Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

Zlatý Man Booker – M. Ondaatje: Anglický pacient

Zlatou Man Bookerovou cenou bol ocenený Anglický pacient od Michaela Ondaatjeho. Z piatich nominovaných diel ho internetovým hlasovaním vybrala verejnosť. Víťazný román vyhlásili v záverečný večer festivalu Man Booker 50, ktorý sa pri príležitosti päťdesiatročnice ceny konal v londýnskom Southbank Centre v dňoch 6. až 8. júla 2018.

Výsledok verejného hlasovania nie je veľmi prekvapujúci. Spomedzi piatich nominovaných kníh, po jednej ocenenej z každého desaťročia existencie Man Bookerovej ceny (pred mesiacom sme ich tu priblížili v príspevku Zlatá pätica), boli za favoritov od začiatku považované romány Ondaatjeho Anglický pacient a Wolf Hall od Hilary Mantel. Aj preto, že oba sú známe nielen v knižnej podobe: podľa prvého vznikol rovnomenný výpravný film režiséra Anthonyho Minghellu, ocenený deviatimi Oscarmi, zatiaľ čo podľa dvoch Mantelovej historických románov zas BBC nakrútila seriál Wolf Hall (vysielala ho aj RTVS).

Kamila Shamsie, britská spisovateľka pakistanského pôvodu, ktorá Ondaatjeho román vybrala spomedzi držiteľov Man Bookerovej ceny v 90. rokoch 20. storočia, o románe napísala:

Anglický pacient patrí k tým zriedkavým románom, ktoré sa vám zadrú pod kožu a nútia vás vracať sa k nim zas a znovu, pričom po každýkrát poskytnú nové prekvapenie alebo pôžitok. Plynule prechádza od epiky k intimite – v jednej chvíli sa dívate na obrovskú rozlohu púšte a v nasledujúcej sa prizeráte, ako ošetrovateľka vkladá pacientovi do úst slivku. Odrazom týchto prechodov je, ako pri čítaní vaša myseľ prechádza od veľkých tém – vojny, vernosti, lásky, – k drobným posunom vo vzťahoch postáv. Je rafinovane (a príhodne) členený, krásne napísaný, do každej strany je vpísaná hlboká ľudskosť. Ondaatjeho predstavivosť nepozná hranice pri presunoch medzi Káhirou, Talianskom, Indiou, Anglickom a Kanadou – medzi púšťami, vilami a bombovými krátermi. Vďaka tomu sa do jeho postáv zamilujete, prežívate ich radosti a žiale. O románoch sa dá zriedka povedať, že vás zmenia. Tento však áno.”

Anglický pacient sa začína v opustenej talianskej vile koncom 2. svetovej vojny, kde sa ošetrovateľska Hana stará o svojho posledného pacienta. Neznámeho Angličana zachránili z horiaceho lietadla a je znetvorený na nepoznanie. Prenasledujú ho bolestné spomienky. Jediným kľúčom k jeho minulosti je predmet, ktorý dokázal zachrániť pred ohňom – výtlačok Hérodotových Dejín, ktorý je zaplnený rukopisnými záznamami o tragickom ľúbostnom vzťahu.

Shamsie (mimochodom čerstvá nositeľka 2018 Women’s Prize for Fiction za román Home Fire) zdôraznila výnimočný spôsob, ako autor zachytil ženské postavy románu:

Mnohé knihy mužských autorov sa zaujímajú iba o životy mužov – bývajú to vynikajúce diela, ale ženy v nich figurujú iba okrajovo. Hana je podľa môjho názoru ústrednou postavou románu a je zobrazená s nesmiernou láskou, pozornosťou a pochopením.

Michael Ondaatje je kanadský románopisec, básnik, esejista a filmár. Narodil sa v r. 1943 na Srí Lanke, od jedenástich rokov žil s matkou v Anglicku, ako 19-ročný sa vysťahoval do Kanady, kde získal vysokoškolské vzdelanie na univerzitách v Toronte a v Kingstone (Ontário). Je autorom siedmich románov, posledný, Warlight, vyšiel tento rok v máji.

Zaujímavé je, že v r. 1992, keď bol Anglický pacient ocenený Man Bookerovou cenou, diskusia poroty o víťazovi bola veľmi dramatická a skončila sa „remízou“, Ondaatjeho román sa o cenu podelil s historickým románom Barryho Unswortha Sacred Hunger.

***

Širší výber kandidátov na 2018 Man Booker Prize bude známy 24. júla, na šesť alebo sedem finalistov sa zúži 20. septembra a víťaza spoznáme 16. októbra 2018.

Štefan Olejník

Spracované podľa informácií z webu Man Bookerovej ceny a z článku v novinách Guardian.
Fotografia M. Ondaatjeho z preberania ceny je prevzatá z Guardianu (Isabel Infantes/PA).

Zobraziť diskusiu (0)

Anglický pacient

Anglický pacient

Michael Ondaatje

Slovenské vydanie.

Kúpiť za 11,35 €

Anglický pacient

Anglický pacient

Michael Ondaatje

České vydanie.

Kúpiť za 11,59 €

Podobný obsah

Fedor Gál 70

Správy

Fedor Gál 70

Fedor Gál je pro mě jedním z lidí, kteří symbolizují moderní svobodné Slovensko. Navíc - jsem obdivovatel jeho přímé řeči.

Dva dojímavé príbehy

Správy

Dva dojímavé príbehy

Niekedy otvorím knihu a cítim, že teraz je ten správny čas, kedy si ju musím prečítať. Nedávno som prečítal 2 knihy, ktoré majú niečo spoločné. Hlavným hrdinom týchto kníh je muž, ktorému zomrela manželka a on sa nevie s jej stratou vyrovnať. A keďže život bez milovanej ženy pre týchto mužov nemá zmysel, hľadajú spôsob, ako ho ukončiť.

Zbrane Kornela Földváriho

Správy

Zbrane Kornela Földváriho

„No nie je ten život zlomyseľné prasa, ktoré sa vyžíva v detinských schválnostiach a dobre sa zabáva na našich reakciách?“ Napísal raz Kornel Földvári svoje milovanej sestre Irene Lifkovej. Roky jej spolu so svojou ženou Naďou písal každý týždeň jeden dva listy, písal ich na stroji a posielal poštou do Trenčína.