Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Úvaha o kompase pre čitateľov milujúcich históriu

Dejiny nie sú lineárne. Tento názor často počúvam, keď sa stretnem v kníhkupectve nad kvantom titulov, ktoré sa snažia pokryť celý priestor našej minulosti z rôznych uhlov, so zasvätenejšími čitateľmi. Angažovaní historici a príbuzní vedci venujú prísnu pozornosť sumarizačným dielam, na základe ktorých možno včerajšky do istej miery voľne prerozprávať. Vždy, alebo aspoň často, vraj totiž dochádza k problematickým skratkám. Heslá ako dejiny ľudstva, svetové dejiny či akékoľvek iné dejiny môžu teda obsahovať aj hluché miesta a verím, že svetaznalým spôsobujú nemalé utrpenie (veď zabudli na to a tamto, ach jaj).

Masa a moc

Ťažšia misia pre niektorých čitateľov je práve z tohto dôvodu nájsť tie správne textové ingrediencie na vyplnenie priestoru. Ako alternatíva slúžia mnohé vydavateľstvá kamuflujúce objektívny pohľad na dejiny a často ho suplujú selektívnou fikciou a konšpiráciami. Na slovenskom aj českom trhu už majú pomerne silné korene a živí ich čitateľský záujem plný zmätku, pomýlenia a blúznenia, ktorý ústí do nebezpečného prekrúcania faktov (a ako dobre vieme, niekedy idú tieto kázne v kontakte s realitou ešte ďalej).

Ak si myslíte, že sa dá čosi takéto odhaliť hladko, mýlite sa. Systém manipulovania s informáciami je sofistikovaný, na vysokej úrovni, často dôveryhodný a naoko odborný (možno vám aj teraz leží v spamovej pošte správa na dobrej štylistickej úrovni o tom, že niekto vás odfotografoval pri chúlostivej situácii, a mámi od vás peniaze). Pri takejto literatúre máte pocit, že počujete alebo čítate dobre a správne, a niečo nevypovedané vo vás sa uzatvára. Možno však na konci nie je cesty späť a ten priestor, v ktorom zostanete uzavretí, sa stane väzením. Pre vás aj vaše okolie. Vy sa nevedomky radikalizujete pred ním a so strachom zistíte, že ono sa radikalizovalo dávno pred vami, je proti vám a vôbec nezáleží na tom, ako veľmi blízky človek to kedysi bol. Teraz je zapredaný a falošný. Dokonalá paranoja.

Práve vďaka takýmto metódam dnes kontroverzní alebo explicitne fašistickí politici získavajú kredity, pretože sa uzatvárajú v bubline, o ktorej vytvárajú mýtus, že práve tento priestor je iba pre zasvätených, iba tu je pravda a všetko naokolo je klam, dekadencia, no a agresívna kampaň namierená proti nim. Raz som podobnú analógiu počul vo vzťahu k ruským dejinám — vesmír vznikol, aby sa Rusko nenudilo, ale život vo vesmíre vznikol preto, aby škodil Rusku.

Videl som ľudí vracajúcich sa z takýchto zhromaždení a všetci pôsobia, že sú uzamknutí, že vedia niečo viac, pohŕdajú našimi hodnotami a vážne pochybujú o našej inteligencii a dobrých mravoch. Ako to vidieť? Odporúčam ísť v pozícii nestranného chodca v ich čase napríklad domov. Ak budete mať šťastie, možno nestretnete napríklad štyroch opitých mávajúcich zástavou, ktorých ešte nedávno elektrizovali pred bránou prezidentského paláca mená z čiernej stránky našich nedávnych politických dejín spoliehajúcich sa na našu krátku pamäť. Ale veď nežijeme v akváriu, kde je to legitímne. Aspoň si myslím.

Sever

Hovorím to otvorene a často, práve vydavateľstvá ako Premedia a mamaš vytvárajú bezpečnú zónu pre ľudí, ktorí sa boja, že sa omylom priblížia k spomenutej skupine. Absolvoval som s nimi stretnutia nielen na čitateľskej, ale aj na ľudskej úrovni a nejde o žiadnych anonymných a pofidérnych pánov, ktorí radšej chodia rýchlym krokom potme a umelo si vytvárajú nepriateľov. Naopak, ide o príčetných a absolútne neanonymných ľudí, ktorí svoje tvrdenia vedia podložiť argumentmi a tie argumenty vychádzajú z konkrétnych miest a konkrétnych univerzít či vydavateľskej činnosti.

Keď sa začala pandémia, dostala sa mi do rúk kniha Epidémie v dejinách s podtitulom Ľudstvo v boji s neviditeľnými nepriateľmi (Premedia, 2020) a už vtedy ma koncept vnímania dejín na hlbšej, konkretizovanej úrovni zaujal. Publikáciu zostavoval tím našich odborníkov s bohatou akademickou tradíciou (záverom knihy sa s nimi môžete zoznámiť). Je dobré poznať autorov, ktorí vám podsúvajú akékoľvek teórie. Pribudla aj ďalšia, Sila zániku (Premedia, 2020), no a k lokálnym autorom sa do edičného plánu Premedie postupne zaradil aj Elias Canetti a Jared Diamond. Kto by sa odhodlal na takýto literárny maratón, ľahšie by identifikoval, kde tie hluché miesta v mnohých všeobecných publikáciách o histórii sú. No a pokojne môže tieto puzzle napríklad darovať svojim blízkym túžiacim po bádaní. Mamaš sa orientuje na perifériu dejín a prináša záujmové, možno až absurdne pôsobiace diela ako Čo sme robili v posteli. Horizontálna história od Briana Fagana, Stručné dejiny opitosti od Marka Forsytha, Kam aj kráľ chodí pešo od Daniela Furrera či Nahé sochy, bojové slony a tuční gladiátori od Ryana Garretta. Mikrohistóriu, veľmi špecifické oblasti zahŕňa aj kvalitný edičný program vydavateľstva Argo: Dějiny ticha od renesance do dnešní doby (Alain Corbin, 2022), Sýr a červi. Svět jednoho mlynáře od Carla Ginzburga.

Ja však historik nie som, takže moja spokojnosť odzrkadľuje doplnenie informácií na miestach, kde mi chýbali, a fakt, že sa dívam na známe historické detaily s novým, rozšíreným pohľadom mi spôsobuje doslova rozkoš z poznania. Zrozumiteľného, ale odborného, pretože nie vždy sa tieto dva elementy spoja do zdarného výsledku. Niekedy totiž výrazne prevažuje prvé, inokedy druhé. V menovaných knihách sa však snúbia oba tieto póly.

Dnes časť mien v knihe Klíma v dejinách z vydavateľstva Premedia nadväzuje na Epidémie v dejinách a vstupné poznanie spred dvoch rokov posúva na novú úroveň kvalitným popularizačným spôsobom. Ide o knihu podnetných esejí s jednotiacou líniou podporujúcou uvažovanie o klimatických zmenách. Hoci je čitateľ v úvode priamo nabádaný na to, aby knihu nečítal chronologicky a vyberal si témy, o ktoré javí záujem, ja som tento kurz absolvoval postupne, aj napriek návodu, a musím konštatovať, že takýmto spôsobom sa kameň po kameni budoval komplexnejší obraz o dejinách od praveku až po súčasnosť. Zďaleka nejde o nejaké ťažkopádne grafy a suchý opis ľahkých či neľahkých podmienok. Dozvieme sa napríklad, že za prosperitou Ríma je obdobie zvané Rímske optimum, keď bolo vďaka prírodným podmienkam možné pestovať citrusy a olivy aj ďaleko, v oblastiach, kde stál Hadriánov val. Tiež o priestoroch, ktoré postupne vznikali a zanikali, a napravíme si svoju predstavu o tom, čo znamená pojem „doba ľadová“ a ako sa prejavovala napríklad v období temna. Ako sa obrazy zimy infiltrovali do umenia a prečo sa podarilo rozvrátiť expanzívnu osmanskú či mongolskú hrozbu.

Byť priaznivcom histórie znamená byť v kontakte s realitou v celej jej šírke. Bez pátosu. Nie je podmienkou žiadny titul z histórie, ale na druhej strane je, samozrejme, bez akéhokoľvek sporu dôležité, aby naším lektorom naprieč košatým svetom minulosti bol vždy ktosi, čo všetkým potrebným v tomto smere disponuje. Je háklivé písať, že by sme niečo mali alebo nemali, pretože každý si to interpretuje po svojom a niekto sa môže vulgárne ohradiť, že má dostatok rozumu na to, aby si vybral informácie podľa vlastného úsudku. Isteže. Práve z takýchto postojov sa však potom rodia samozvaní historici a sprievodcovia dejinami tvoriaci pochybné vedomosti polarizujúce spoločnosť.

Ešte jedna drobnosť, všímam si, že sa celkom rozširuje pojem — zakázaná literatúra a k nej sa priraďujú naozaj pofidérne definície. Naposledy sa tento konflikt stretol s menom jedného z našich politikov, ktorý figuroval aj na akademickom poli. Nič nie je zakázané. Akurát je na zodpovednosti ktoréhokoľvek vydavateľstva, aby vedelo zodpovedne a kriticky pristupovať k svojmu smerovaniu.


Zobraziť diskusiu (0)

Epidémie v dejinách

Epidémie v dejinách

Kovár Branislav, Zajac Oliver, Benediková Lucia (eds.)

Epidémie smrtiacich chorôb ohrozovali ľudstvo už od nepamäti. Ich zásahy boli pritom často také radikálne, že ovplyvnili vývoj civilizácií takmer na celom svete.

Kúpiť za 13,46 €

Sila zániku

Sila zániku

Kovár Branislav

Súčasné krízy sú podobné tým minulým. Ľudstvo aj v minulosti bojovalo s problémami a ohrozovali ho kolapsy.

Kúpiť za 12,56 €

Masa a moc (slovenské vydanie)

Masa a moc (slovenské vydanie)

Canetti Elias

Masa a moc sú kľúčové pojmy našej epochy. Bol nimi fascinovaný aj Elias Canetti, ktorý ich skúma ako fenomény, pre ktoré možno nájsť v dejinách ľudstva množstvo príkladov.

Kúpiť za 22,46 €

Osudy ľudských spoločností

Osudy ľudských spoločností

Diamond Jared

Diamondova kniha ocenená Pulitzerovou cenou prináša fascinujúci pohľad na 13 000 rokov ľudskej histórie. Popisuje v nej, ako sa vývoj rôznych ľudských skupín a spoločností na našej planéte odlišoval a aké faktory na to mali vplyv.

Kúpiť za 22,41 €

Klíma v dejinách

Klíma v dejinách

Kovár Branislav, Zajac Oliver, Benediková Lucia (ed.)

Klíma je jediná sila na našej planéte, ktorá dokázala globálne ovplyvniť ľudské dejiny. Aj malá zmena klimatických podmienok mohla mať fatálny vplyv na ľudské spoločnosti na jednotlivých kontinentoch.

Kúpiť za 17,96 €

Kam aj kráľ chodí pešo

Kam aj kráľ chodí pešo

Furrer Daniel

Kde strávime v priemere viac ako rok života? Presne tam, kam aj kráľ chodí pešo.

Kúpiť za 13,41 €

Nahé sochy, bojové slony a tuční gladiátori

Nahé sochy, bojové slony a tuční gladiátori

Ryan Garrett

Prečo starí Gréci a Rimania nenosili nohavice? Používali ženy antikoncepciu?

Kúpiť za 14,31 €

Stručné dejiny opitosti

Stručné dejiny opitosti

Forsyth Mark

Čo ľudia pili? Koľko pili?

Kúpiť za 13,41 €

Čo sme robili v posteli. Horizontálna história

Čo sme robili v posteli. Horizontálna história

Fagan Brian

Nazrite pod perinu fascinujúcich dejín postele V tejto pútavej knihe sa Brian Fagan a Nadia Durrani venujú nekonečne rozmanitej úlohe postele v dejinách ľudstva. Posteľ bola miestom, kde sa nielen spalo, ale aj umieralo, milovalo, rodilo, rozprávali sa príbehy a konali spoločenské aktivity.

Kúpiť za 14,16 €

Dějiny ticha od renesance do naší doby

Dějiny ticha od renesance do naší doby

Corbin Alain

Dějiny ticha reprezentují prozatím poslední Corbinovu knihu (francouzsky vyšla v roce 2016). Jejím tématem jsou proměny smyslového vnímání mezi 19. a 20. stoletím, resp. jejich reflexe v dobové literatuře, sociologii a filozofii. Autor v Dějinách ticha staví do kontrastu naši současnost, především městských prostorů, přetížených hlukem a neustálým mediálním bombardováním, vůči světu 19. století, v němž bylo ještě místo pro vnitřní ticho a naslouchání. Ticho přitom Corbin chápe jako sociální konstrukt, jenž došel v minulých dvou staletích výrazných proměn, a to především směrem ke ztrátě vnitřního já a k odosobnění.

Kúpiť za 14,76 €

Sýr a červi

Sýr a červi

Ginzburg Carlo

Jedna z najlepších historických kníh vôbec, v ktorej autor vychádza z príbehu furlanského mlynára Menochia, obhajujúceho sa pred inkvizičným súdnym tribunálom. Autenticita výpovede sa tak stala námetom na vykreslenie každodenného života 16. storočia.Jedna z nejlepších historických knih vůbec, v níž autor vypráví příběh furlánského mlynáře Menochia, jenž se díky svým názorům dostal do střetu s inkvizicí. Menochiovy autentické výpovědi před soudním tribunálem se autorovi staly podkladem pro plastické a barvité vykreslení každodenního života člověka na konci 16. století včetně jeho úzkostí, radostí či naopak vytváření si osobitých představ o Bohu, vesmíru a posmrtném životě.

Kúpiť za 16,02 €

Podobný obsah

Natašin tanec

Recenzie

Natašin tanec

Treba nám teraz čítať o Rusku? Zaraz odpovedám, že rozhodne áno. V zásade čo najviac do hĺbky, aby sme mali stále jasne na zreteli, čo je tento navždy prekliaty kusisko sveta zač. Relevantných poznatkov o ňom teda nemôže a nesmie byť nikdy dosť. Snažiť sa v historických, politických, duchovných i kultúrnych súvislostiach komplexne porozumieť skutočne dlhodobému spoločenskému vývoju v tomto rozľahlom regióne má byť organickou súčasťou všetkých rozhľadených a demokraticky zmýšľajúcich jednotlivcov či rovno celých komunít.

Budúcnosť geografie

Recenzie

Budúcnosť geografie

Oprieť sa lakťami o zem a zadívať sa na nočné nebo. Čo je tam, za tým striebristým svetom malých svetielok? Ak do úvahy pustíme matematiku a fyziku, dokážeme byť múdrejší nielen naoko, ale priblížiť sa, no, ťažko určiť čomu. Nekonečnu? Nekonečno je abstraktné. Nová kniha od Tima Marshalla v preklade Tomáša Mrvu z vydavateľstva Premedia – Budúcnosť geografie sa zaoberá praktickými problémami spojenými s kozmom a prináša politický pohľad na vesmír – astropolitiku.

Postsedliaci

Recenzie

Postsedliaci

Už v predpredaji kniha Postsedliaci od Juraja Buzalku zaznamenala nadštandardný úspech. Nečudo, tento predpredaj hodnotím z hľadiska mestského kníhkupectva, kam radi chodievajú intelektuáli. Chceme si poradiť s rurálnejšími časťami našej krajiny. Trošku ju prevychovať, integrovať do svojho rozmýšľania – no a tu niekde sa začína náš problém s vnímaním sedliakov a vidieka.