Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Výdych Teda Chianga

Začiatkom mája vyšla v poradí druhá zbierka sci-fi poviedok Teda Chianga „Exhalation“. Tú prvú, „Príbehy vášho života“, poznáme v slovenčine vďaka vydavateľstvu Premedia, ktoré ju vydalo v r. 2017 v preklade Ľubomíry Kuzmovej. Nové Chiangove poviedky chváli v časopise New Yorker napr. aj známa americká spisovateľka Joyce Carol Oates.

Hoci je americký spisovateľ Ted Chiang (*1967) autorom sotva dvoch desiatok poviedok alebo noviel, patrí k najoceňovanejším spisovateľom súčasnej sci-fi literatúry. Narodil sa v Port Jeffersone v štáte New York. Obaja jeho rodičia pochádzajú z Číny, odkiaľ emigrovali pred komunistickým režimom najprv na Taiwan a neskôr do USA. Vyštudoval počítačovú vedu na Brownovej univerzite. Mimoriadny úspech zožala už jeho prvá zbierka Stories of Your Life and Others (2002). Jej české vydanie (vyd. Plus, 2011) je beznádejne vypredané, v slovenčine vyšli Príbehy vášho života (vyd. Premedia, 2017) v preklade Ľubomíry Kuzmovej. Poviedka z tejto zbierky Príbeh tvojho života bola predlohou oscarového filmu Arrival [u nás uvádzaného ako Prvý kontakt]. Chiangove poviedky boli ocenené viacerými najvýznamnejšími cenami za sci-fi literatúru: štyrmi cenami Hugo, štyrmi oceneniami Nebula a štyrmi cenami Lotus.

Začiatkom mája vyšiel jeho druhý súbor poviedok Exhalation (slov. Výdych, vyd. Knopf, 7.5.2019). Obsahuje deväť kratších i dlhších poviedok, medzi nimi je napr. The Merchant and the Alchemist’s Gate, ovenčená Hugom a Nebulou, a Exhalation, za ktorú Chiang získal ceny Hugo, Locus a francúzsku Imaginaire, ako aj dve poviedky, ktoré doteraz neboli nikde publikované.

Ohlas recenzentov na novú zbierku je nadšený. Všetky recenzie nešetria chválou, oceňujú jeho invenciu, inovatívnosť, precíznosť jazyka, humanistický étos.

Pozitívnu recenziu na Chiangovu zbierku napísala dokonca veľká dáma americkej literatúry, vyše osemdesiatročná Joyce Carol Oates, čerstvá laureátka Jeruzalemskej ceny za slobodu jednotlivca v spoločnosti. Vyšla v časopise New Yorker datovanom 13. mája 2019, v tlačenom čísle pod názvom Remembering the Future. Autorka v nej o knihe o takmer dve generácie mladšieho autora o.i. napísala:

„V novej, v poradí druhej zbierke Exhalation nám Chiang opäť predkladá komplikované myšlienkové experimenty v spôsobe rozprávania, ktoré spočiatku môžu pripadať ničím výnimočné. K moderným problémom, ktoré sa viažu s bioetikou, virtuálnou realitou, slobodnou vôľou a determinizmom, cestovaním v čase a využitím robotických foriem umelej inteligencie, pristupuje formou jednoduchej, priamočiarej prózy. Ak nás Chiangove poviedky zarazia ako hádanky, ktoré znepokojujú skôr ťažkými otázkami ako odpoveďami, nie je to dané nejednoznačnosťou jeho jazyka. Keď príbeh ako celok je metaforou, zaostrenou na jediný sureálny obraz, čitateľovi pomáha, že sú jeho jednotlivé vety jasné a priezračné, v duchu prozaického ideálu Georga Orwella. (…) Pre Chianga je takmer božským motorom pokroku ľudská zvedavosť. (...) Z technologickej dômyseľnosti vyplýva etická zložitosť. Poviedky v zbierke Exhalation väčšinou nie sú tak čarovne vynaliezavé ako v prvej Chiangovej zbierke, ale každá z nich ostane čitateľovi v pamäti podobne, ako v nej pretrvávajú hádanky. Sú vtipné, mučivé, jasnozrivé, vzrušujúce.“ (Joyce Carol Oates, The New Yorker)

Autor sci-fi a Chiangov rovesník Paul Di Filippo píše o jeho tvorbe v novinách Washington Post:

„Všetky Chiangove poviedky sa vyznačujú fúziou čistého intelektu a vrúcnych emócií. Jadrom každej z nich je hlboký konceptuálny pojem bohatý na tajomné metafyzické alebo vedecké významy. Každú novinku ozvláštňuje rozprávanie, ktoré sa vyznačuje vytríbenou ľudskou citlivosťou a oduševnením a podčiarkuje jej myšlienky. Hoci práve takáto kombinácia reprezentuje ideálnu definíciu a prax celého žánru sci-fi, zriedkakedy sa ju autorom darí dosiahnuť.“ (P. Di Filippo, The Washington Post)

Kanadská spisovateľka Annette Lapointe charakterizuje Chiangove poviedky v New York Journal of Books:

„Chiangove poviedky patria medzi najzložitejšie a najzaujímavejšie v modernej sci-fi a každá z nich, keď po prvýkrát vyjde, vyvolá zemetrasenie. (…) Každý z jeho príbehov by bolo možné sfilmovať a určite by mal úspech. Jeho poviedky sa točia okolo konceptov, ale každý sa zároveň opiera o plnokrvné postavy, ktoré filozofickým meditáciám pridávajú nástojčivú emocionálnu živosť. Ak by sme ich nakrútili, stratili by svoju hĺbku. (...) Chiang má veľký talent pozdvihnúť každú svoju otázku z oblasti púhej abstrakcie. Jeho príbehy nikdy nestrácajú ľudskosť a každá z jeho postáv prežíva úplný život, s láskou a zlyhaniami, občas s deťmi, finančným ziskom alebo stratou, sociálnym zápasom. Ak by bájky Jorgeho Luisa Borgesa mali hlboký ľudský rozmer, čítali by sa ako Chiangove príbehy; Chiangova tvorba si zaslúži rovnaký rešpekt a vážnosť.“ (A. Lapointe, New York Journal of Books)

Zbierku Exhalation otvára poviedka The Merchant and the Alchemist’s Gate (Kupec a alchymistova brána), ponáška na rozprávanie z Tisíc a jednej noci. Will Preston ju opisuje v Masters Review takto:

Kupec (...) vŕši príbehy v príbehu a inšpiruje sa zložitou naratívnou štruktúrou Tisíca a jednej noci. (...) Tí Chiangovi prví čitatelia, ktorých nalákala informácia, že podľa jeho poviedky vznikol skvelý filmový trhák Prvý kontakt, si budú s najväčšou pravdepodobnosť dvakrát overovať na prebale, že siahli po správnej knihe. Je pravda, že Kupec – prinajmenšom v úvodných pasážach – sa len málo podobá na drámu príchodu mimozemšťanov v Prvom kontakte, alebo všeobecne na sci-fi žáner. Trpezlivý čitateľ (...) v ňom však nakoniec nájde príbeh rovnako závratný a ohromujúci, ako to sľubuje spisovateľova povesť.“ (W. Preston, The Masters Review)

O titulnej poviedke Exhalation (Výdych) píše magazín Kirkus:

„Najzávažnejšou poviedkou je Výdych (ktorá získala cenu Hugo Award za najlepšiu poviedku v roku 2009), srdcervúce posolstvo a varovanie vedca vysoko pokročilej, ale už vyhynutej rasy mechanických bytostí z iného vesmíru. Hoci tá bytosť špekuluje o tom, že všetok život vymrie, keď vesmíry dospejú do ,rovnováhy‘, jeho rada na rozlúčku bude rezonovať v každom čitateľovi: ,Rozjímajte nad zázrakom existencie a radujte sa, že ste toho schopní.‘(Kirkus)

Dúfajme, že nová zbierka poviedok Teda Chianga nájde slovenského alebo českého vydavateľa a čoskoro sa dočkáme jej prekladu.

Aktualizácia (20.5.2019): Podľa informácie p. Jána Gregora by mala nová Chiangova zbierka vyjsť po slovensky začiatkom budúceho roka vo vydavateľstve Premedia v preklade Maríny Gálisovej.

(Z recenzií na portáli Book Marks vybral a preložil
Štefan Olejník.)

Zobraziť diskusiu (0)

Príbehy vášho života

Príbehy vášho života

Ted Chiang

Príbehy, v ktorých je obsiahnutý celý vesmír: pravda o Babylonskej veži, úspešný prvý kontakt s mimozemským životom, zúfalstvo zo straty nenahraditeľného človeka, dobrodružstvo z ciest naprieč časom a ohromujúci výlet za hranice vedecky možného. Žiaden iný sci-fi autor nevyvolal za uplynulých dvadsať rokov toľko nadšenia ako Ted Chiang.

Kúpiť za 12,83 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.