Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Žena z Marsu

Existujú knihy, ktoré majú tú nevýhodu, že vyjdú tesne po tom, ako boli v médiách zostavované rebríčky najlepších kníh roku alebo minimálne mimoriadnych kníh, ktoré sa z daného roku odporúčajú na prečítanie. Presne takým titulom je aj spoločný počin Michaely Musilovej a Lucie Lackovičovej Žena z Marsu. Biografický text o výnimočnej Slovenke dokazuje, že odhodlanie a pevná vôľa presahujú akékoľvek bariéry vrátane obmedzení viazaných na našu planétu.

Už od prvých strán je zrejmé, že knihu budú charakterizovať dve výrazné zložky: dynamika a zákulisné príbehy, o ktorých sme nikdy nič netušili. Michaela Musilová prežíva taký životný príbeh, ako keby sme spojili niekoľko rôznych ľudí: umenie, šport, veda, akademické pôsobenie, tvrdý výcvik, cestovanie – to všetko je prirodzenou súčasťou jej dní. A kde sa to začalo? Iniciačné udalosti boli dve (obidve v detstve): kniha o výbuchu sopky Mount St. Helena a stretnutie so slovenským kozmonautom Ivanom Bellom (ten napísal ku knihe aj predslov). Ako to pokračovalo? Dozviete sa v knihe, no určite stojí za zmienku výsledok: Michaela Musilová je popredná astrobiologička „so zameraním na výskum života v extrémnych prostrediach“. Zúčastňuje sa na misiách simulujúcich prieskum Mesiaca a Marsu, spolupracuje s NASA, hosťuje ako profesorka na FEI STU aj International Space University. Z literárneho hľadiska je zaujímavý aj fakt, že spisovateľ Andy Weir konzultoval niektoré situácie vo svojom románe Marťan práve s Michaelou.

Asi by nebolo vhodné v pár vetách zhrnúť udalosti spomínané v knihe (osobné, študijné, vedecké a mnohé iné), namiesto toho radšej vymenujme niektoré názvy kapitol, ktoré spoľahlivo upútajú čitateľovu pozornosť: Extrémofilka, Bratislavčanka z celého sveta, Príšery v mojich hlbinách, Bezdomovkyňa z NASA, Na Marse po prvýkrát, Vesmírna univerzita hravo, Vy ste tá pani z Marsu?, Ako keď ťa auto zrazí, Za horizontom udalostí. Na prvý pohľad pôsobia opisované udalosti ako veľké dobrodružstvo, čoskoro však uvidíme, koľko odriekania, tvrdej práce a sebadisciplíny si vyžadovali či už školské, alebo neskôr pracovné úspechy. Nezanedbateľnými sú aj neúspechy a sklamania a ich potenciál na ďalší sebarozvoj.

Na tomto mieste je potrebné vyzdvihnúť prácu Lucie Lackovičovej ako spoluautorky. Napísať takúto čitateľsky pútavú knihu len prostredníctvom virtuálnej komunikácie, navyše s časovým odstupom mnohých hodín je skutočne pôsobivý výkon. Zručnosti pri práci s textom sú však v prípade Lucie Lackovičovej hlbšie a je za tým dlhodobá práca: už roky píše autorskú stranu v Magazíne o knihách (na ktorú vždy so zvedavosťou mnohí čakajú) a tiež dlhodobo patrila do organizačného tímu Martinus Ceny Fantázie a Fantasy Award. Titul Žena na Marse je výborným príkladom autorskej spolupráce a určite aj vyššie spomínanej sebadisciplíny.

Osobitne je potrebné poukázať aj na ďalší aspekt knihy: každý život existuje v širšom sociálnom kontexte a množstvo problémov sa objavuje práve v interakcii s ďalšími ľuďmi. Michaela Musilová otvorene opisuje situácie, v akých sa, žiaľ, ocitajú v akademickom alebo vedeckom svete ženy. Nie je to len sociálny tlak z bezprostredného okolia, ale aj pracovné vzťahy, v ktorých sa často bezohľadne presadzujú muži. Umelo vytvorené konflikty zo strany mužov (aké by si asi nedovolili k iným mužom) a ich nátlakové až agresívne komunikačné stratégie spôsobujú, že sa mrhá energiou tam, kde by sa dala využiť konštruktívne na úplne iné ciele. Aj preto je kniha dôležitá: už od jej počiatku je tu aj nosná myšlienka neustáleho trvania na zrovnoprávnení žien vo vede. Čo by mala byť vlastne samozrejmosť, no ako sa viackrát dočítame, nie je.

Knihu sprevádzajú desiatky čiernobielych aj farebných fotografií, mapujúcich rôzne cesty, pobyty, situácie v práci, vo voľnom čase, úspechy aj každodenné okolnosti, pričom občas až zaskočí rôznorodosť prostredí, v akých sa Michaela Musilová pohybuje. Veľmi príjemným a osviežujúcim doplnkom sú aj hudobné odporúčania na začiatku každej kapitoly. Žena z Marsu je výborná kniha a je celkom možné, že ak sa dostane do tých správnych rúk, dokáže inšpirovať k rovnako pozoruhodným výkonom, aké dosiahla táto výnimočná Slovenka.


Michaela Musilová, Lucia Lackovičová: Žena z Marsu. Výnimočný príbeh úspešnej Slovenky, ktorá odhaľuje záhady vesmíru

Artis Omnis, 2020

432 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Žena z Marsu - Michaela Musilová

Žena z Marsu - Michaela Musilová

Lackovičová Lucia

Príbeh slovenskej vedkyne, marsonautky a astrobiologičky Michaely Musilovej od publicistky a moderátorky Lucie Lackovičovej prináša pohľad na zložitú cestu mladej ženy za svojimi snami. Kniha opisuje náročné štúdium na prestížnych zahraničných univerzitách, expedície a výskum, prácu pre NASA či stretnutia s mnohými inšpiratívnymi ľuďmi z celého sveta.

Kúpiť za 17,01 €

Podobný obsah

Pandémia hoaxov

Recenzie

Pandémia hoaxov

Pesimista by mohol povedať, že žijeme v informačnom pekle. Optimistickejšie naladený človek s tým môže súhlasiť, ale dodá, že aj v tom pekle existujú rôzne okruhy a dezinformácie a hoaxy sú toho dôkazom. Kniha Pandémia hoaxov je preto vítaný sprievodca po týchto pekelných informačných okruhoch.

Keď vonku prší

Recenzie

Keď vonku prší

Každodenný život ponúka obdivuhodné príležitosti na literárne zaznamenanie. Svoje o tom vie aj herec Igor Adamec, pretože jeho kniha Keď vonku prší s podtitulom Čítanie k rannej káve je práve takýto kaleidoskop bežných situácií ‒ niekedy s naozaj nečakanou pointou alebo výstižným postrehom.