Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Zima ako sa patrí

V nórskom mestečku Závejovo vládne zima ako sa patrí. Zasnežené kopce a lesy ponúkajú pravú športovú zábavu a relax mnohým ľuďom. Knihu, ktorá nás tam má zaviesť - na horách v Závejove nórskeho ilustrátora Bjorna Runera Lieho - otvára menšia ilustrácia, bežkár si na nej obzerá smerovníky v lese premýšľajúc, kadiaľ sa vydať na cestu. Naznačená nevedomosť a zároveň zvedavosť, čo nás pri čítaní čaká, zažnú nový deň, ktorý skončí až na konci knihy.

Prvý obrázok nás víta chladným ránom zobrazeným v Bežkárskom sedle, kde vidieť niekoľko domov, hotelov a chát naoko ešte v spánku a bez pohybu, no život prezrádzajú dym z komínov, jazda niekoľkých áut aj farebne sa vyvíjajúca obloha.

V centre pozornosti je obraz, ktorý výrazne prevláda nad literárnou zložkou. Textu je v publikácii málo, len opisuje situáciu alebo dopovie naznačené. Autorom – ilustrátorom knihy je nórsky umelec Bjørn Rune Lie, ktorý okrem spolupráce s prestížnymi svetovými časopismi píše a ilustruje aj vlastné knihy.

Lie vytvoril pôsobivú obrazovú knihu, ktorá má napriek absencii množstva umeleckého textu, ambíciu aj šancu rozpovedať až niekoľko príbehov. Aj príbeh pre dospelých, ktorí majú z listovania v knihe podobnú radosť ako z návštevy galérie so skutočným výtvarným umením. V stručnom texte prekladu sa objavujú prvky hodné povšimnutia – vtipne zvolené mená niektorých postáv a miest: výmyselník Oddvar Bezpaličný, ktorý skáče zo strechy chaty, výrobca snežníc Arne Parafín alebo Tenkoľadé jazero, Prekopŕcnutý vŕšok a i.

Ilustrátor rozkladá svoje obrazy vždy na novú dvojstranu a zakaždým zvolí iné miesto v mestečku. Postupne sa tak dostaneme na bežkársku trasu, do lyžiarskeho centra, Záškoláckej základnej školy, na chatu, na snežnú pláň, do vysokohorského hotela atď. Jednotlivé miesta podrobnejšie predstavujú charakter krajiny a zároveň ďalšiu typickú zimnú aktivitu. Okrem lyžovania a bežkovania sa ľudia v mestečku vozia na lanovkách, pretekajú na skútroch, chytajú ryby, rúbu drevo, zaujímajú sa o polárnikov aj o módu, vyhrievajú sa na slnku, tancujú, kúria v pieckach a kozuboch, jedia horúci vývar, teplé palacinky, opekanú slaninku, čokoládové keksíky a pomaranče.

Dôležitým vyjadrovacím prvkom v rámci autorovho výtvarného jazyka a rozčlenenia obrazov je farba. Lie zobrazuje najmä exteriér – zimu a sneh a každá dvojstrana má vlastný farebný odtieň. Jeho obrazy zostávajú zasnežené a zamrznuté, aj keď namaľuje sneh napr. ružovou alebo žltou farbou. Ružové zasnežené stromy, ružová obloha a i. symbolizujú na dvojstrane zamilovanosť mladého párika vezúceho sa na lanovke. Žltá zas môže znamenať výstrahu, keď policajt na lyžiach v čiernom svetri a šiltovke prenasleduje bezohľadnú pretekárku.

Takmer na všetkých ilustráciách sa objavujú stromy a hoci sú všadeprítomné nepôsobia na diváka otravne. Ilustrátor im dal až divotvornú podobu a veľké množstvo variantov zobrazení, ktoré vytvoril pomocou farby a línie, doslova uchvacuje a zabáva. Stromy sú bytostnou súčasťou obrázkov aj celej knihy, súčasťou prírody, pomáhajú vytvárať priestorové dispozície v krajine. Sú ako ornamenty, ktoré síce ozdobujú obraz, ale nie sú pravidelne opakujúcimi sa a nudnými vzorcami umiestnenými symetricky. Majú ťažkú úlohu, lebo na obrazoch sa musia nachádzať kvôli autenticite horského prostredia, malo by ich byť veľa, ak sme v lese, a mali by byť zasnežené, teda biele a splývajúce so snehom okolo. Autorov výtvarný rukopis je naozaj vynaliezavý a jeho znázornenie stromov storakým spôsobom je umeleckým zážitkom.

Spätosť s prírodou potvrdzujú aj postavy, ktoré horské mestečko Závejovo obývajú alebo ho navštívili. Lie totiž vložil vedľa seba personálne aj animálne postavičky. Personifikácia stavia zvieracie postavy na úroveň ľudských postáv a jediné čím sa líšia, je zvieracia hlava. Telo majú ľudské, občas vidno aj chvosty. Zvieratá konajú, lyžujú sa, bežkujú sa, pracujú, oddychujú ako ľudia a rovnako sú aj oblečené. Možno aj preto divák na prvý pohľad nezbadá napr. medzi bežkármi psa a v kabínke lanovky kocúra. Nenasvedčuje tomu ani text, lebo nevymedzuje zvieracích hrdinov, aj keď sa na ilustrácii nachádzajú: „Po Hlavnej ulici sa ľudia náhlia domov a do chát.“ Proporcie všetkých postáv nespĺňajú do bodky kritéria reálnej anatómie človeka, veľkosť hláv je v nepomere k veľkosti tiel, hlavy sa zdajú väčšie, telo menšie, horné aj dolné končatiny príliš tenké. Veľmi malé sú aj dlane a chodidlá postáv. Toto zobrazenie ale má svoje opodstatnenie, pôsobí veľmi nežne a detailne presne. Aj keď by lyžiari na tenkých a malých nohách mali pôsobiť nestabilne, predsa ilustrátor vo výsledku docielil rovnováhu. Animálne postavy pohybujúce sa v mestečku ako jeho prirodzená súčasť aj narušená proporcia postáv, ktorá vkladá do obrazov trochu nadprirodzený rozprávkový charakter, dodávajú knihe imaginatívny ráz.


Lie sa narodil v roku 1977 a jeho obrázky pôsobia ako z čias jeho detstva, teda niekoľko desaťročí dozadu. Vidieť to podľa oblečenia postáv, ktorých športový šatník netvoria moderné lyžiarske kombinézy, prilby a pod., ale nohavice, pumpky, pletené pulóvre, podkolienky, čiapky a rukavice. Na každom obraze nájdeme na oblečení postáv typické pletené nórske vzory, ktoré pre Nórov predstavujú zdroj hrdosti až národný symbol. (Napr. slávny sveter Marius bol navrhnutý v roku 1953 a ide o nórsky národný sveter, o nórsku ikonu.) Vzorované oblečenie postáv je pôsobivé a v knihe má jasnú funkciu, je zvolené premyslene s odkazom na krajinu, ktorá holduje lyžovaniu. Časový posun vidieť okrem šatníka aj v architektúre a na vzhľade lanoviek. Viaceré prvky pôsobia ako retro, spomienka, príjemné staré časy, keď sa lyžovalo v svetríku, dámy bežkovali v sukničke a drevo do kozuba sa ťahalo cez ulicu na sánkach. Lie namaľoval veselú farebnú knihu, ale to množstvo použitých farieb akoby prehnal cez retro filter. Navyše namaľoval zimu, v ktorej mrzne, a predsa je príjemne teplo.

Nórsko je krajina spojená s lyžovaním a mestečko Závejovo žije práve tam. Svojou atmosférou však dokáže osloviť aj čitateľov cudzincov, ktorí sa pri prezeraní ilustrácií stávajú okamžite „našincami“, lebo v zime sa cítia ako doma.


Silvia Kaščáková


Bjorn Runer Lie

Na horách v Závejove

Knižná dielňa Timotej 2016

Zobraziť diskusiu (0)

Podobný obsah

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Recenzie

Na tejto divokej jazde bezpečnostný pás nepotrebujete

Vydavateľstvo Brak sa v edícii ALMA rozhodlo ponúknuť milovníkom a milovníčkam áut offroad knižnú jazdu. V roku 2023 vyšla kniha OFFroad, ktorá sľubuje divokú jazdu pretekania, opravovania, ale aj spoznávania a kamarátstva. Aká je však napokon táto jazda?

Dunaj. Magická rieka

Recenzie

Dunaj. Magická rieka

Je skvelé, že máme autorov, ktorí dokážu prepájať náš slovenský svet, niekedy až príliš izolovanú bublinu, so širším kultúrnohistorickým i geografickým kontextom Európy. Jedným z takých autorov je Michal Hvorecký, ktorému sa darí pre dospelých, ale aj pre deti prepájať náš malý slovenský horizont s európskym obzorom. Pre dospelých pripravil výstavu Mikuláš nejestwuje (2020), vďaka ktorej výstižne pripomenul multikultúrne európske dejiny Liptovského Mikuláša do čias druhej svetovej vojny.

​Hravý prierez dejinami sveta

Recenzie

​Hravý prierez dejinami sveta

Belgický ilustrátor Peter Goes sa v roku 2015 rozhodol vydať publikáciu Tijdlijn. O tri roky neskôr (t. j. v roku 2018) sa vďaka prekladu Marty Blaškovej Maňákovej a vydavateľstvu Artforum dostala k slovenským čitateľkám a čitateľom pod názvom Cesta časom s podtitulom Dejiny sveta v obrazoch. Ešteže!