Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Zakliaty kláštor

Ľudia vyhľadávajú literatúru z rôznych dôvodov a jeden z hlavných je uvoľnenie a zábava. Uvoľniť sa dá, pravdaže, pri akomkoľvek žánri, ale čítanie kníh Juraja Červenáka prináša okrem relaxovania aj pár bonusov. Prvým je vždy prekvapenie, aké rôzne nápady zas raz pospájal, ďalším sú rôzne popkultúrne odkazy a v neposlednom rade je to aj jazyk, akým píše knihy s historickým presahom. Zakliaty kláštor je z tohto pohľadu bonusový román.

Čitateľská základňa Juraja Červenáka je masívna, o čom svedčí nielen jeho úspešná, bohatá a rozmanitá tvorba, ale aj početne navštevované besedy, kde sa na autogram môže čakať aj hodiny, a tiež veľmi intenzívne komunikujúci fandom na sociálnych médiách. Červenák nie je známy len ako spisovateľ, ale aj ako znalec kinematografie a jeho tipy na filmy a seriály sú určite dosť očakávané. Nespomínam to náhodou. Kto si chce prečítať, ako šikovne pracuje autor s filmovými motívmi, mal by siahnuť po jeho knihe Štrkáč Callahan (Artis Omnis, 2020). Podobne pristupuje k príbehu aj v románe Zakliaty kláštor, ktorý zasadil do historického obdobia druhej polovice 19. storočia, no v tomto prípade využíva aj širšie historické udalosti, napr. vojnu Severu proti Juhu v USA a krach viedenskej burzy v roku 1873.

Hlavná postava Zakliateho kláštora, Adam Šarkan, je maršal, vykonávateľ spravodlivosti v amerických štátoch, ktorý vyhľadáva zločincov, aby ich odovzdal súdu, čo sa nezaobíde bez akcie a prestreliek. Prinútený okolnosťami odchádza z Ameriky a vracia sa na Slovensko, práve včas, aby zabránil násiliu na svojej sestre Júlii, ktorej manžel Henrich záhadne zmizol, ale ostal po ňom značný dlh u obávaného a vplyvného muža. Spolu s farárom Pavlom Dobšinským, zberateľom podivuhodných príbehov, z ktorých mnohé sú aj rozprávky, a jeho pastorkyňou Zuzanou sa Adam s Júliou vydávajú po Henrichových stopách, pričom sa ukazuje, že v hre pôjde o značnú sumu peňazí a tiež poklad s až mystickou povahou.

Červenák píše jemu vlastný popkultúrny mix rôznych žánrov. V Zakliatom kláštore mieša western, horor, dobrodružný príbeh, pridáva povesti a celý tento koktail pôsobí čitateľsky atraktívne. Môžeme sa zabávať na scénach odkazujúcich na filmy ako Poklad na Striebornom jazere alebo na klasiky od Sergia Leoneho, prípadne sa tešiť zo scén prenesených z Indianu Jonesa. Červenák má filmy rád a je to vidieť aj na kulisách, v ktorých sa dej odohráva. Niekedy to naozaj vyzerá, akoby sme sa presúvali z filmu do filmu. Nepôsobí to však umelo, práve naopak: očakávame sekvenčné dobrodružstvo a aj ho dostávame. Navyše je napísané pútavým jazykom, dokonca do takej miery, že je potrebné dohľadať význam niektorých slov (ak ich čitateľ nepozná a má záujem zistiť, čo znamenajú), uveďme pár z nich: štajfák, lorencka, liace, kupleraj, paripa.

Zaujímavé možno je, že Adam Šarkan, hlavná postava, pôsobil príťažlivejšie skôr na začiatku knihy, keď žil v Amerike. Svoj podiel na tom má aj fakt, že slúžil ako príslušník Lincolnových slovanských strelcov, zoskupenia bojovníkov slúžiacich vo vojne Severu proti Juhu na strane Severu. V neposlednom rade sú jeho predlohou postavy, ktoré stvárňovali Charles Bronson alebo Clint Eastwood. V slovenskej dejovej vetve sú zas pozoruhodnejšie záporné postavy. Na nich si dal Červenák záležať a asi je to spôsobené aj tým, že vyvolávajú asociácie s ich vlastnými filmovými variantmi. V neposlednom rade prispievajú k atmosfére knihy ilustrácie výtvarníka Michala Ivana, ktorý s Červenákom pravidelne spolupracuje. Ilustrácie pôsobia až ako filtrované fotografie alebo ako prekreslené scény z filmov a sú skutočne výborné. Michal Ivan opäť potvrdil svoj status mimoriadne zručného a nadaného tvorcu.

Niektoré Červenákove knihy sú samostatné diela, viaceré tvoria už osvedčené série, otázne je, či sme svedkami začiatku ďalšej takejto série s Adamom Šarkanom a ďalšími postavami z románu. Kým sa to dozvieme, môžeme siahnuť po iných knihách z bohatej autorovej tvorby.


Juraj Červenák: Zakliaty kláštor
Ilustrácie: Michal Ivan
Artis Omnis, 2022

Zobraziť diskusiu (0)

Zakliaty kláštor

Zakliaty kláštor

Červenák Juraj

Šarkan sa vracia. Po trinástich rokoch v zámorí, kde bojoval vo vojne Severu proti Juhu a strážil zákon v západnom pohraničí, mieri Adam Šarkan naspäť na rodný Gemer.

Kúpiť za 16,11 €

Podobný obsah

Jedinečnosť ľudského vedomia

Recenzie

Jedinečnosť ľudského vedomia

Kniha o jednej z najzvláštnejších ľudských skúseností: halucinácii.

Lekcie strachu pre pokročilých

Recenzie

Lekcie strachu pre pokročilých

Štúdie rozvrátených osobností a ich neopakovateľných životov.

Čo je skryté pod ľadom

Recenzie

Čo je skryté pod ľadom

Slová „polárna námorná výprava“ sa spájajú s predstavou všetkých dobrodružstiev odvážnych mužov 19. storočia.