Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Zimná zmrzlináreň

Zuzana Líšková je scenáristka, editorka a spisovateľka. Okrem tvorby pre rozhlas a televíziu sa venuje detským rozprávkam. Tie publikuje aj v obľúbenom detskom časopise s názvom Bublina. Jej najnovšia detská knižka Zimná zmrzlináreň sa venuje témam samoty, smútkov, nepochopenia, ale aj priateľstva, ktoré príbehovou formou sprostredkúva detskému čitateľovi ako bežnú súčasť života.

Čo je to za nápad, založiť si zimnú zmrzlináreň? Kto to kedy videl a kto tam len bude chodiť? Za nezvyčajnou ideou stojí rovnako nezvyčajná pani Mráziková, staršia dáma a vdova po bankárovi. Aj napriek tomu, že zo začiatku v jej úspech skoro nikto neverí, za týmto zvláštnym podnikateľským nápadom je oveľa viac ako len zisk či túžba zbohatnúť. Zimná zmrzlináreň je o plnení snov a o viere v ich šťastné konce.

Ďalšími postavami sú starší ufrflaný pán Dunaj, ktorý sa pre nižší vzrast celý život izoloval od spoločnosti, a Šimon – mladý umelec bojujúci s pocitom nenaplnenia a depresiami. „Keď sa stretnú tri spriaznené duše, spoľahlivo začnú priťahovať aj ďalšie. Dlhší čas sa zdalo, že si zmrzlinová trojica vystačí sama. Že už nikoho iného nepotrebuje. Možno to tak naozaj bolo, ale stalo sa, že práve ich potreboval ktosi ďalší.“ A tak sa k nim pripojili Miška – žiačka základnej školy zo skromných pomerov, ktorá je neviditeľná pre svojich spolužiakov, pretože sa cíti iná, a Peťo, nezbedný školák z bohatej rodiny, ktorému sa rodičia nevenujú.

Každá z postáv stelesňuje pocity, ktoré z času na čas prežíva každý z nás. A ak ich aj neprežívame priamo my, tak niekto v našom okolí určite. Nie sú to však primárne emócie šťastia a veselosti. Postavy majú svoje smútky, pocity zakomplexovanosti, cítia sa osamotené a nepochopené. Autorka tak detskému čitateľovi predstavuje aj depresiu ako niečo bežné a normálne, ako stav, ktorý je súčasťou nášho života a o ktorom sa treba rozprávať. „‚Tomu sa hovorí depresia. Raz za čas ju má každý,‘ povedala múdro Miška. ‚Nie je to žiadna hanba alebo čo. Je to normálna choroba a dá sa liečiť.‘“

Ďalším silným motívom tejto knižky je priateľstvo. Na začiatku každá z postáv prežívala svoje smútky a iné ťaživé pocity sama. Práve Zimná zmrzlináreň a dobrosrdečná pani Mráziková všetky postavy prepojila. A tak sa z nich stali priatelia, ktorí sa vzájomne podporujú vo svojich životných zápoleniach. „Potom sa už odvážili zasmiať všetci. Šimon však odrazu zmĺkol. Celkom vážne vyhlásil: ‚Nikdy by som to nepovedal, ale som veľmi rád, že som vás stretol.‘“

Je normálne cítiť sa smutný, je normálne cítiť sa sám a nepochopený, je normálne o tom hovoriť a zdieľať svoje obavy a prežívanie s okolím. Táto knižka pobáda detského čitateľa, aby sa do seba neuzatváral, aby o sebe hovoril, aby si vytváral skutočné priateľstvá a bol úprimne šťastný. Je skvelé, že súčasné detské knihy nerozprávajú len o veselosti, o krásnych princeznách a princoch a o tom, že všetci žili šťastne, až kým nepomreli, pretože tak skutočný život, bohužiaľ, nefunguje. Je preto dôležité rozprávať sa s deťmi aj o smútku a pocitoch nešťastia, pričom práve táto knižka môže byť vhodným prvým krokom, ako túto tému s deťmi otvoriť.

Súčasťou príbehu Zimnej zmrzlinárne sú pestré a veľmi pekné ilustrácie Márie Kralovič. Knižka je vhodná pre čitateľov starších ako 7 rokov.


Zuzana Líšková: Zimná zmrzlináreň

Brak, Alma edition, 2021

Ilustrácie: Mária Kralovič

91 strán

Zobraziť diskusiu (0)

Zimná zmrzlináreň

Zimná zmrzlináreň

Líšková Zuzana

Príď si po poriadnu porciu priateľstva a porozumenia! A zmrzliny. Hlavne zmrzliny.

Kúpiť za 12,51 €

Podobný obsah

Rok magického myslenia

Recenzie

Rok magického myslenia

Joan Didion sa vyrovnáva s najväčšou ľudskou stratou. Takmer celoživotný partner, spisovateľ John Gregory Dunne, zomrie v jej prítomnosti. Spočiatku to považuje za žart, je zmätená a z tohto pôvodného pocitu sa pachuť prenáša do najbližšieho obdobia a mieša sa s ďalšou tragédiou. V rukách Joan Didion sa však z elégie stáva zamyslenie s pohlcujúcou energiou do najbližšieho obdobia. Rok magického myslenia (Brak, 2023) je skúškou zadržania dychu pod vodou. Výhodou je, že vy vždy môžete vynoriť hlavu a ľubovoľne, dosýta dýchať.

Sklenená záhrada

Recenzie

Sklenená záhrada

Sklenená záhrada sprostredkúva úctyhodné zoznámenie s tvorbou súčasnej moldavskej autorky Tatiany Țîbuleac. Vo svojom ostatnom románe – ovenčenom v roku 2019 Cenou Európskej únie za literatúru – sa vracia do obdobia na sklonku Sovietskeho zväzu v znamení vyrovnávania sa s traumou stratenej moldavskej identity. Dej sleduje život adoptovanej Lastočky, ktorá sa razom ocitá na rozhraní kultúrne rozdeleného Kišiňova. Tento emočne kontrastný román oplýva jazykovou autenticitou, ktorú v mnohom násobí kvalitný preklad Evy Kenderessy.

Smrť je brutálna drina

Recenzie

Smrť je brutálna drina

Pokúsiť sa nejakým (umeleckým) spôsobom zreflektovať takú náročnú tému, akou bezpochyby je sýrska občianska vojna, musí byť pre danú kultúrnu obec doslova svätou povinnosťou. Hmatateľný dôkaz o tom, ako sa s touto katastrofou vyrovnáva jej priamy svedok – sýrsky modernista Chálid Chalífa –, môžeme nájsť medzi najnovšími beletristickými prírastkami vydavateľstva BRAK. V rámci oceňovanej a dovolím si povedať, že i mimoriadne potrebnej edície Dezorient Express tu v preklade osvedčeného Mareka Briešku vyšiel autorov román Smrť je brutálna drina, originálne spracúvajúci najtemnejšiu sýrsku súčasnosť.