Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete

 

10 kníh pre otcov

18.6. je Deň otcov. Že ste o tom nevedeli? Nič výnimočné. Sviatok otcov u nás nemá veľkú tradíciu. To však neznamená, že by sme našich ocinkov, ockov a tatinkov nemali obdariť dobrou knihou. Svojimi tipmi vám výber uľahčia artforáci z Kozej v Bratislave.

1. Otcovi - lovcovi

Nehaňte vlka (F. Mowat)

Biológ Farley Mowat strávil štúdiom vlkov dve letá a jednu zimu v drsných subarktických oblastiach. Zachytil autentický pohľad na život skutočných divých vlkov, ktorí ešte pred štyristo rokmi žili s lovcami v symbióze ako dva najúspešnejšie druhy cicavcov.


2. Otcovi, ktorý hľadá slová

Ahoj tato, milý Kubo (Dežo a Jukub Ursiny)

V roku 1994 sa Jakub Ursiny presťahoval do bytu k svojmu otcovi Dežovi. Otec, v predtuche blížiaceho sa konca, s pocitom, že synovi musí odovzdať svoje životné poznanie, začal písať Jakubovi listy. Jedinečný dialóg vzájomného stretávania sa.


3. Otcovi podnikavému

Punkové podnikání (J. Watt)

Múdra a zábavná kniha zakladateľa minipivovaru BrewDog zhŕňa podstatu nevídaného úspechu, ktorý autor dosiahol punkovým prístupom. Jeho mantra je: "Nestrácajte čas s blbými podnikateľskými plánmi." Originálna a užitočná kniha prináša inšpiráciu pre všetkých vizionárov.


4. Otcovi, ktorý čítava rozprávky

Otecko a more (T. Jansson)

Kultové rozprávky o rodinke Muminovcov. Otecko sa v Muminovskom údolí začal nudiť, a preto vzal celú rodinu na výlet na tajomný ostrov... Knižka pre ockov, ktorí radi čítajú na dobrú noc.


5. Otcovi uprostred spoločenských úloh

Soumrak otců (L. Zoja)

Taliansky psychoanalytik vytvoril svoj literárny obraz otca formou mozaiky z kratších i dlhších esejí vychádzajúcich z histórie. Zaoberá sa archetypom a dejinami otcovstva. Čo všetko očakávame od otca 21. storočia?


6. Otcovi so vzťahom k umeniu

Šum času (J. Barnes)

Kniha anglického spisovateľa Juliana Barnesa, laureáta Man Bookerovej ceny je poctou veľkému ruskému skladateľovi Dmitrijovi Šostakovičovi. Zatracovaný aj milovaný, otec aj rebel, mal večne zbalený kufrík pre prípad zatknutia.


7. Otcovi - detektívovi

Rozbúrená krv (G. Sveen)

Pátranie po vrahovi násť-ročných dievčat môže k úspechu poviesť jedine pochybujúci detektív Tommy Bergmann, ktorý postupuje na vlastnú päsť spleťou falošných stôp.


8. Otcovi čítavému

Efekt Susan (P. Hoeg)

Peter Hoeg sa radí medzi najpozoruhodnejších svetových spisovateľov, niektorí literárni kritici jeho diela označujú za dánsky magický realizmus. Experimentálna fyzička Susan má zvláštny dar. Na ľudí pôsobí ako magnet na pravdu. Kto všetko bude chcieť jej zvláštne nadanie využiť?


9. Otcovi prepracovanému

Umění zahálky aneb rozkoš z nicnedělání (U. Schnabel)

Príručka prvej pomoci pre tých prefacebookovaných, pre-emailovaných, prepracovaných a večne vyťažených. Návod ako nachvíľu vypnúť.


10. Otcovi - výletníkovi

Expedície 1973-1982 (J. Satinský)

Autentické denníkové záznamy z výletov a letných turistických expedícií, ktoré Július Satinský absolvoval so svojou rodinou a kamarátmi. Vtipné, odľahčené čítanie je doplnené o pôvodné Satinského denníkové ilustrácie, pohľadnice a fotografie.

Zobraziť diskusiu (0)

Nehaňte vlka

Nehaňte vlka

Mowat Farley

Ešte pred štyristo rokmi bol vlk po človeku druhým najúspešnejším a najrozšírenejším cicavcom v Severnej Amerike. Vlk a lovec žili na celom svete v akejsi symbióze, z ktorej jeden aj druhý profitovali.

Kúpiť za 9,86 €

Ahoj tato, milý Kubo

Ahoj tato, milý Kubo

Dežo a Jakub Ursiny

Jedinečý dialóg medzi otcom a synom o najdôležitejších otázkach života i smrti, ktorá je vždy nebezpečne blízko. Listy síce putovali iba z jednej izby panelákového bytu do druhej, no naplnili svoj zmysel.

Kúpiť za 7,20 €

Punkové podnikání

Punkové podnikání

James Watt

"Zabudnite na čísla o predaji. Nedbajte na rady. Stavte všetko na to, čomu veríte." Vďaka týmto mantrám sa firma BrewDog stala jednou z najrýchlejšie rastúcich značiek, ktorá sa preslávila svojimi pivami, barmi a crowdfundingovými kampaňami. Minipivovar založili dvaja mladí milovníci dobrého piva zo Škótska. Spôsobili tak revolúciu v remeselnej výrobe piva, prepísali knihy rekordov a akosi mimochodom priniesli úplne nový prístup k podnikaniu.

Kúpiť za 12,24 €

Otecko a more

Otecko a more

Tove Jansson

Ďalšia kniha príbehov o Muminoch. Otecko sa v Muminovskom údolí už veľmi nudil a zatúžil po nových zážitkoch. Chcel sa navzdialenom ostrove stať strážcom majáka. Ostrov so zhasnutým majákom je nevľúdne, pusté a drsné miesto bez stromov, úplný protiklad idylického Muminovského údolia.

Kúpiť za 6,60 €

Soumrak otců

Soumrak otců

Luigi Zoja

Materstvo má inštinktívny, telesný základ, avšak otcovstvo je kultúrno-spoločenským produktom. Až s objavením sa muža-otca možno hovoriť o vzniku rodiny a spoločnosti. V mužovi-otcovi sa stretáva biologický a kultúrny aspekt a vzniká tzv. otcovský paradox: voči rodine a potomkom má byť otec láskavý a ochranársky, smerom k svetu dobyvateľský.

Kúpiť za 14,22 €

Šum času

Šum času

Julian Barnes

Pocta Dmitrijovi Šostakovičovi: hudobnému géniovi, konformistovi, hračke v rukách moci. Významný anglický spisovateľ a novinár Julian Barnes, laureát Man Bookerovej ceny, je autor, ktorý v dnešnej záplave braku prinavrátil spisovateľskému povolaniu dobré meno a prestíž.

Kúpiť za 10,20 €

Rozbúrená krv

Rozbúrená krv

Gard Sveen

Kto je schopný preniknúť do sveta šialeného a brutálneho zločinca, ak nie mladý osloský policajt, ktorý bojuje s vlastnými démonmi? Tommy Bergmann stúpa pri vyšetrovaní prípadu na päty nielen vrahovi, ale aj prízrakom svojej minulosti. Pri pátraní po nezvestnej tínedžerke musí vycestovať za hranice Nórska, pretože jedna stopa vedie až do čias cárskeho Ruska.

Kúpiť za 10,76 €

Efekt Susan

Efekt Susan

Peter Hoeg

Susan Svendsenová je úspešná experimentálna fyzička. Má zvláštnu danosť: na ľudí okolo seba pôsobí, akoby im vpichla sérum pravdy – zverujú sa jej s najtajnejšími pocitmi, myšlienkami i plánmi.

Kúpiť za 11,66 €

Umění zahálky aneb rozkoš z nicnedělání

Umění zahálky aneb rozkoš z nicnedělání

Ulrich Schnabel

Manuál záchrany všech přepracovaných, přegooglovaných, přefacebookovaných, přecomputerovaných, přemobilovaných a přemailovaných, tedy nás všech, kterým život protéká skrze prsty nikoli prožitky nýbrž daty, které mizí kdesi v nenávratnu spolu s našim štěstím.

Kúpiť za 15,01 €

Expedície 1973-1982

Expedície 1973-1982

Július Satinský

Expedície Júliusa Satinského sú výberom z jeho cestovných denníkov. Kniha obsahuje šesť samostatných kapitol – expedícií, ktoré sú autentickými záznamami z letných turistických ciest.

Kúpiť za 14,20 €

Podobný obsah

Najlepšie knihy 2020 podľa zákazníkov Artfora

Správy

Najlepšie knihy 2020 podľa zákazníkov Artfora

Toto je rebríček toho najlepšieho na čítanie z roka 2020 ‒ podľa tých z vás, ktorí svoje dobrodružstvo myslenia hľadajú v kníhkupectvách Artforum. Tieto knihy prešli skúškou ťažkého roka, siahali ste po nich, keď sa svet menil a plány rušili. Tieto knihy nás všetkých tešili v čudných časoch.

To najlepšie z histórie

Správy

To najlepšie z histórie

Historik Jakub Drábik je autorom monografie Mýtus o znovuzrození: Britská unie fašistů a její propaganda a knihy Fašista. Příběh sira Oswalda Mosleyho a pre medziknihami.sk urobil výber tých najzaujímavejších kníh o histórii, ktoré vyšli koncom tohoto roka. Od Alexandra veľkého, cez životopis Alexandra Macha, po všeobecnejšiu Epochu objavov. Tu nájdete overené knihy pre tých, ktorí radi hľadajú súvislosti a objavujú minulosť.

Čím potešiť milovníkov histórie?

Správy

Čím potešiť milovníkov histórie?

Výberom historických kníh začíname náš každoročný decembrový seriál, ktorý vám môže pomôcť nájsť knihu pre blízkych - pokiaľ neviete s výberom pohnúť sami. Knihy podľa kategórií, s ktorými sa najčastejšie pred Vianocami stretávame v kníhkupectvách, sme vyberali spolu s našimi spolupracovníkmi, kamarátmi, recenzentami, kníhkupcami a oslovili sme tých, ktorí sa v tej ktorej kategórii vyznajú. Historik Jakub Drábik, sám autor výbornej knihy Fašista, vybral päť kníh o histórii, ktoré stoja za pozornosť, štyri sme prihodili do výberu my.