Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vianočné odporúčania Jakuba Drábika

Jakub Drábik pôsobí ako historik na Historickom ústave SAV. V roku 2017 mu vo vydavateľstve Academia vyšla kniha Fašista, monografia poprednej osobnosti britského fašizmu v období medzi svetovými vojnami a v tomto roku vydal v Premedii veľmi úspešný a žiaľ aj stále aktuálny titul Fašizmus, venovaný objasneniu toho, čo tento pojem vlastne znamená.

Miloslav Szabó - Klérofašisti (Slovart 2019)

Miloslav Szabó sa odhodlal vo svojej knihe „Klerofašisti“ „pichnúť do osieho hniezda“ a posvietil si na motívy, ktoré viedli mnohých slovenských kresťanských duchovných k tomu, že podľahli vábeniu radikálnej politiky a v nacizme hľadali záštitu pre národ a cirkev.

Publikácia sa venuje príčinám, kontextu a dôsledkom radikalizovania viacerých katolíckych a jedného evanjelického kňaza v rokoch 1935 - 1945. Kým vo verejnej diskusii prevláda záujem o známe osobnosti, ako bol prezident Jozef Tiso, historik Miloslav Szabó skúma problematiku na príklade troch kontroverzných a dnes do veľkej miery zabudnutých duchovných: poslancovi Slovenského snemu a po istý čas duchovnému správcovi Hlinkovej gardy Karolovi Körperovi, básnikovi a neskôr hlavnému propagátorovi nacizmu na Slovensku Viliamovi Riesovi a poslancovi a okresnému tajomníkovi HSĽS vo Zvolene Antonovi Šalátovi.


Anton Hruboň - Ľudácka čítanka (Premedia 2019)

Najautentickejším pohľadom do myslenia a svetonázorov predstaviteľov ľudáckeho režimu sú bezpochyby primárne pramene, ktoré po sebe zanechal. Anton Hruboň pripravil komentovaný výber textov, ktoré ukazujú, ako sa pôvodne nacionalisticko-autoritatívny režim postupne „nacifikoval,“ ako vyzerala ľudácka propaganda i aké absurdné formy nabralo v neoľudáckych kruhoch povojnové velebenie Jozefa Tisa.

Nič nedokáže o režime Hlinkovej slovenskej ľudovej strany vypovedať výrečnejšie než autentické pramene, ktoré po sebe sám zanechal. Komentovaná „čítanka“ je pomyselným strojom času, prenášajúci nás do doby, keď demokracia bola v Európe v ofsajde a pravidlá hry určovali fašistické mocnosti. Texty v antológii na jednom mieste demonštrujú celé spektrum ľudáckeho myšlienkového sveta: jeho najvnútornejšie svetonázorové pravdy, zakladateľské a budovateľské mýty Slovenského štátu, podoby kultu osobnosti, napodobňovanie propagandy národnosocialistického „veľkého brata“, ako aj bizarné formy povojnového legendarizovania štátu a jeho prezidenta Jozefa Tisa


Tony Judt - Zapomenuté 20. století (Prostor 2019)

Zabudnuté dvadsiate storočie je súborom esejí a knižných recenzií jedného z najvýznamnejších historikov 20. storočia, Tonyho Judta. V 23 textoch, vydaných v rokoch 1994 až 2006, reflektuje na zabudnuté dekády povojnového sveta, ktoré mu v mnohom pripomínajú stratenú príležitosť.

Brilantný britský historik, ktorý sa ako univerzitný profesor špecializoval na európske dejiny, zhromaždil 23 esejí z rokov 1994 - 2006. Na pozoruhodnej škále osobností, udalostí a ideí predvádza Tony Judt nemilosrdnú pitvu ilúzií po studenej vojne o tom, že veľké konflikty sú bezpečne za nami, svet vstúpil do epochy mieru a demokracie a ukazuje, na čo z histórie 20. storočia zabúdame a aká veľká časť z nej bola obetovaná mýtu. Ponúka nám cestu, ako nájsť späť zmysel dejín, ktorý tak naliehavo potrebujeme.


Michael Herr - Depeše (Absynt 2019)

Depeše Michaela Herra sú jednou z najlepších vojnových kníh vôbec. Je to mix humoru, šialenstva, drog, rasizmu a neuveriteľnej brutality a ľahostajnosti. Herr všetko zachytil výnimočnou schopnosťou kombinovať precíznosť a súcit.

Veľdielo vojnovej reportáže od spoluautora legendárnych hollywoodskych filmov Apokalypsa Francisa Forda Coppolu a Olovená vesta Stanleyho Kubricka. Nikto nikdy neopísal vietnamskú vojnu – ale vlastne ani vojnu všeobecne – tak, ako americký reportér Michael Herr. Medzi rokmi 1967 a 1969 pracoval Michael Herr ako vojnový korešpondent časopisu Esquire. Žil s vojakmi na fronte, bol svedkom ich vojnového delíria, prežíval s nimi každý okamih.


Modris Eksteins - Svěcení jara: Velká válka a zrození modern doby (Argo 2019)

Svätenie jari, jedna z najvplyvnejších kníh o prvej svetovej vojne a kultúrnych dejinách vôbec, konečne vyšla v jazykovo dostupnom vydaní. Eksteins urobil kus poctivého výskumu a vo svojej inšpiratívnej práci popísal spoločné korene modernizmu a Veľkej vojny a dostal sa až pádu Tretej ríše.

Obrady jari predstavujú jednu z najvplyvnejších kníh venovaných dejinám prvej svetovej vojny. Autor sa v nej zamýšľa nad sociálno kultúrnymi aspektami Veľkej vojny, ktoré podľa jeho názoru viedli k zrodeniu nového moderného sveta. V prvej svetovej vojne hľadá príčiny prístupu k životu, ktorý táto "totálna" vojna svojimi sociálnymi dopadmi zmenila v porovnaní s predvojnovým životom k nepoznaniu.



Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Vianočné odporúčania Kataríny Farkašovej

Správy

Vianočné odporúčania Kataríny Farkašovej

Katarína Farkašová je naša kolegyňa v Artfore. Nie je vôbec prehnané tvrdiť, že cez ňu prejdú všetky tituly, ktoré ponúkame v kníhkupectve aj v internetovom obchode, jej prácou je (okrem iného) uvedenie všetkých knižiek do systému a prehľad jej teda nechýba. Čitateľkou detských knižiek sa opäť stala vďaka svojim dcéram Betke (8 rokov) a Grétke (5 rokov).

Vianočné odporúčania Vojtěcha Matochu

Správy

Vianočné odporúčania Vojtěcha Matochu

Vojtěch Matocha vyštudoval matematiku, dnes vyvíja softvér pre mobilné telefóny. Tvorivému písania sa venuje od gymnázia. Úspešne sa zúčastnil niekoľkých literárnych súťaží, píše recenzie pre iLiteraturu.cz. Jeho debut Prašina sa stal bestsellerom. V slovenčine je dostupné aj jeho druhá časť, ktorá vyšla pod názvom Čierny Merkurit.

Vianočné odporúčania z vydavateľstva Artforum

Správy

Vianočné odporúčania z vydavateľstva Artforum

Knihy z vydavateľstva Artforum spája jeden cieľ: dobrodružstvo myslenia. V našich knihách ho nájdu ako dospelí, tak aj mládež a deti. Nájdu ho u nás čitateľky aj čitatelia, náročnejší aj tí, čo hľadajú “iba” pekný príbeh. Toto sú naše vydavateľské tipy pod tohtoročný vianočný stromček. Vyberiete si? Veríme, že áno. Výber pre vás zostavili členky vydavateľskej rady Jana Michalová, Veronika Michalová, Zuzana Mojžišová a Alžbeta Vrzgulová.