Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

David Grossman sceľuje potrhaný svet

Nadácia Praemium Erasmianum udelila cenu Erasmus za rok 2022 izraelskému spisovateľovi Davidovi Grossmanovi. Témou aktuálneho ročníka ceny je „scelenie potrhaného sveta“. Nikto túto tému vo svojom diele nesprítomňuje lepšie ako Grossman. Vo svojej tvorbe sa snaží porozumieť ľuďom zvnútra a pozerať sa na toho druhého vždy s láskou, ponad rozdiely a hranice vojny a histórie. Cena má poukázať na jeho romány, v ktorých môžeme nájsť „útechu a návod, ako byť človekom“.

David Grossman sa narodil v Jeruzaleme v roku 1954. Na svojom konte má asi dvadsať kníh, od románov a kníh pre deti až po zbierky esejí a cestopisov. Preukázal mimoriadnu odvahu pri riešení nepríjemných politických tém, medzi ktoré patrí každodenný život na okupovaných územiach a život palestínskej menšiny v Izraeli. Jeho esenciálnymi témami sú aj priateľstvo, život poznačený minulosťou a putá, ktoré spájajú generácie. Grossman vo svojej spisbe spája osobné a univerzálne. Ukazuje smútok, násilie a stratu ľudskosti nie ako konkrétne geografické problémy, ale ako univerzálne ľudské zápasy. To z neho robí skutočného humanistu. Jeho zhovievavý, chápavý spôsob, s ktorým vykresľuje svoje postavy, mení čitateľov – k lepšiemu.

David Grossman začínal ako rozhlasový moderátor a v roku 1989 sa dostal na medzinárodné výslnie so svojím románom See Under: Love o holokauste optikou dieťaťa. Bojuje za mier na Blízkom východe, v roku 2006 sa pripojil k Amosovi Ozovi vo výzve na ukončenie útokov na Libanon, po ktorých bol v tej istej vojne zabitý jeho vlastný syn. Táto tragická udalosť sa stala námetom jeho knihy Falling Out of Time či Žena, ktorá uteká pred správou (Artforum, 2011).

Grossman je nositeľom rôznych literárnych ocenení vrátane Prix Médicis Étranger, Peace Prize of the German Book Trade a Geschwister-Scholl-Preis. Jeho román Vojde kôň do baru (Artforum, 2016) získal prestížnu Man Booker International Prize a nadšené recenzie po celom svete.

Jeho najnovší román Život sa so mnou pohráva (Artforum, 2020) je slovenským čitateľom dostupný opäť vo výbornom preklade Silvie Singer. Kniha je rodinnou drámou – príbehom troch generácií silných žien a opäť obrazom medzigeneračného vyrovnávania sa s históriou zasahujúcou do života jednotlivcov.


Zdroj: https://www.prnewswire.com/nl/persberichten/erasmu...

Foto: Claudio Sforza

Zobraziť diskusiu (0)

Život sa so mnou pohráva

Život sa so mnou pohráva

Grossman David

Nový Grossmanov román je rodinnou drámou – príbehom troch generácií silných žien. Temné udalosti z minulosti otrávili ich vzájomné vzťahy a zaviedli ich neúprosne späť.

Kúpiť za 10,20 €

Vojde kôň do baru

Vojde kôň do baru

Grossman David

Večerné predstavenie standup komika Dovale G. v malom izraelskom meste v ešte menšom suterénnom bare. Publikum si najprv užíva okúzľujúceho, nevypočítateľného i odpor vzbudzujúceho, no skúseného komika. Postupne sa však jeho patetická šou plná vtipov a smiechu mení na osobnú spoveď, otvorenú ranu, hlboko skrytú v jeho vnútri po celé roky. Komik je na javisku rozpoltený medzi tým, čo dlhuje publiku a čo sebe. Všetko to sa odohráva pred jeho bývalým priateľom z detstva, ktorý sa celý čas snaží pochopiť, prečo bol pozvaný na túto šou.

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Sencovova jedenástka

Recenzie

Sencovova jedenástka

Desať a jedna poviedka reflektujúce zárodky protodemokracie v bližšie neurčenom postsovietskom priestore. Nájdeme ich združené v útlej zbierke nazvanej Marketér, ktorej autorom je Oleg Sencov. Na vydanie tejto zaujímavej textovej kolekcie sa podujalo bratislavské Artforum, kde knižka uzrela svetlo sveta v rámci edície -klad. Preložil ju osvedčený Ján Štrasser, vyzdobená je ilustráciou od významného slovenského grafika Oresta Dubaya a stručným predslovom prispel i Mirek Tóda.

Rozhovor o novej knihe Judith Herman – Domov medzi Paulínou Čuhovou a Michalom Hvoreckým

Rozhovor o novej knihe Judith Herman – Domov medzi Paulínou Čuhovou a Michalom Hvoreckým

Paulína Čuhová , Michal Hvorecký , Judith Hermann

​Judith Hermann vydala minulý rok po siedmich rokoch román Daheim, ktorý práve vyšiel v preklade Michala Hvoreckého pod názvom Domov (Artforum, 2021) v slovenskom jazyku. Autorka ostáva verná témam, ktorým sa venovala aj v predošlých románoch, len postavy sú staršie. Domov je opäť generačným písaním a mimoriadne vydareným vystihnutím existenciálneho pocitu generácie štyridsiatnikov. O preklade tohto výnimočného románu sa s Michalom Hvoreckým rozprávala Paulína Čuhová.

David Grossman inšpirovaný skutočným životným príbehom

Správy

David Grossman inšpirovaný skutočným životným príbehom

Život sa so mnou pohráva je najnovší román uznávaného izraelského autora Davida Grossmana. Skúma v ňom divoké a drsné stránky materstva a prináša spomienku na Titove gulagy v Juhoslávii.