Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vianočné odporúčania Aleny Sabuchovej

Alena Sabuchová je mladá autorka a scenáristka, ktorej debutová zbierka poviedok Zadné izby získala Cenu Ivana Kraska. Nedávno jej vo vydavateľstve Artforum vyšla druhá kniha s názvom Šeptuchy.

Evelina Daciute , Aušra Kiudulaite - Šťastie je líška

Knihu Šťastie je líška považujem za jednu z najkrajších detských kníh, akú som mala možnosť za posledné roky držať v rukách. Je to príbeh o chlapcovi menom Jakub, ktorému sa jedného dňa v živote objaví líška. Jakubov príbeh hovorí o priateľstve, snoch, a ako je zrejmé z názvu, aj o šťastí. Nielen obsahovo, aj vizuálne krásne spracované rozprávanie, ktoré zarezonuje aj u dospelých.

Žil raz vo veľkom meste chlapec, ktorý sa volal Jakub. On, ocko a mamička bývali v krásnom parku. Presnejšie, mali dom v strome, čo pamätal dávne časy. Ocko prevážal ľudí a veci na oranžovej helikoptére, zatiaľ čo mamička doma robila hlinené vázy a kvetináče. Väčšinou boli oranžové. Vždy po obede Jakub chodieval cez park do pekárne po čerstvé rožky.


Angelika Schrobsdorff - Nie si ako iné matky / Príbeh vášnivej ženy

Ide o autobiografický román a zároveň svedectvo doby. Angelika Schrobsdorff rozpráva o živote svojej židovskej matky, nekonvenčnej ženy, v Berlíne v období Weimarskej republiky, Tretej ríše a povojnového Nemecka. Podáva zaujímavý, historicky podrobný a pritom veľmi osobný pohľad na dejiny dvadsiateho storočia poskladaný z listov a spomienok.

Život z tisícov kúskov skladačky. „Bola taká komplikovaná ako skladačka zložená z tisícov kúskov – a ja som tieto kúsky musela nájsť a pospájať ich dokopy,“ píše o svojej matke Angelika Schrobsdorff. Kúskami skladačky sú pre ňu listy, fotoalbumy, spomienky priateľov a neskôr ich spoločne prežitý život. Všetko sa začalo celkom harmonicky v zámožnom židovskom dome berlínskeho obchodníka na začiatku 20. storočia.



Jan Němec - Možnosti milostného románu

Zjednodušene - román o láske a o rozchode. Avšak napísaný a zašifrovaný spôsobom, aby bolo na každý zážitok a konflikt nahliadnuté z viacerých uhlov. Autor na dešifrovanie využíva rôzne formálne prvky ako úryvky známych kníh, rozhovor samého so sebou, časť písanú jeho priateľkou, až máte pocit, že sa snaží vyskladať akúsi koláž a pozliepať obraz neúspešnej lásky ako osobnú výpoveď.

Je pravda života a pravda literatúry. Jedinečná skúsenosť a túžba nájsť jej zmysel. A napriek tomu, že o láske bolo povedané asi všetko, každá generácia ju prežíva ináč. Nový román Jána Němce je románom o láske. Na prvý pohľad je to príbeh veľkého milostného vzplanutia a peripetií šesťročného partnerského vzťahu. Tá skutočná dráma sa však odohráva inde.


Václav Pankovčín - Marakéš. Šicke me naše

Súborné prozaické dielo Václava Pankovčína vyšlo v troch zväzkoch: 1. Marakéš. Šicke me naše!; 2. Poviedky. Videla som anjela!; 3 Romány. Zdržíte sa v Linárese? Od Pankovčína odporúčam všetko. Jeho balansovanie na hrane magického a reálneho je ukážkou veľkého spisovateľského kumštu a originality, zasadených do bežných dní bežných ľudí s puncom zázračnosti.

Balansovanie na hrane reálneho a magického u mňa vychádza skôr z toho, že od detstva som si rád vymýšľal. Je to podmienené aj dávkou fantázie, niečím, čo má človek zažité, čo zdedil a čo prežíva. Pritom treba pripomenúť, že urieknutie či počarenie sa na mnohých miestach a nielen na východnom Slovensku považuje za úplne normálny jav, v ktorý verí veľa ľudí. (Václav Pankovčín)


Olivia Laing - Mesto osamelosti O umení byť sám

New York je miestom, ktoré vám okrem domnelého nadšeného pocitu slobody rovnakým priehrštím dopraje aj uvedomenie si vlastnej osamelosti. Nemusí ísť o vyslovene negatívny pocit, napokon, Olivii Laing sa podarilo prepojiť ho s dielami a životmi Edwarda Hoppera, Andyho Warhola, Davida Wojnarowicza, Henryho Dargera, Klausa Nomiho a ďalších.Mesto osamelosti nie je jednoduché žánrovo definovať, a práve to prispieva k atmosfére hľadania a zároveň aj k akejsi nehmatateľnej univerzálnosti, akou téma knihy rozhodne je.

Keď sa Olivia Laing presťahovala do New Yorku, ocitla sa v priestore osamelosti. Tejto zahanbujúcej skúsenosti sa spoločnosť vyhýba ako moru, ale ju začala fascinovať a rozhodla sa „mesto osamelosti“ skúmať prostredníctvom výtvarného umenia. Vo svojej knihe sa prechádza New Yorkom, dielami a životmi Edwarda Hoppera, Andyho Warhola, Davida Wojnarowicza či Henryho Dargera a poskytuje živý obraz toho, čo znamená byť sám a osamelý. Neskúma len príčiny tohto stavu a jeho prejavy, ale aj spôsob, ako mu vzdorovať a ako sa z osamelosti vymaniť.




Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Vianočné odporúčania Kataríny Farkašovej

Správy

Vianočné odporúčania Kataríny Farkašovej

Katarína Farkašová je naša kolegyňa v Artfore. Nie je vôbec prehnané tvrdiť, že cez ňu prejdú všetky tituly, ktoré ponúkame v kníhkupectve aj v internetovom obchode, jej prácou je (okrem iného) uvedenie všetkých knižiek do systému a prehľad jej teda nechýba. Čitateľkou detských knižiek sa opäť stala vďaka svojim dcéram Betke (8 rokov) a Grétke (5 rokov).

Vianočné odporúčania Vojtěcha Matochu

Správy

Vianočné odporúčania Vojtěcha Matochu

Vojtěch Matocha vyštudoval matematiku, dnes vyvíja softvér pre mobilné telefóny. Tvorivému písania sa venuje od gymnázia. Úspešne sa zúčastnil niekoľkých literárnych súťaží, píše recenzie pre iLiteraturu.cz. Jeho debut Prašina sa stal bestsellerom. V slovenčine je dostupné aj jeho druhá časť, ktorá vyšla pod názvom Čierny Merkurit.

Vianočné odporúčania z vydavateľstva Artforum

Správy

Vianočné odporúčania z vydavateľstva Artforum

Knihy z vydavateľstva Artforum spája jeden cieľ: dobrodružstvo myslenia. V našich knihách ho nájdu ako dospelí, tak aj mládež a deti. Nájdu ho u nás čitateľky aj čitatelia, náročnejší aj tí, čo hľadajú “iba” pekný príbeh. Toto sú naše vydavateľské tipy pod tohtoročný vianočný stromček. Vyberiete si? Veríme, že áno. Výber pre vás zostavili členky vydavateľskej rady Jana Michalová, Veronika Michalová, Zuzana Mojžišová a Alžbeta Vrzgulová.