Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Zá-klad kvalitnej knižnice 21. storočia

Edícia -klad vydavateľstva Artforum oslavuje desať vydaných titulov. Ako? Predsa vydaním jedenásteho – Porucha na kraji galaxie od Etgara Kereta vychádza v polovici apríla. -klady reprezentujú to najzaujímavejšie zo súčasnej svetovej beletrie. Ak chcete zostať v obraze, stačí sa začítať. Ak si kladiete otázku, ktorým z titulov začať (či pokračovať), inšpirujte sa tipmi, ktoré vám budeme prinášať počas celého mesiaca apríl.

Nicole Krauss: Temný priestor lesný

edícia -klad, 2018

preklad: Otto Havrila

ilustrácia na obálke: Daniela Olejníková

„Kafka sa vyliečil z tuberkulózy a žije v Izraeli! Newyorčanka Nicole Krauss sa v tejto knihe neskrýva za rôzne postavy, prichádza sama za seba. Ale realitou si medze nekladie. Skutočným potešením jej príbehu je čarovná mystifikácia na účet známeho spisovateľa, ktorému v Dejinách lásky paradoxne napísala nekrológ. Ale tá kniha je vlastne o niečom úplne inom...“

– Lukáš Cabala, autor Satori v Trenčíne a kníhkupec z antikvariátu Čierne na bielom

Nicole Krauss rovná sa Dejiny lásky. Nicole Krauss je ale oveľa viac ako len jedna úžasná kniha. Mám pocit, akoby s každou, ktorá prišla po nej, stupňovala svoje nároky na čitateľa. Stále mi dokáže vyraziť dych tým, ako vie narábať so slovami. Temný priestor lesný je kniha plná filozofovania, analýz, významov. Kniha, v ktorej sa istým spôsobom Nicole Krauss vyrovnávala aj so stratou, ktorú prežívala – rozviedla sa s manželom. Osobne dúfam len v jedno – že táto nesmierne talentovaná žena nikdy neprestane písať.“

– Hana Zavřelová, televízna moderátorka, ktorá rada číta a píše o knihách














Oleg Sencov: Marketér

edícia -klad, 2020

preklad: Ján Štrasser

ilustrácia na obálke: Orest Dubay

„Zbierku poviedok Marketér som čítal krátko potom, čo vyšla. Podobne ako pri čítaní Ulickej či Alexijevičovej som aj zo Sencovových príbehov, opisujúcich každodennú realitu Sovietskeho zväzu 90. rokov, mal pocit, že Rusku sa možno pokúšať celý život porozumieť, ale pokiaľ tento pokus nie je krytý vlastnou skúsenosťou, nikdy sa nám to nepodarí úplne. Pri čítaní Sencova cítiť, že to, o čom píše, naozaj zažil, a tak nám pomáha aspoň o trochu lepšie pochopiť povahu jednej z najnešťastnejších krajín sveta. Sencov, tento ,krvou a jazykom totálny Rus, narodený Krymčan a duchom Ukrajinec‘, ktorý prešiel krutým ruským väzením a nezriekol sa svojho presvedčenia, podobne ako mnohí iní Rusi a Ukrajinci svojím postojom dokazuje, že aj v nemorálnej, pokrivenej spoločnosti je možné zachovať sa morálne. Preto sa ho oplatí čítať.“

– Tomáš Fedorko, kníhkupec z prešovského Artfora

„Oleg Sencov okrem dobrého písania ponúka aj dramatický osobný príbeh ako bojovník so zlovôľou putinovskej verchušky namierenej proti Ukrajine. Rozpráva o svojich študentských rokoch. Zachytáva začiatok deväťdesiatych rokov. Staré je preč a nové sa rodí pomaly. Začína sa delenie na víťazov a porazených. Pre jemnocitných niet miesta, zatvrdzujú sa duše. Odporúčam Marketéra, lebo v mikroportrétoch autor pútavo predstavuje konkrétne stratégie prežitia v zlomovom čase.“

– Ľubomír Jaško, knižný recenzent (Magazín o knihách, Knihynadosah.sk, Aktuality.sk, .týždeň)


V apríli nájdete vo všetkých kníhkupectvách Artforum, ako aj v eshope www.artforum.sk všetky tituly edície -klad s 20 % zľavou. Nezmeškajte príležitosť a vyberte si svoj po-klad.

Zobraziť diskusiu (0)

Temný priestor lesný

Temný priestor lesný

Krauss Nicole

Najnovší román (na ktorý si čitatelia museli počkať až 7 rokov) americkej spisovateľky Nicole Krauss sa vo svete stretáva s veľmi pozitívnou kritikou. Nicole Krauss už dávno nie je autorkou pre davy, jej romány nútia čitateľa zapájať predstavivosť i intelekt, keďže dej je často posplietaný v niekoľkých líniách.

Kúpiť za 10,20 €

Marketér

Marketér

Sencov Oleg

Oleg Sencov sa prostredníctvom autobiografickej zbierky poviedok predstavuje slovenskému čitateľovi ako spisovateľ. Najskôr vstúpil do nášho priestoru ako statočný bojovník so zlovôľou putinovskej verchušky namierenej proti Ukrajine, držiteľ Sacharovovej ceny a neskôr aj ako filmár.

Kúpiť za 10,20 €

Podobný obsah

Sencovova jedenástka

Recenzie

Sencovova jedenástka

Desať a jedna poviedka reflektujúce zárodky protodemokracie v bližšie neurčenom postsovietskom priestore. Nájdeme ich združené v útlej zbierke nazvanej Marketér, ktorej autorom je Oleg Sencov. Na vydanie tejto zaujímavej textovej kolekcie sa podujalo bratislavské Artforum, kde knižka uzrela svetlo sveta v rámci edície -klad. Preložil ju osvedčený Ján Štrasser, vyzdobená je ilustráciou od významného slovenského grafika Oresta Dubaya a stručným predslovom prispel i Mirek Tóda.

Rozhovor o novej knihe Judith Herman – Domov medzi Paulínou Čuhovou a Michalom Hvoreckým

Rozhovor o novej knihe Judith Herman – Domov medzi Paulínou Čuhovou a Michalom Hvoreckým

Paulína Čuhová , Michal Hvorecký , Judith Hermann

​Judith Hermann vydala minulý rok po siedmich rokoch román Daheim, ktorý práve vyšiel v preklade Michala Hvoreckého pod názvom Domov (Artforum, 2021) v slovenskom jazyku. Autorka ostáva verná témam, ktorým sa venovala aj v predošlých románoch, len postavy sú staršie. Domov je opäť generačným písaním a mimoriadne vydareným vystihnutím existenciálneho pocitu generácie štyridsiatnikov. O preklade tohto výnimočného románu sa s Michalom Hvoreckým rozprávala Paulína Čuhová.

Mirek Tóda o Sencovovi: Ten moment prirovnáva k filmu Matrix

Správy

Mirek Tóda o Sencovovi: Ten moment prirovnáva k filmu Matrix

O týždeň vychádza zbierka poviedok filmára, bývalého politického väzňa a spisovateľa Olega Sencova. Vykazuje autobiografické črty. Hrdinami sú mladí muži, občas aj ženy. Opúšťajú rodinné vidiecke hniezda, študujú, túžia zbohatnúť, objavujú lásku, priepastne sa opíjajú, hľadajú zmysel a smer cesty, budujú aj ničia vzťahy, chcú mať auto, stavajú sa na hlavu aj na vlastné nohy... Zrkadlia krutosť doby a cenu jednotlivca v nej. Predslov ku knihe napísal reportér Mirek Tóda.