Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Tulák po hviezdach

Jack London vytvoril univerzálneho historického hrdinu. Tento pocit pri Darellovi Standingovi vo mne znovu objavil tú cestu, ktorú som si kedysi prešiel s Martinom Edenom. Čitatelia považujú Tuláka po hviezdach za najpoetickejšie dielo Jacka Londona. Pritom stále stavia na rovnakých základoch. Boj človeka s prírodou. Akurát tu je tento súboj v narušenej hierarchii. Človek tu zvádza boj s divočinou vlastného osudu. Je si lovcom aj korisťou.

Univerzálny historický hrdina
Darell Standing. Ceruzkou si obťahujem paličkové písmená The real standing, ktoré som si nevedomky zaznačil na notesový papier, keď som si pripravoval poznámky. Foneticky sa to totiž až priveľmi približuje k Londonovmu alter egu. Trestancovi a niekdajšiemu univerzitnému profesorovi, ktorý čaká vo väzení San Quentin na svoju smrť. Postupne však mala táto slovná hračka k definícii charakteru bližšie, ako som si spočiatku myslel. Vôľa Darella Standinga totiž dokázala kvôli privátnej pravde riskovať smrteľnú agóniu. Muky, ktoré spôsobovalo kruté zväzovanie do kazajky po zinscenovanom väzenskom incidente. Veď už beztak sedí protagonista za vraždu a všetkých s tým oboznamuje takmer v úvode. Bez toho, aby si nárokoval na odpustenie.

Postupne sa Standingov postoj inkarnuje do rôznorodých historických postáv s rozdielnou funkciou dôležitosti. Vždy však postavu zastihne v zlomovom okamihu. Do týchto schizofrénnych halucinačných stavov sa dostáva prostredníctvom mučenia. Trpí tak, že si v terore nájde zaľúbenie, a v tých najmizernejších podmienkach sa stáva historicky univerzálnou postavou. Keď sa Darell Standing zdanlivo priblíži konkrétnejšiemu filozofickému alebo spoločenskému tvaru, vzápätí sa tieto črty čitateľovi stratia pred očami. Zahrá sa s ním vlastná myseľ. Tieto črty sa v ďalšej fáze rozprávania objavia ako prízrak. Detail. Naoko nepodstatný a relatívny.

Myseľ trestanca môže byť naďalej slobodná. Prirodzene, ak zvíťazí nad telesným utrpením. Ak ho prestane zväzovať šialená bolesť. Darell Standing sa stane kompilátom vlastnej existencie v celej jej komplexnosti, ponímajúc všetko, nad čím kedy rozjímal, všetko, s čím prišiel do kontaktu, a všetko, kým bol. Bez toho, aby sa limitoval svojou dobou.

V obdobnej situácii bola aj postava z Koestlerovho románu Tma na poludnie alebo novšia verzia, román Nočný klub Mars od Rachel Kuschner. Hoci sú obe tieto diela veľmi kvalitné, prostredie má nad individualitou výraznú moc. Manipulatívnu silu. Londonov hrdina (možno až príliš) romanticky nad bezvýchodiskovosťou víťazí.

Najpoetickejší príbeh?
Jack London je známy v dejinách literatúry predovšetkým naturálnym vyobrazením súboja medzi človekom a prírodou. Príroda je vždy o niekoľko krokov pred ním, pretože človek si ju podmaňuje ako tvor zraniteľný, hoci nezriedka ozbrojený. Ani pušný prach a olovo však nedokážu poraziť noc v hlbinách lesov a predátory, ktoré nekriticky všetko mäso vo svojej bezprostrednej blízkosti vnímajú ako potravu. Nežijú s myšlienkou na risk, pretože celý potravinový princíp zvieracej ríše sa redukuje na riskovanie pohybu za potravou (Biely tesák, Volanie divočiny…). Fantastické dobrodružstvá. Také, do ktorých sa radi oblečú aj nezrelí hrdinovia pod perinou. Sám som k takým kedysi patril. Cez deň som sa Londonovi vyhýbal, pretože sila jeho príbehov pred spaním sa mi pravidelne infiltrovala do snívania.

Darell Standing je chemickým derivátom takýchto detských dobrodružstiev. Má detstvo a dospievanie ako silný oporný bod, pretože kedysi kdesi žil malý Darell Standing v blaženom nevedomí svojho osudu. Ten istý človek sa stal časom vrahom. Priznal svoj čin. Ak sa však nemýlim, ani raz skutok neoľutoval. Bol presvedčený o správnosti konania rovnako, akoby sa tak stalo v prírode medzi divými zvieratami, len s rozdielom, že nad jeho skutkom panoval človek a jeho zákon. V knihe Tulák po hviezdach sa však tento zákon formálne mení – a to s príchodom každej novej perspektívy. Vždy sa však končí v konštatácii konečnosti – radikálnou alebo jemnejšou formou.

Vrah v osobe odsúdeného už zdanlivo nemá čo objavovať. Pozná svoj ortieľ, no a komplikujúca okolnosť situáciu ešte zdynamizuje. Niet cesty späť. Darell Standing sa stal narkomanom vlastného utrpenia. Ak prichádza k potenciálnemu zmiereniu, vzoprie sa mu, pretože tým by rezignoval na svoju pravdu. Svojím spôsobom však istú charakterovú univerzálnosť obsahuje aj ďalšia Londonova postava. Martin Eden. K svojej univerzálnosti si kliesni neľahkú cestu. V istom bode však zistí, že je stále iba človekom v surovom boji s prírodou. Každý odtieň sveta, ktorý je pre neho známy, je od nej závislý. Aj keď nosí púder a dokáže citovať náročné pasáže z poézie.


Jack London: Tulák po hviezdach

Premedia, 2021

Preklad: Juraj Kiška

Zobraziť diskusiu (0)

Tulák po hviezdach

Tulák po hviezdach

London Jack

Tulák po hviezdach patrí k Londonovým najpoetickejším prózam, hoci prostredie, v ktorom sa odohráva, tomu nenasvedčuje. Univerzitnému profesorovi Darrellovi Standingovi zmenia doživotný trest na trest smrti.

Kúpiť za 13,25 €

Podobný obsah

Natašin tanec

Recenzie

Natašin tanec

Treba nám teraz čítať o Rusku? Zaraz odpovedám, že rozhodne áno. V zásade čo najviac do hĺbky, aby sme mali stále jasne na zreteli, čo je tento navždy prekliaty kusisko sveta zač. Relevantných poznatkov o ňom teda nemôže a nesmie byť nikdy dosť. Snažiť sa v historických, politických, duchovných i kultúrnych súvislostiach komplexne porozumieť skutočne dlhodobému spoločenskému vývoju v tomto rozľahlom regióne má byť organickou súčasťou všetkých rozhľadených a demokraticky zmýšľajúcich jednotlivcov či rovno celých komunít.

Budúcnosť geografie

Recenzie

Budúcnosť geografie

Oprieť sa lakťami o zem a zadívať sa na nočné nebo. Čo je tam, za tým striebristým svetom malých svetielok? Ak do úvahy pustíme matematiku a fyziku, dokážeme byť múdrejší nielen naoko, ale priblížiť sa, no, ťažko určiť čomu. Nekonečnu? Nekonečno je abstraktné. Nová kniha od Tima Marshalla v preklade Tomáša Mrvu z vydavateľstva Premedia – Budúcnosť geografie sa zaoberá praktickými problémami spojenými s kozmom a prináša politický pohľad na vesmír – astropolitiku.

Zmätenosť

Recenzie

Zmätenosť

Hovoril som si, že aj keby som písal prvú recenziu v živote, tento názov bude ako volejbalová lopta na smeč. Po skúsenostiach s predošlými príbehmi od Richarda Powersa som vedel, že to tak však nutne nemusí byť. Rýchlym čitateľom môže spôsobiť problémy, ale trpezlivých štedro, ó, veľmi štedro odmení. Išiel som do toho teda s tým. Vydavateľstvo Premedia poteší toto leto aj tých, ktorí si chcú knihy odložiť na jeseň.