Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vydavatel Artforum hlásí.....

Několik čerstvých informací z vydavatelských plánů Artfora. Nový Krištúfek, Kompaníková, Ábelová, jeden tajemný pseudonym a obnovený život Rozprávok po telefóne. Jak známo, vydavatelství nikdy nespí. I když není na povrchu nic vidět, v pozemních přípravnách pořád něco bublá a kvasí. A pak přijde chvíle, kdy se dá vyjít s připravenými věcmi na světlo.

Takže:

18. apríla vyjde nová kniha Petera Krištúfka Tělá. Anotace? "Román o telách a telesnosti v rozličných podobách, rozdelených do piatich T: Ticho, Teplo, Tekutiny, Tíšenie bolesti a Transport. Štyri postavy, ktorých príbehy sa mimovoľne prelínajú v dnešnej Bratislave. Režisér Viktor, jeho sestra Barbara, filmová kostymérka Lucia a jej brat Filip. A ako vnímate svoje telo vy?"



2. mája spatří světlo světa prozaická novinka Moniky Kompaníkové Na sútoku. Monika o knize píše: Kniha je zase o deťoch a ich rodičoch, o tých najužších a najsubtílnejších vzťahoch a emóciách. Dva paralelné príbehy, ktoré sa odohrávajú v priebehu jedného dňa a na konci sa zlievajú do jedného - preto názov Na sútoku. Vlastne sa tam z pohľadu všehomíra nič závažné nedeje, žiadne dejinné zvraty ani veľké tragédie - ´len´ tie drobné osobné tragédie, ktoré vznikajú z nedorozumení, strachu a neschopnosti a ktoré sa generačne reťazia.

23. mája vyjde nová básnická sbírka Mirky Ábelové Básničky pre domáce paničky, ilustrovaná Ivanou Šátekovou Když jsme Mirku poprosili o první krátký autorský komentář, napsala nám: V knihe môžu čitatelia nájsť, ak si dobre pamätám, 62 príbehov rôznych žien. Tieto ženy žijú v dnešnej dobe, riešia všelijaké súčasné problémy,snažia sa nezblázniť zo svojich detí, zo svojich mužov, z toho, že deti ešte nemajú, z toho, že mužov ešte nemajú, smejú sa sami na sebe aj nad tým, ako niekedy život prežívajú. Snáď nebude zieť nejako prehnane, keď poviem o tej knihe, že sa mi celkom podarilo pozrieť sa na veci s nadhľadom a iróniou, ale aj citlivo a občas drsným jazykom. Zbierka sa volá Básničky pre domáce paničky, lebo mám niekedy pocit, že by som ňou strašne chcela byť, inokedy ma to zase desí. A zároveň si myslím,že ďalšie podobne strelené "domáce" paničky, ktoré možno vôbec nie sú domáce a možno ani nie paničky, by sa v nej mohli nájsť. Alebo si to môžu prečítať ich chlapi, ak sa sa už náhodou vo vzťahu zabudli rozprávať o vzájomných problémoch či pocitoch.


Na 6. júna je ohlášená jedna z nejzáhadnějších knih artforáckého portfólia všech časů. Peter Pečonka: Svätý mäsiar zo Šamorína a iné príbehy z malej dunajskej vojny. Jméno je pseudonym autora, který prý byl dvakrát finalistou soutěže Poviedka. K textu se dá zkraje říct snad tolik: v okolí Dunaje operuje romská guerillová skupina Černí vlci, která bere spravedlnost do vlastních rukou....


Posledním jistým titulem do prázdnin je reprint slavné dětské knihy Gianni Rodariho Rozprávky po telefóne. Legendární kniha vyjde s původními restaurovanými ilustracemi Vladimíra Fuky, čímž vzdáváme hold grafické a ilustrátorské estetice "zlatých šedesátých".

Zobraziť diskusiu (0)

Telá

Telá

Peter Krištúfek

Román o telách a telesnosti v rozličných podobách, rozdelených do piatich T: Ticho, Teplo, Tekutiny, Tíšenie bolesti a Transport. Štyri postavy, ktorých príbehy sa mimovoľne prelínajú v dnešnej Bratislave.

Kúpiť za 9,52 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.