Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Vysnívaný život Ernesta G.

Francúzsky spisovateľ Jean-Michel Guenassia dostal ambiciózny nápad – vo svojej knihe sa rozhodol opísať významné udalosti dvadsiateho storočia, od prvej svetovej vojny cez vzostup a pád komunizmu v Československu po následné porevolučné roky. Tak vznikol Vysnívaný život Ernesta G., príbeh voľne nadväzujúci na Guenassiov magnum opus – Klub nenapraviteľných optimistov. Zaujímavé je, že Guenassia – Francúz – sa rozhodol venovať väčšinu svojho románu Československu, krajine, v ktorej fyzicky nikdy nebol a všetky informácie o nej čerpal najmä z filmov a literatúry.

V poslednom čase sa mi do rúk dostávajú diela, či už literárne, alebo kinematografické, ktoré hovoria o momentoch, v ktorých človeka nafacká život tak, že stratí všetky ilúzie a rezignuje na obyčajnú existenčnú priemernosť. Vo Vysnívanom živote Ernesta G. vykresľuje Jean-Michel Guenassia bolestivý kontrast veľkých ideálov a následného trpkého vytriezvenia. Určite si uvedomuje desivosť stavu bezmocnosti a vedomej neschopnosti splniť si svoje sny. Možno práve preto je jednou z hlavných (ak nie najhlavnejšou) tém jeho románu život v komunistickom režime v Československu, ktorý, bezpochyby, pripravil o sny a ideály tisíce ľudí.

„Bili sme sa za to, aby ste neboli obeťami vykorisťovania, nie aby z vás vyrástli malí konzumenti.“ (s. 406)

Na románoch, ktorých dej zaberá také rozsiahle obdobie, podobne ako v Ernestovi, je zaujímavé sledovať autorovu literárnu zručnosť. Mal by dokázať posunúť svoje postavy vpred nielen dynamicky, ale aj psychicky, lebo okrem tela starne aj myseľ a šesťdesiatnik nemôže rozmýšľať úplne rovnako, ako keby mal dvadsať. Guenassiovi sa tento posun podarilo dosiahnuť. Badateľný je najmä na hlavnom hrdinovi príbehu, Josefovi Kaplanovi. Ten sa z mladého búrliváka stáva distingvovaným vedcom a lekárom, oddaným svojej práci, a čím viac starne, tým je nostalgickejší a sentimentálnejší.

„Svoje spomienky si nevyberáme. Umlčujeme ich a zaháňame, ale ony sa vracajú a nepýtajú sa na názor.“ (s. 274)

Oba Guenassiove romány, ktoré som zatiaľ prečítal (Klub a Ernest), spája z dejovej stránky jedna vec: život. Guenassia dokonale ovláda umenie zachytávania drobných nuáns peny dní a ich následného prenášania na papier. To sa odzrkadľuje na obsahu jeho kníh: nie sú o ničom inom ako o živote, a preto v nich je všetko; láska, priateľstvá, sklamanie, smútok, odchody a opätovné stretnutia, zrada, smrť, nádej...

„‚Prečo sú tí, čo bránia mier, zbabelci, a tí, čo bažia po vojne, hrdinovia?‘“ (s. 94)

Ak by sme mali porovnať Vysnívaný život Ernesta G. s Klubom nenapraviteľných optimistov, našli by sme rozdiely, ale aj podobnosti. Oproti Klubu je dejová línia Ernesta chronologicky priamočiarejšia a vo výsledku pôsobí menej komplexne, čo je paradoxné, lebo zaznamenáva oveľa dlhší časový úsek. Kým Klub na čitateľa dýcha nostalgiou Paríža šesťdesiatych rokov, z Ernesta srší v prvej tretine exotika ďalekého Alžíra, ktorú vystrieda optimizmus a následná rezignácia na život pod vládou komunistickej strany v Československu. Prekvapivé je, že Guenassia nevenuje veľa priestoru míľnikom tejto éry, ale väčší dôraz kladie na osobné míľniky v živote postáv.

„Láska nie je komplikovaná, to my sme komplikovaní.“ (s. 360)

Vysnívaný život Ernesta G. je zručne a kvalitne napísaný román, ktorý svojmu čitateľovi (okrem zaujímavého príbehu) sprostredkuje množstvo poznatkov o medicíne, politike, pomeroch v Československu druhej polovice dvadsiateho storočia... Je zvláštne horkosladký a práve táto príchuť mu dodáva ten pravý punc skutočného života.

„Napokon všetci zmĺknu. Podstatné veci ostávajú nevypovedané v našom vnútri. Pravda, ak by sme si chceli všetko povedať, potrebovali by sme na to prinajmenšom ešte jeden život. Zrejme sme stvorení, aby sme žili jedni vedľa druhých, hľadeli na seba z diaľky a ľutovali, že o sebe vieme tak málo. Aj to je možno záhada života.“ (s. 152)


Jean Michel Guenassia: Vysnívaný život Ernesta G.

Preklad: Andrea Černáková

Premedia, 2021



Zobraziť diskusiu (0)

Vysnívaný život Ernesta G.

Vysnívaný život Ernesta G.

Guenassia Jean-Michel

Román, ktorý nepriamo nadväzuje na Klub nenapraviteľných optimistov, sa odohráva v Paríži, Alžírsku a povojnovom Československu. Životná púť Josefa Kaplana, pokračovateľa židovského rodu pražských lekárov, je kafkovsky fatalistiká, no nikdy nie bezvýchodisková.

Kúpiť za 14,36 €

Podobný obsah

Natašin tanec

Recenzie

Natašin tanec

Treba nám teraz čítať o Rusku? Zaraz odpovedám, že rozhodne áno. V zásade čo najviac do hĺbky, aby sme mali stále jasne na zreteli, čo je tento navždy prekliaty kusisko sveta zač. Relevantných poznatkov o ňom teda nemôže a nesmie byť nikdy dosť. Snažiť sa v historických, politických, duchovných i kultúrnych súvislostiach komplexne porozumieť skutočne dlhodobému spoločenskému vývoju v tomto rozľahlom regióne má byť organickou súčasťou všetkých rozhľadených a demokraticky zmýšľajúcich jednotlivcov či rovno celých komunít.

Budúcnosť geografie

Recenzie

Budúcnosť geografie

Oprieť sa lakťami o zem a zadívať sa na nočné nebo. Čo je tam, za tým striebristým svetom malých svetielok? Ak do úvahy pustíme matematiku a fyziku, dokážeme byť múdrejší nielen naoko, ale priblížiť sa, no, ťažko určiť čomu. Nekonečnu? Nekonečno je abstraktné. Nová kniha od Tima Marshalla v preklade Tomáša Mrvu z vydavateľstva Premedia – Budúcnosť geografie sa zaoberá praktickými problémami spojenými s kozmom a prináša politický pohľad na vesmír – astropolitiku.

Zmätenosť

Recenzie

Zmätenosť

Hovoril som si, že aj keby som písal prvú recenziu v živote, tento názov bude ako volejbalová lopta na smeč. Po skúsenostiach s predošlými príbehmi od Richarda Powersa som vedel, že to tak však nutne nemusí byť. Rýchlym čitateľom môže spôsobiť problémy, ale trpezlivých štedro, ó, veľmi štedro odmení. Išiel som do toho teda s tým. Vydavateľstvo Premedia poteší toto leto aj tých, ktorí si chcú knihy odložiť na jeseň.