Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vybrali ste si: Najlepšie knihy tohto leta

Výber dvadsiatich najpredávanejších letných kníh v kníhkupectve Artforum obsahuje skutočné lahôdky. Kupujete si romány od nobelistov, eseje zaoberajúce sa spoločnosťou a jej smerovaním. V knihách cestujete po nebezpečných ostrovoch aj neviditeľných mestách a viete si aj oddýchnuť pri vtipných poviedkach. Ak ste niektoré z týchto kníh ešte nečítali, nechajte sa inšpirovať. Ich kvalitu preverili nároční čitatelia.

1. Herbár ( Jaroslava Bednářová )

161 liečivých byliniek na krásnych detailných ilustráciách. Kniha, ktorá teší oko pomáha aj liečiť telo. Rastliny, ktoré sa osvedčili v tradičnej medicíne vás totiž naučí rozoznávať, zbierať aj využívať.




2. Osem percent ničoho (Etgar Keret)

Výber svojich raných poviedok zostavil obľúbený izraelský spisovateľ špeciálne pre Artforum. V kombinácii s jeho humorom, budovaním napätia a rýchlymi pointami to bol recept na top (nielen) letnú poviedkovú knihu.




3. Tekuté časy. Život ve věku nejistoty (Zygmunt Bauman)

Svetoznámy sociológ svojím konceptom tekutej modernity zmenil zmýšľanie o súčasnosti. V tejto knihe svoju teóriu zrozumiteľne a prístupne predstavuje.




4. Väzenia, v ktorých sme sa rozhodli žiť (Doris Lessingová)

Nobelistka tiež pridáva svoju analýzu našej spoločnosti za uplynulé storočie. Jej päť krátkych esejí je nie zložitá, no výdatná potecha pre myseľ.





5. Svět bez Boha (Anselm Grün, Tomáš Halík)

Benediktínsky mních Anselm Grün a český filozof náboženstva Tomáš Halík napísali spoločnú knihu o význame ateizmu. Keď ju otvoríte, pochopíte, prečo patria k najčítanejším autorom spirituálnej literatúry.





6. Ruzká klazika (Daniel Majling)

Ak hľadáte krátke poviedky, po prečítaní ktorých sa budete ešte dlhú chvíľu usmievať a možno až rehotať, toto sú ony. Humor a nápady bez limitov. Veľmi osviežujúce čítanie.




7. Atlas prokletých míst (Olivier Le Carrer)

Umelecky spracovaný atlas vás zavedie na 40 najdesivejších a najnebezpečnejších miest planéty. Precestoval ich francúzsky moreplavec a znalec geografie Olivier Le Carrer.




8. Čosi čudné vo mne (Orhan Pamuk)

Pamuk je nositeľom Nobelovej ceny za literatúru a jeho nový román je ďalším dôkazom jeho výnimočného pozorovacieho talentu, vďaka ktorému citlivo modeluje svojich hrdinov a ich svet.





9. Z.A.H.R.A.D.A. (Ewa Kolaczyńska)

Kniha pre deti do 10 rokov zaujme určite aj ich rodičov. Ilustrovaná prechádzka po čudesných parkoch a záhradách sveta.



10. Únos. Čierna diera demokracie (Ľuba Lesná)

Novinárka v knihe zhromaždila fakty, svedecké výpovede a výsledky svojho investigatívneho pátrania týkajúce sa neslávneho únosu Michala Kováča ml.





11. Malá kniha hygge (Meik Wiking)

Autor knihy je riaditeľom Inštitútu pre výskum šťastia. Kto by mohol byť povolanejší na to, aby nás zasvätil do dánskeho umenia šťastného života? Nie je to vôbec zložité. Naučme sa vytvoriť si pohodu.




12. Neviditeľné mestá (Italo Calvino)

Krásne príbehy, Calvinova klasika vyšla v originálnom spracovaní. Knižný design Pala Bálika a neviditeľné ilustrácie Daniely Olejníkovej spravili z knihy skvost, o čom svedčí aj ocenenie Najkrajšia kniha roku 2016.




13. Osem vytrvalých (Ján Štrasser)

Kniha rozhovorov s ôsmimi slovenskými vydavateľmi je zaujímavým náhľadom nielen do knižného priemyslu, ale aj do ich uvažovania. Ako vyberajú knihy, ktoré potom formujú našu kultúru? A ako tieto knihy formujú ich?



14. Rozhovory s katom (Kazimierz Moczarski)

Edícia 100% vydavateľstva Absynt prináša zaujímavé životné osudy. Takým je určite aj príbeh poľského antifašistického bojovníka Kazimierza Moczarského, ktorý sa ocitol v jednej väzenskej cele s generálom SS. A museli sa rozprávať...





15. Príbeh nového priezviska (Elena Ferrante)

Druhú časť neapolskej ságy onedlho doplní posledná časť tetralógie. Ak ste ju ešte nečítali, poponáhľajte sa prepadnúť tejto príjemnej beletrii.

A pre fanúšikov: štvrtý diel nájdete tu.





16. Hesseho ženy (Bärbel Reetzová)

O ženách a manželkách slávneho spisovateľa Hermana Hesseho sa veľa nevie. Sám požiadal svojho životopisca, aby im nevenoval pozornosť. Toto čierne miesto sa rozhodla zaplniť Bärbel Reetzová a zostavila životopisy Hesseho žien na základe osobnej korešpondencie a dobových materiálov.



17. Valčík stromov a oblohy (Jean-Michel Guenassia)

Guenassia vo svojom románe tiež pracoval s historickými faktami a napísal svoju verziu posledného leta a poslednej letnej lásky impresionistu Vincenta van Gogha.




18. O tyranii (Timothy Snyder)

20 ponaučení z 20. storočia je návod ako sa správať, ak nechceme, aby sa pred našimi očami spoločnosť zmenila na totalitu. Svetovo uznávaný odborník na Európu 20. storočia píše veľmi stručne a úderne.





19. Vojde kôň do baru (David Grossman)

Román, ktorého anglický preklad získal medzinárodnú cenu Man Booker Prize International máme v slovenčine dostupný v skvelom preklade Silvie Singer. Stand-up tragikomického komika Dovaleho vás strhne ako prúd - prúd jeho slov a ťažkého života.



20. Drobci (Vanda Raýmanová)

Rozprávky pre drobcov od štyroch rokov vznikli na motívy televíznych príbehov z večerníčku RTVS. Milí bračekovia Ben a Tom prežívajú veľké dobrodružstvá a deti zabavia aj poučia.




Zobraziť diskusiu (0)

Herbár

Herbár

Jaroslava Bednářová

V knihe na majstrovských zobrazeniach ožíva 161 byliniek, ktoré sa osvedčili v tradičnej medicíne. Okrem estetického zážitku ponúka množstvo užitočných rád, učí liečivé rastliny spoznávať, zbierať, spracovať a využívať.

Kúpiť za 13,41 €

Osem percent ničoho

Osem percent ničoho

Etgar Keret

Päťdesiatjeden rôznorodých príbehov, ktoré sa kľudne mohli stať komukoľvek z našich známych. Alebo nemohli?

Kúpiť za 10,20 €

Tekuté časy. Život ve věku nejistoty

Tekuté časy. Život ve věku nejistoty

Zygmunt Bauman

V tejto rozsahom neveľkej knihe autor skúma zdroje endemickej neistoty, ktorá formuje naše životy dnes, a zároveň čitateľovi predkladá stručný a prístupný úvod do svojho veľmi originálneho náhľadu na život v našej "tekutej" modernej dobe, ktorý vo väčšom rozsahu prepracoval už vo svojich predchádzajúcich knihách.

Kúpiť za 9,63 €

Väzenia, v ktorých sme sa rozhodli žiť

Väzenia, v ktorých sme sa rozhodli žiť

Doris Lessingová

Kniha s názvom Väzenia, v ktorých sme sa rozhodli žiť sú zbierkou prednášok Doris Lessingovej, nositeľky Nobelovej ceny za literatúru. V týchto výnimočných textoch sa zdôrazňuje význam nezávislého myslenia, spochybňovanie zaužívaných myšlienkových schém a vzorcov a odolávanie lákavej apatii.

Kúpiť za 10,35 €

Svět bez Boha

Svět bez Boha

Grün Anselm, Halík Tomáš

V knihe sa autori z rôznych uhlov, daných rozdielnym typom životného príbehu a prostredia, v ktorom vyrastali, zamýšľajú nad možným prínosom ateizmu pre prehĺbenie kresťanskej viery.

Kúpiť za 9,81 €

Ruzká klazika

Ruzká klazika

Daniel Majling

Knižný trh zaplavili lacné “fejky” známych autorov. Dostojevzski, Tolsztoi, či Toorgenef sú lacné náhrady trvalých literárnych hodnôt pre ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť čítať skutočnú, čitateľsky náročnú ruskú klasiku.

Kúpiť za 12,51 €

Podobný obsah

Najlepšie knihy 2020 podľa zákazníkov Artfora

Správy

Najlepšie knihy 2020 podľa zákazníkov Artfora

Toto je rebríček toho najlepšieho na čítanie z roka 2020 ‒ podľa tých z vás, ktorí svoje dobrodružstvo myslenia hľadajú v kníhkupectvách Artforum. Tieto knihy prešli skúškou ťažkého roka, siahali ste po nich, keď sa svet menil a plány rušili. Tieto knihy nás všetkých tešili v čudných časoch.

Timothy Snyder na Slovensku

Správy

Timothy Snyder na Slovensku

Americký historik a intelektuál, ktorý sa venuje dejinám strednej a východnej Európy a tejto téme venoval aj množstvo svojich kníh,príde opäť na Slovensko a túto jeseň dokonca dvakrát. Bude hosťom medzinárodného filmového festivalu Jeden svet a Stredoeurópskeho fóra. My vám ponúkame prehľad kníh, ktoré sú u nás dostupné v slovenčine, češtine či angličtine a termíny jeho slovenských stretnutí.

David Grossman sceľuje potrhaný svet

Správy

David Grossman sceľuje potrhaný svet

Nadácia Praemium Erasmianum udelila cenu Erasmus za rok 2022 izraelskému spisovateľovi Davidovi Grossmanovi. Témou aktuálneho ročníka ceny je „scelenie potrhaného sveta“. Nikto túto tému vo svojom diele nesprítomňuje lepšie ako Grossman. Vo svojej tvorbe sa snaží porozumieť ľuďom zvnútra a pozerať sa na toho druhého vždy s láskou, ponad rozdiely a hranice vojny a histórie. Cena má poukázať na jeho romány, v ktorých môžeme nájsť „útechu a návod, ako byť človekom“.