Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Uršuľa

Lakonické konštatovanie na úvod. Rudolf Sloboda písal to, čo žil. Vlastné tiahle problémy a neradostný život v spoločnosti podobne poznačených existencií si celkom prirodzene našli cestu do jeho tvorby. Rôznymi osudovými ranami stíhané postavy z blízkeho i vzdialenejšieho okolia napĺňajú stránky takmer všetkých, zväčša pomerne vážnych Slobodových textov. Tento rámec verne zapĺňa i hlavná protagonistka v pravde kultovej novely, ktorej tiež prepožičala názov. Uršuľa.

Útla próza má v podstate úplne jednoduchý príbeh. Uršuľa je nezávislá, inteligentná, slobodná mladá žena. Zoznámi sa s rozvedeným, o dvadsať rokov starším mužom, za ktorého sa nakoniec vydá. Pri jednej z čoraz častejších hádok ho v afekte či skôr v sebaobrane zabije a ide na päť rokov do väzenia. Po odpykaní trestu sa vracia medzi „živých“ a začína odznova. V (staro)novom prostredí so (staro)novými ľuďmi sa formujú nové komplikované vzťahy. Sprevádzajú ich rozličné (skryté i otvorené) konflikty, ktorých neustály kolobeh vyvoláva ďalšie nezvratné tragédie.

Sloboda sa tu skutočne s ničím príliš nes...nebabre. Prakticky od začiatku sa ide na plný plyn. Udalosti nasledujú v rýchlom tempe jedna za druhou. V zhustenom slede sa príčiny a následky ústredného bodu zlomu dostávajú na rovnakú úroveň, akoby vychádzali jedny z druhých, takže ich nejde jasne a jednoznačne rozlíšiť. Čitateľ je do dejového toku šikovne vtlačený ako nenápadný, ale všadeprítomný dokumentarista presne zaznamenávajúci všetko podstatné.

Slobodov rukopis je vskutku ťažký. Drsný, tvrdý, navonok neuhladený, nie dva razy okamžite príťažlivý. Neotesaný zovňajšok však obsahuje precitlivú, nadmieru zraniteľnú dušu, ktorej najväčšie čaro spočíva v tom, ako veľmi má k „svojim ľuďom“ blízko. Rozprávač je so všetkými antihrdinami v jednej línii. Trpkú bezvýchodiskovosť, frustrácie a sklamania zo života prežíva spolu s nimi ako rovný s rovnými. Aj z výrazového minima vie Sloboda vystavať veľmi presvedčivé panoptikum neľahkých osudov, ktorých nešťastní predstavitelia nedokážu vykročiť z bludného kruhu osobných tragédií. Gniavi ich šedivá, ubíjajúca každodenná rutina a tlačí ich ku dnu ako mlynský kameň, ktorý váži tonu.

Nekonformný, ľahkému čítaniu sa vzpierajúci, ale o to bezprostrednejší, priam až nepríjemne pravdivý text. Uršuľa je právom legenda.

Rudolf Sloboda: Uršuľa

Vydal: Slovart 2014

148 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Uršuľa

Uršuľa

Rudolf Sloboda

Znovuobjavený, čitateľmi stále viac vyhľadávaný a znalcami literatúry uznávaný slovenský spisovateľ Rudolf Sloboda je autorom mnohých nadčasových diel, divadelných aj filmových scenárov a dvoch kníh pre deti. V románe Uršuľa, ktorý je jedným z jeho kľúčových diel, sa vzdelaná, sebavedomá, bystrá, racionálna Uršuľa počas školy zoznámi s rozvedeným mužom starším o dvadsať rokov, zaktorého sa vydá.

Kúpiť za 12,30 €

Podobný obsah

Chrám divů

Recenzie

Chrám divů

Debut hoden zvýšenej pozornosti. Hoci značne oneskorene, ale o to radšej to tvrdím o výbornom románe s názvom Chrám divů od americkej spisovateľky Leslie Parry. Skvelá vec, ktorá sa mi z rôznych dôvodov mimoriadne vytrvalo vyhýbala, vyšla v českom Odeone v rámci známej edície Světová knihovna vo vydarenom preklade od Evy Dobrovolnej.

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

Recenzie

Čo okom nevidíš alebo Magický príbeh o snoch, ktoré sa plnia

V poslednom období sú na vzostupe knihy žánrovo radené pod magický realizmus. Hoci sa dávnejšie spopularizoval najmä v oblasti Latinskej Ameriky, v súčasnosti sa vyvíja aj na európskom kontinente. Mariana Leky je nemecká spisovateľka a dielo Čo okom nevidíš bolo preložené do niekoľkých jazykov. O slovenský preklad sa postaral Andrej Zahorák.

Svojráz Petrovovie chrípky

Recenzie

Svojráz Petrovovie chrípky

Svojrázny samorast usídlený v Jekaterinburgu (Sverdlovsku) na Urale, ku ktorému je v súčasnej(šej) ruskej tvorbe vcelku náročné nájsť rovnocenné autorské garde. To je básnik a prozaik Alexej Salnikov, ktorý dlho pôsobil ako dobre utajený tip známy akurát v zasvätených kruhoch literárnych nadšencov. Výrazný prelom, ktorý z autora urobil skutočnú mediálnu hviezdu, nastal po uverejnení románu s názvom U Petrovových řádí chřipka, čím sa minimálne doma Salnikov dostal na roveň skutočne veľkých mien. Ide o materiál natoľko zaujímavý, že sa najprv dočkal dramatizácie, až po ňom napokon siahol a do filmovej podoby ho pretavil slávny disidentský režisér Kirill Serebrennikov.