (Slovart 2017)

Obľúbených monografie z edície Osobnosti slovenskej fotografie predstavujú menej známych či úplne zabudnutých slovenských fotografov na základe výskumov ich pozostalostí a archívov. Štvrtá publikácia ponúka výber z tvorby Ivana Matejku (1942), ktorý hádam najviac vyťažil zo spustnutej reality a civilizačného odpadu socializmu toľko krásy tým, že v nich dokázal nájsť detailne rozvrhnuté, rafinované estetické objekty. Tento výrazný fotografický talent sa už v mladosti stal priekopníkom výtvarne orientovanej fotografie na Slovensku. Na rozdiel od svojich kolegov takmer nikdy nezasahoval do technologických procesov pri vzniku snímky, ale vystačil si so základnými funkciami fotoaparátu.

Anton Podstraský (Slovart 2013)

Antona Podstraského (1939 – 2007), fotografa dokumentaristu, ktorý ako jeden z mála slovenských fotografov nielenže zachytil „reálny socializmus“ objektívom svojho fotoaparátu, ale jeho snímky aj uverejňovali predstavuje ďalšia zo série monografií. Podstraský sa zameral na dokumentovanie bežného života s osobitným dôrazom na postavy z prostredia spoločenského „subštandardu“. Možno práve preto ich dobová tlač aj zverejňovala, často ako obrazovú prílohu článkov s problematickými ľudskými vzťahmi.

Ján Galanda (Slovart 2014)

Bankový úradník a takmer zabudnutý talentovaný fotograf Ján Galanda zachytával na svojich fotografiách mimopracovné záujmy a aktivity, cestovanie, turistiku, šport. Na rozdiel od väčšiny snímok tohto druhu sa jeho fotografie vyznačujú precízne vybudovanou náročnou, niekedy až rafinovanou kompozíciou. Počas svojich iest do zahraničia vytvoril súbor fotografií, ktoré zachytávajú spôsob života, ktorý bol na chudobnom Slovensku skôr výnimočný. Jeho zábery predstavujú akýsi slovenský variant glamour style a v našom prostredí sú celkom unikátne.

Viliam Malík (Slovart 2013)

Kniha predstavuje jedného z najvýznamnejších predstaviteľov modernej fotografie na Slovensku v prvej polovici 20. storočia. Viliam Malík začínal ako fotograf amatér, ale vďaka svojim organizačným schopnostiach zastával aj rôzne funkcie v združeniach a zväzoch fotografov amatérov. Zanechal za sebou rozsiahle fotografické dielo, na základe ktorého ho môžeme označiť za priekopníka modernej dokumentárnej aj reportážnej fotografie.

Ernst. H. Gombrich: Príbeh umenia (Ikar 2017)

Ernst H. Gombrich: Příběh umění (Argo 2006)

Geniálny úvod do dejín umenia od skvelého rozprávača Gombricha je základnou knihou pre všetkých, ktorí chcú porozumieť umeniu a jeho dejinám. Do súvislostí dáva jednotlivé diela aj veľké dejinné zvraty zrorumiteľným jazykom a predstavuje príbeh umenia kao príbeh sústavného prelínania a zmeny tradícií, v ktorých sa každé dielo vzťahuje na minulosť a ukazuje na budúcnosť. Kniha je dostupná v novom slovenskom (Ikar) aj vo vydarenom staršom českom vydaní (Argo).

Lisa DeLong , Scott Olsen , Daud Sutton , Adam Tetlow , David Wade: Designa. Technická tajemství tradičního vizuálního umění (Dokořán 2017)

Malá ale obsažná, príjemná do ruky a lahodiaca očiam unaveným všadeprítomným ohňostrojom farieb a textov. Taká je Designa, kniha, ktorá by mohla byť dobrým zdrojom inšpirácie pre výtvarníkov a dizajnérov zo všetkých odborov. Ak máte radi prírodniny, fraktály, krištály, obdivujete ich symetriu a presnosť, ak váz zaujíma, kde sa vzali tapetové vzory, keltské alebo islamské ornamenty, ak ste v tom všetkom hľadali nejaké pravidlo, vzor, táto kniha vám bude dobrým sprievodcom.

Michaela Kompaníková: Blok (Michaela Kompaníková 2017)

Krásna grafická autorská kniha Michaely Kompaníkovej a grafického dizajnéra Tomáša Kompaníka vám ukáže socialistickú tvár Bratislavy očistenú od nánosov reklám, špiny a ideológie a predstaví vám stavby, ktoré by mohli byť krásnymi dielami malej aj veľkej architektúry, ak by sme ich prijali, očistili a rešpektovali. Dozviete sa z nej prečo má Bratislava ufo, kde sa nachádza prvý panelák aj kto daroval materiál na stavbu Istropolisu.

Tomáš Pospiszyl: David Černý (BigBoss 2017)

Rozporuplný a neprehliadnuteľný je český sochár David Černý. A neprehliadnuteľné sú aj jeho monumentálne diela, ktoré nájdete po celej Európe – v tej odvážnejšej časti Európy. Ružový tank, kinetická Kafkova hlava, klikujúci autobus, prerastené deti šplhajúce na pražský vysielač... Rozsiahla monografia chronologicky predstavuje jeho doterajšiu tvorbu a zároveň tým Černého jazykom komentuje spoločenské udalosti v Čechách aj vo svete za posledných 25 rokov.
“Doufám, že svým uměním něco říkám. Třeba ale někdo v budoucnosti zjistí, že bylo o ničem, nebo to bude nějak úplně jinak. Kdo to má sakra vědět?” hovorí David Černý a popisuje tým aj svoju celoživotnú tendenciu v hľadaní výrazu aktuálnej sochárskej tvorby.


Matúš Dulla, Olja Triaška Stefanović: Na konci cesty. Krematórium v Bratislave At the End of the Road. The Bratislava Crematorium

Jednu z našich najkrajších stavieb, mimoriadne architektonické dielo postavené v šesťdesiatych rokoch podrobne predstavuje kniha fotografky Olji Triasky Stefanović a profesora architektúry Matúša Dullu. Okrem príbehu samotnej budovy a urnového hája, v ktorom stojí, sa dočítate o tvorivej dráhe autora budovy, architekta Ferdinanda Milučkého, príslušníka prvej povojnovej slovenskej architektonickej generácie, ale aj súvislostiach vzniku pozoruhodných výtvarných diel z areálu krematória – sôch od troch špičkových slovenských výtvarníkov. Umelecké snímky Triasky Stefanović citlivo zachytávajú premeny krematória a prostredia, v ktorom sa nachádza, počas jednotlivých ročných období. Kniha vychádza so slovenským aj anglickým textom.

https://www.artforum.sk/katalog/108094/na-konci-ce...

Martin Kochan, Cyril Blažo: Pub Art (Slovart 2017)

Pub Art poteší milovníkov pokleslého umenia aj kaviarenských povaľačov. Výber voľných kresieb Cyrila Blaža a Martina Kochana, ktoré spoločne vytvorili v uplynulých rokoch v pohostinstvách a výčapoch, zväčša v Trnave obsahuje pubartové kresby, spočiatku karikatúry, ktoré vznikajú spontánne vzájomným dokresľovaním nápadov. Postavy opilcov, športovcov, ordinárnych žien, ale aj zvierat s obľubou umiestňujú do patových situácií. Aj tie najtemnejšie obrazy márnivosti a žiadostivosti však zmenia na dômyselný vtip, ktorým Blažo bojuje proti kultúre a Kochan za kultúru.

kolektív autorov, Gabriela Kisová (ed.): Dosť bolo Kalmusa!? Peter Kalmus medzi umením a politikou (Galéria Krokus 2017)

Enfant terrible slovenskej výtvarnej scény, ktoré nie je ani enfant ani terrible. Excentrický, charizmatický a odvážny a angažovaný Petra Kalmus má svojich odporcov aj prívržencov. Vidieť ho na festivaloch aj v bulvárnych plátkoch a táto kniha je príspevkom do živej diskusie o povahe tvorby umelca, u ktorého sa každodenný život, umenie a občiansky aktivizmus zlievajú v jedno, v koncept totálneho umenia.

https://www.artforum.sk/katalog/106879/dost-bolo-k...

kolektív autorov : Typografia a dizajn písma na Slovensku. Začalo sa to Cyrilom a Metodom Typography and Type Desing in Slovakia. It All Began with Cyril and Methodius (Slovart / Vysoká škola výtvarných umení 2017)

Typografia a dizajn písma na Slovensku vám v tejto publikácii predstavia tí najlepší slovenskí typografi a grafickí dizajnéri: Ľubomír Longauer, Palo Bálik aj Stanislav Stankoci. Zámerom autorov je sprostredkovať verejnosti bohatstvo našej tradície v tvorbe písma a jeho využívania. V tomto projekte sa spojili dve koncepcie bádania a dokumentovania tvorby písma a typografie na Slovensku, od začiatku 20. storočia až po súčasnosť. Historická časť je výsledkom niekoľkoročného systematického výskumu Ľubomíra Longauera, zatiaľ čo prehľad tvorby za posledných dvadsať rokov spracoval Palo Bálik. Obidve časti odkrývajú prekvapujúce veci, javy a súvislosti sprevádzajúce vývoj v danej oblasti a verejnosti ponúkajú kvalifikovaný prehľad, analýzu a stručný popis tvorivých počinov v problematike písmarstva a typografie.


Carolyn Abbateová , Roger Parker: Dějiny opery Posledních 400 let (Argo / Dokořán 2017)

Kniha je venovaná mnohým dielam najväčších skladateľov, od Monteverdiho a Händela cez Mozarta a Verdiho až po Wagnera, Straussa, Pucciniho, Berga a Brittena. Autori tiež odkazujú na spoločenské, politické a literárne zázemie opery, ekonomický kontext a pretrvávajúcu diskusiu, ktorá vývoj opery sprevádza po stáročia. Hlavným zámerom knihy je preskúmať napätie medzi hudbou a slovami, medzi postavami a spevákmi, ktoré oživujú a živia operu. V polemickej záverečnej kapitole je skúmaný problém, ktorému opera čelí v poslednom polstoročí, keď nevznikli prakticky žiadne nové operné diela a ak áno, zvyčajne nenašli trvalé miesto v repertoári. Napriek tomu je posolstvo tejto knihy oslavné. Väčšina operných diel vznikla síce v dávnej minulosti, no opera ako umelecká forma je stále extrémne životaschopná a podnetná.

Zobraziť diskusiu (0)

Václav Havel - Tomki Němec

Václav Havel - Tomki Němec

Fotografie

Intímny portrét velkého Čecha. Fotografická kniha obsahuje okrem ikonických záberov aj doteraz nepublikovaný materiál.

Kúpiť za 71,10 €

 Ivan Matejka

Ivan Matejka

Aurel Hrabušický, Filip Vančo

Štvrtá publikácia Aurela Hrabušického a Filipa Vanču z edície Osobnosti slovenskej fotografie tentoraz predstavuje výber z tvorby Ivana Matejku (1942). Tento výrazný fotografický talent sa už v mladosti stal priekopníkom výtvarne orientovanej fotografie na Slovensku.

Kúpiť za 26,91 €

Anton Podstraský

Anton Podstraský

Aurel Hrabušický, Filip Vančo

Anton Podstraský (1939 – 2007), fotograf dokumentarista. Začínal ako fotograf vo filmovom štúdiu Slovenského filmu v Bratislave a od osemdesiatych rokov 20. storočia sa živil príležitostnými zamestnaniami a uverejňovaním svojich fotografií v tlači. Ako jeden z mála slovenských fotografov nielenže zachytil „reálny socializmus“ objektívom svojho fotoaparátu, ale jeho snímky aj uverejňovali. Publikácia autorov Filipa Vanču a Aurela Hrabušického predstavuje výber z tvorby fotografa, ktorý sa zameral na dokumentovanie bežného života s osobitným dôrazom na postavy z prostredia spoločenského „subštandardu“. Možno práve preto ich dobová tlač aj zverejňovala, často ako obrazovú prílohu článkov s problematickými ľudskými vzťahmi.

Kúpiť za 28,41 €

Ján Galanda

Ján Galanda

Aurel Hrabušický, Filip Vančo

Dejiny slovenskej fotografie sú plné nezbadaných, polozabudnutých či celkom zabudnutých osobností. Máloktorávšak bola donedávna taká neznáma ako Ján Galanda.

Kúpiť za 28,41 €

Viliam Malík

Viliam Malík

Aurel Hrabušický, Filip Vančo

Viliam Malík začínal ako fotograf amatér, ale vďaka svojim organizačným schopnostiach zastával aj rôzne funkcie v združeniach a zväzoch fotografov amatérov. Zanechal za sebou rozsiahle fotografické dielo, na základe ktorého ho môžeme označiť za priekopníka modernej dokumentárnej aj reportážnej fotografie. Na jeho tvorbe možno názorne dokumentovať prechod od statickej fotografie k modernej dynamickej reportáži. Výber fotografií v publikácii toto konštatovanie potvrdzuje.

Kúpiť za 28,41 €

Príbeh umenia

Príbeh umenia

Ernst. H. Gombrich

Čitatelia všetkých vekových kategórií a vzdelanostnej úrovne na celom svete našli v profesorovi Gombrichovi skvelého rozprávača, ktorý niekoľkými slovami dokáže vysvetliť celkovú atmosféru daného historického obdobia. Chce, aby sme dejiny umenia vnímali ako „príbeh sústavného prelínania a zmeny tradícií, v ktorých sa každé dielo vzťahuje na minulosť a ukazuje na budúcnosť“, ako „živú reťaz, ktorá trvalo spája umenie našich dní s umením z čias pyramíd“. V novej úprave pokračuje 16. vydanie tohto klasického diela vo svojom triumfálnom postupe v oslovení budúcich generácií a zostáva prvou voľbou pre všetkých nováčikov v poznávaní umenia. Z anglického originálu The Story of Art (16th Edition) Phaidon Press Limited 1995, preložili PhDr. Peter Draškaba a Mgr. Ema Draškabová.

Kúpiť za 53,10 €

Příběh umění

Příběh umění

Ernst. H. Gombrich

Kniha světoznámého historika umění umožňuje základní orientaci ve zvláštní a fascinující oblasti lidské činnosti, jakou jeprávě umění. Na 684 stranách doplněných černobílými i barevnými reprodukcemi a vyklápěcími přílohami se pokouší srozumitelným způsobem utřídit nepřeberné bohatství jmen, období a slohů.

Kúpiť za 64,79 €

 Designa. Technická tajemství tradičního vizuálního umění

Designa. Technická tajemství tradičního vizuálního umění

DeLong Lisa, Olsen Scott, Sutton Daud, Tetlow Adam, Wade David

Už jste se někdy dívali na tapetový vzor a vůbec jste nemohli přijít na to, jak ho výtvarník vůbec mohl vymyslet? Uchvátily vás skvostné ukázky keltského umění?

Kúpiť za 20,43 €

David Černý

David Černý

Pospiszyl Tomáš

Rozsáhlá monografie významného českého sochaře Davida Černého, patřícího k nejvýraznějším zástupcům své generace, jehož práce lze v mnoha ohledech považovat za společensky angažované. Publikace chronologicky představuje jeho dosavadní tvorbu, která se kromě své umělecké kvality vyznačuje také osobitým komentářem společenského dění v České republice i ve světě za posledních 25 let.

Kúpiť za 42,75 €

 Na konci cesty. Krematórium v Bratislave At the End of the Road. The Bratislava Crematorium

Na konci cesty. Krematórium v Bratislave At the End of the Road. The Bratislava Crematorium

Dulla Matúš, Stefanović Triaška Olja

Kniha sa podrobne zaoberá mimoriadnym architektonickým dielom – bratislavským krematóriom. Postavili ho pred pol storočím (1968) za neobyčajne priaznivej súhry okolností, no predchádzal tomu dlhý zápas o jeho zriadenie, ktorého počiatky siahajú až do roku 1889.

Kúpiť za 22,41 €

Pub Art

Pub Art

Kochan Martin, Blažo Cyril

Pub Art je výberom voľných kresieb Cyrila Blaža a Martina Kochana, ktoré spoločne vytvorili v uplynulých rokoch v pohostinstvách a výčapoch, zväčša v Trnave. Pubartové kresby, spočiatku karikatúry, vznikajú spontánne vzájomným dokresľovaním nápadov.

Kúpiť za 16,10 €

Dosť bolo Kalmusa!? Peter Kalmus medzi umením a politikou

Dosť bolo Kalmusa!? Peter Kalmus medzi umením a politikou

Kisová Gabriela (ed.), kolektív autorov

Excentrická a charizmatická osobnosť výtvarníka Petra Kalmus (*1953), rovnako ako jeho rôznorodá výtvarná tvorba majú svojich prívržencov i odporcov. Kniha je príspevkom do živej diskusie o povahe tvorby umelca, u ktorého sa každodenný život, umenia a občiansky aktivizmus zlievajú v jedno, v koncept totálneho umenia.

Kúpiť za 13,50 €

Typografia a dizajn písma na Slovensku. Začalo sa to Cyrilom a Metodom

Typografia a dizajn písma na Slovensku. Začalo sa to Cyrilom a Metodom

kolektív autorov

ublikácia dokumentuje vývoj grafického dizajnu a výsledky práce grafických dizajnérov v oblasti typografie a tvorby písma na Slovensku. Zámerom autorov je sprostredkovať verejnosti bohatstvo našej tradície v tvorbe písma a jeho využívania.

Kúpiť za 62,10 €

Dějiny opery. Posledních 400 let

Dějiny opery. Posledních 400 let

Abbateová Carolyn, Parker Roger

Kniha je venovaná mnohým dielam najväčších skladateľov, od Monteverdiho a Händela cez Mozarta a Verdiho až po Wagnera, Straussa, Pucciniho, Berga a Brittena. Autori tiež odkazujú na spoločenské, politické a literárne zázemie opery, ekonomický kontext a pretrvávajúcu diskusiu, ktorá vývoj opery sprevádza po stáročia.

Kúpiť za 40,86 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.