Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Zlaté jablko BIB 2017 patrí Daniele Olejníkovej

Jeden z najväčších svetových sviatkov ilustrátorov sa koná každé dva roky v Bratislave - Bienále ilustrácií Bratislava. Keď prechádzate mestom, vidieť to nie je – tak výrazne ako v iných festivalových či veľtržných mestách vo svete, pritom sa tu v polovici septembra schádza ilustrátorská elita a môžete tu vidieť originály tých najkrajších knižných ilustrácií, ktoré vyšli v posledných dvoch rokoch, môžete vidieť výstavy držiteľov ocenení z predchádzajúcich ročníkov, zúčastniť sa konferencie, workshopu či sympózia. Nevadí, ak vás detské knihy aspoň trošku zaujímajú, termín konania BIB už máte niekde v hlave uložený, 8. septembra sa otvára už jeho 26 ročník. Poznáme už aj ocenených autorov.

Niekoľko čísel o BIB na začiatok: počas 50 ročnej existencie BIB a jeho 25 ročníkov sa tu prezentovalo 7 580 ilustrátorov zo 110 krajín s 59 860 originálmi ilustrácií a vyše 9 500 kníh.

A niekoľko faktov o tomto ročníku: Dôležitou informáciou pre návštevníkov je, že výstavy opúšťajú tradičnú budovu bývalého Českého centra a súčasnej Kunsthalle na Námestí SNP a presúvajú sa po prvý raz do priestorov Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží č. 2.

Okrem súťažnej časti výstavy originálov ilustrácií kníh pre deti, predstaví BIB tradične výstavy držiteľa ceny Grand Prix BIB z predchádzajúceho ročníka a držiteľov Cien H. CH. Andersena za ilustráciu a literatúru za rok 2016. Predstavíme kolekciu ilustrácií Laury Carlin, ktorá za svoju ilustračnú tvorbu získala cenu Grand Prix BIB 2015. Rovnako budeme prezentovať tvorbu Rotraut Susanne Berner z Nemecka, ktorá získala Cenu H. CH. Andersena 2016 za ilustrácie. Novinkou bude prezentácia kolekcie ocenených ilustrácií zo súťaže NAMI CONCOURS v Južnej Kórei – súťaže, ktorá je súčasťou ostrovného festivalu NAMBOOK. Jeho mottom je „Jedzme, pime, seďme, lezme a hrajme sa uprostred kníh!“, a zaujímavosťou je, že sa vtedy celý ostrov premieňa na „knižnicu v lese“, kde knihy nájdete všade, aj v hotelových izbách, na toaletách a chodníkoch.

V BIBIANE, medzinárodnom dome umenia pre deti môžete vidieť krásne nainštalovanú výstavu ilustrácií Hlbokomorských rozprávok Veroniky Klímovej, ktorá na BIB 2015 získala Cenu primátora Bratislavy a veľmi zaujímavú výstavu Migrácie - viac ako 300 originálnych pohľadníc, ktoré poslali ilustrátori z celého sveta na adresu univerzity vo Worcesteri (VB).

Poznáme už aj držiteľov a držiteľky ocenení, ktoré udelila medzinárodná porota, zložená z odborníkov z oblasti knižnej kultúry z rôznych krajín a sme veľmi radi, že je medzi nimi aj skvelá slovenská ilustrátorka Daniela Olejníková, ktorá sa minulý rok autorsky podieľala hneď na niekoľkých mimoriadnych knihách. Daniela Olejníková získala Zlaté jablko BIB za knihy Hávedník a Útek.

GRAND PRIX 2017

LUDWIG VOLBEDA, HOLANDSKO: VTÁKY

ZLATÉ JABLKO BIB 2017


MAKI ARAI, JAPONSKO: PÚPAVA

ANA DESNITSKAYA, RUSKO: STARÝ RUSKÝ DOM

JI-MIN KIM, JUŽNÁ KÓREA: SCHOVÁVAČKA

NARGES MOHAMADI, IRÁN: BOL SOM JELEŇ

DANIELA OLEJNÍKOVÁ, SLOVENSKO: HÁVEDNÍK, ÚTEK


PLAKETA BIB 2017

HANNE BARTHOLIN, DÁNSKO: PRÍBEH O TEBE, PRÍBEH O VŠETKOM

OFRA AMIT, IZRAEL: SO-SO, GO-GO A SUNNY

MIROCOMACHIKO, JAPONSKO: BEŠTIE SLIEDIA

ISRAEL BARRÓN, MEXIKO: BEŠTIÁRIUM MEXICKÝCH MAGICKÝCH TVOROV

ROMANA ROMANYSHIN, ANDRYI LESIV, UKRAJINA: NAHLAS, JEMNE, POŠEPKY,
IVAN FRANKO OD A DO Z

ČESTNÉ UZNANIE PRE VYDAVATEĽSTVO ZA MIMORIADNY VYDAVATEĽSKÝ POČIN


POĽSKO, GANG DESIGN /MRS. JUREK, WARSAW: PSIKUSY. VYTVOR SI SVOJHO PSA

GHANA, PAGES AND STATIONERY LIMITED: MRAVEC A CUKOR

INDONÉZIA, LITARA FOUNDATION: IHRISKO V MOJOM ŠATNÍKU

SÝRIA, ALHADAEK GROUP, LEBANON: VIDÍME SA!


Cenu detskej poroty udelilo sedem malých členov poroty slovenskému ilustrátorovi Petrovi Uchnárovi. Cenu primátora hlavného mesta Bratislavy udelila porota výtvarníkovi Svetozárovi Košickému. Cenu Poštovej banky, ktorá sa udeľuje žijúcemu slovenskému ilustrátorovi/ilustrátorke za originálny a mimoriadny prínos do ilustračnej tvorby na Slovensku dostane Prof. Dušan Kállay


kompletný program BIB 2017

Zobraziť diskusiu (0)

Útek

Útek

Marek Vadas, Daniela Olejníková

Pôvabná kniha Mareka Vadasa a Daniely Olejníkovej o malom utečencovi, ktorý hľadá svojho otca a miesto, kde by našli pokoj. Dobrodružný príbeh je však aj príležitosťou nazrieť do sveta ľudí, pre ktorých je putovanie cez rozsiahle územia životnou nevyhnutnosťou, a to zvlášť v čase, kedy sa civilizačné pohyby stali témou číslo jeden aj u nás.

Kúpiť za 11,61 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.