Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vlk!

Môže sa zdať, že detektívny žáner sa po určitom čase vyčerpá a jeho motívy sa už len opakujú. Vtedy sa ako vítaná zmena ponúka kombinácia s iným žánrom, napríklad hororom alebo fantastikou. V sérii Grimm City sa o to pokúsil aj poľský autor Jakub Ćwiek, vytvoril pritom temný príbeh odohrávajúci sa v bizarnom meste vystavanom na tele mŕtveho obra.

Tvorba Jakuba Ćwieka je u nás známa predovšetkým jeho sériou Lhář Loki (Triton 2019), v ktorej známa postava zo severskej mytológie, podvodníka a zradcu Lokiho, poslúžila ako „chlapec pre všetko“ a vykonáva špinavú prácu podľa potreby. V sérii Grimm City, z ktorej bol zatiaľ do češtiny preložený prvý diel s názvom Vlk! zas autor vytvoril fiktívne mesto plné špiny v environmentálnej aj ľudskej podobe. Kombinácia fantastických prvkov a detektívnej zápletky sa v tomto prípade osvedčila, postavy idú za svojim cieľom priamo bez ohľadu na to, či patria k polícii alebo gangstrom.

Čím Vlk! od začiatku trochu prekvapí je pomerne veľa postáv, ktoré rozohrajú divokú partiu alebo sa v nej ocitnú tak trochu náhodou. Čitateľ sa postupne zorientuje, niektoré postavy odbudnú a ich miesto zaujmú zas nové. Dôležité je, že dej je napriek tomu prehľadný, pretože priestor ovládnu predovšetkým dvaja detektívi, Evans a McShanem a hudobník Alfie. V jadre problému je prítomnosť nového hráča medzi bosmi podsvetia a jeho násilné informovanie o vlastnej prítomnosti cez zabíjanie taxikárov a vražda inšpektora Wolfa, ktorej vyšetrovanie sa stane pomerne komplikovanou a život ohrozujúcou aktivitou.

Čitateľsky atraktívnym môže byť Ćwiekova hra s postavami, kedy nevieme úplne presne rozhodnúť, či sú dobré alebo zlé. Nevieme to, pretože ich konanie nie je vždy jednoznačné. To, čo vnímame ako prospechárstvo môžeme interpretovať aj ako snahu prežiť v nehostinnom prostredí. Sám Alfie mesto Grimm City charakterizoval ako „prosáklé korupcí, špinavými kšefty, ale na druhou stranu i prosycené každodenní pracovní šedí a občas černým zoufalstvím“. Detektívi sú silní individualisti, no túžba odhaliť vraha preverí ich schopnosť spolupracovať. Vzhľadom na sociálne prostredie je potrebné pripraviť sa na tvrdší jazyk, nechýbajú vulgarizmy, ironické poznámky, nikto tu zbytočne nestráca čas formalitami a občasné výbuchy násilia len podčiarkujú, čo by sa s postavami stalo, ak by sa nebránili.

Ćwiek obohatil o zvláštne religionistické odbočky o „Vyprávěčovou církví“, veľkom Príbehu, do ktorého sa spájajú epizódy života. Tento rozmer by si určite zaslúžil ďalší priestor, snáď ho získa v ďalších dieloch, keďže Vlk! má otvorený koniec a pokračuje v ďalšej knihe. Zaujímavým aspektom sú aj prvky fantastiky, keďže Grimm City podľa legiend leží na tele monumentálneho obra, no tieto sa vyskytujú len príležitostne a tiež by si zaslúžili väčší priestor. Osviežujúco pôsobia rôzne popkultúrne odkazy, za všetky zmieňme meno starostu mesta: Killgore Trout, čo je pôvodne postava neúspešného spisovateľa z románov Kurta Vonneguta. Ćwiekova detektívka je hravá, drsná, plná bezohľadných zločincov, atraktívnych žien, nadväzuje na žáner noir a dáva mu vlastný štýl. Ostáva len počkať si, či, podobne ako viera, že sa všetko raz spojí do jediného príbehu, aj Grimm City odhalí všetky svoje temné tajomstvá.



Jakub Ćwiek: Vlk! Grimm City 1

Preklad: Robert Pilch

Argo 2020

328 strán


Recenznú knihu poskytlo kníhkupectvo Kosmas.

Zobraziť diskusiu (0)

Vlk! Grimm City 1

Vlk! Grimm City 1

Jakub Ćwiek

Město Grimm – ponurá, oblaky mastné černoty zahalená metropole je místem, kde je spravedlnost stejně vzácná, jako bezmračná obloha. Vystavěná na těle obra, živená jeho smolnatou krví a úlomky uhelného srdce dlouho žila v dávno ustanoveném řádu. Až doteď. Na zločineckou scénu právě nekompromisně vstupuje Nový hráč, a policejní důstojník Wolf je brutálně zavražděn ve vlastním bytě. Mají tato fakta spojitost? A červený plášť s kapucí, viděný u hlavní podezřelé z vraždy, činí z případu zločin s náboženským pozadím? Ćwiek vytvořil vlastní svět, vycházející z pohádek bratří Grimmů. Město Grimm je postaveno na mrtvém těle obra shozeného z oblak „nějakými bratry Grimmovými“ a je poháněno jeho krví, která se těží jako u nás ropa. Město je ponuré, špinavé, připomíná americká města 30. let, prosáklé zločinem. Bibli zde nahradily Pohádky, bohem je Vypravěč (Andersen je považován za apokryfního autora) a Obchodník je Ďáblem. Život každého člověka je příběh, který má smysl, jen pokud je uzavřen a vyprávěn. Jakub Ćwiek nám nabízí hořkou, brutální noirovou detektivku v nezvyklém světě inspirovaném americkým zločineckým podsvětím dvacátých a třicátých let. Ve městě, kterému vládne strach a... příběh.

Kúpiť za 12,60 €

Podobný obsah

Krysí stezka

Recenzie

Krysí stezka

Otto von Wächter, nacistický funkcionár, vojnový guvernér poľského Krakova a ukrajinského Ľvova, čelí v objemnej knihe od britského špecialistu na medzinárodné právo Philippa Sandsa Krysí stezka (Prostor, 2021) dobre podkutej kritike. Na cestu za jeho osudom, ktorý sa spečatil 14. 7. 1949 v azyle rímskeho kláštora, berie aj jeho syna, Horsta Wächtera. Je ochotný čeliť komplexnému portrétu svojho otca?

Civilizace

Recenzie

Civilizace

Tretí román francúzskeho spisovateľa Laurenta Bineta hovorí o udalostiach kolonizácie v Amerike z opačného konca a vopred predznamenáva, že ide o ľahko ironické alternatívne dejiny. Po konšpiračných románoch s historickým podhubím HHhH (Argo, 2010) a Sedmá funkce jazyka (Argo, 2017) tak pokračuje v tradícii umného ohýbania osudov bez zavádzajúcich póz týkajúcich sa nových odhalení.

Exodus podle Mosadu

Recenzie

Exodus podle Mosadu

Gad Šimron chytal bronz na sudánskych plážach v modernom letovisku. Boli 80. roky a on si spolu s partiou zaumienil, že odolá pudom, nebude flirtovať s miestnymi ženami a plne sa bude koncentrovať na svoju misiu. Nie, neprišiel rekatolizovať moslimské prostredie. Okrem svojho pobytu v hotelovom apartmáne je totiž agentom Mosadu, ktorý má z oblasti spolu s priateľmi vyslobodiť etiópskych židov. Na moslimskom území im hrozilo nebezpečenstvo, navyše, spoločenská situácia v okolí bola taktiež napätá.